סיקור מקיף

אסטרונומים הכינו בעזרת האבל את סקר הגלקסיות הסמוכות המקיף ביותר בתחום האולטרה-סגול

החוקרים שילבו תצפיות חדשות של האבל עם תמונת ארכיות וחקרו חמישים גלקסיות ספירליות וגלקסיות ננסיות שבהן נוצרים הרבה כוכבים בשכונה המקומית שלנו ביקום. הפרויקט המכונה Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) מכיל קטלוג כוכבים לכל אחת מהגלקסיות וקטלוג צבירי כוכבים עבור 30 מתוך הגלקסיות, וכן תמונות של הגלקסיות עצמן

 שש תמונות אלה מייצגות את מגוון אזורי יצירת הכוכבים בגלקסיות סמוכות. הגלקסיות הן חלק מסקר Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) של טלסקופ החלל האבל. זה הסקר הגדול והמקיף ביותר של תצפיות באור על סגול (אולטרה-סגול) של גלקסיות מייצרות כוכבים ביקום הקרוב. הסמוך. שש התמונות כוללות שתי גלקסיות גמדיות (UGC 5340 ו - UGCA 281) וארבע גלקסיות ספירליות גדולות (NGC 3368, NGC 3627, NGC 6744 ו - NGC 4258). התמונות הן תערובת של אור אולטרה סגול ואור נראה ממצלמת השדה הרחב מספר 3 של האבל ומצלמת הסקרים המתקדמת שלו. CREDIT: NASA/ESA/LEGUS TEAM

שש תמונות אלה מייצגות את מגוון אזורי יצירת הכוכבים בגלקסיות סמוכות. הגלקסיות הן חלק מסקר Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) של טלסקופ החלל האבל. זה הסקר הגדול והמקיף ביותר של תצפיות באור על סגול (אולטרה-סגול) של גלקסיות מייצרות כוכבים ביקום הקרוב. הסמוך. שש התמונות כוללות שתי גלקסיות גמדיות (UGC 5340 ו – UGCA 281) וארבע גלקסיות ספירליות גדולות (NGC 3368, NGC 3627, NGC 6744 ו – NGC 4258). התמונות הן תערובת של אור אולטרה סגול ואור נראה ממצלמת השדה הרחב מספר 3 של האבל ומצלמת הסקרים המתקדמת שלו. CREDIT: NASA/ESA/LEGUS TEAM

שש תמונות אלה מייצגות את מגוון אזורי יצירת הכוכבים בגלקסיות סמוכות. הגלקסיות הן חלק מסקר Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) של טלסקופ החלל האבל. זה הסקר הגדול והמקיף ביותר של תצפיות באור על סגול (אולטרה-סגול) של גלקסיות מייצרות כוכבים ביקום הקרוב. הסמוך. שש התמונות כוללות שתי גלקסיות גמדיות (UGC 5340 ו – UGCA 281) וארבע גלקסיות ספירליות גדולות (NGC 3368, NGC 3627, NGC 6744 ו – NGC 4258). התמונות הן תערובת של אור אולטרה סגול ואור נראה ממצלמת השדה הרחב מספר 3 של האבל ומצלמת הסקרים המתקדמת שלו. CREDIT: NASA/ESA/LEGUS TEAM

אסטרונומים שנעזרו ביכולת ובטווח הספקטרלי של טלסקופ החלל האבל פרסמו את הסקר המקיף ביותר ברזולוציה גבוהה של גלקסיות יוצרות כוכבים ביקום הקרוב באור אולטרה-סגול.

החוקרים שילבו תצפיות חדשות של האבל עם תמונת ארכיות וחקרו חמישים גלקסיות ספירליות וגלקסיות ננסיות שבהן נוצרים הרבה כוכבים בשכונה המקומית שלנו ביקום. הפרויקט המכונה Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) מכיל קטלוג כוכבים לכל אחת מהגלקסיות וקטלוג צבירי כוכבים עבור 30 מתוך הגלקסיות, וכן תמונות של הגלקסיות עצמן.

“מעולם לא הוכן עד כה קטלוג מקיף של צבירי כוכבים וכוכבים הכולל תצפיות בתחום האולטרה-סגול” מסבירה מובילת הסקר דניאלה קלצטי מאוניברסיטת מסצ’וסטס באמהרסט. “האור האולטרה-סגול הוא אמצעי למעקב אחר האכלוסיות של הכוכבים הצעירים והחמים, שממנו האסטרונומים יכולים לגזור את גיל הכוכבים ולשחזר את ההסטוריה הכוכבית המלאה שלהם. הסינרגיה בין שני קטלוגים שחוברו יחדיו מספקת פוטנציאל חסר תקדים להבנת תהליך יצירת הכוכבים.”

השאלה כיצד נולדים כוכבים היא עדיין שאלה פתוחה באסטרונומיה. “רוב האור שאנו מקבלים מן היקום מגיע מכוכבים, ובכל זאת אנחנו עדיין לא מבינים היבטים רבים של תהליך היווצרותם “, אמרה חברת הצוות אלנה סאבי מהמכון למדעי טלסקופ החלל בבולטימור, מרילנד. “הכוכבים הם המפתח לקיומנו – אנחנו יודעים שהחיים לא היו נוצרים כאן אם לא היו כוכבים.”

צוות המחקר בחר בקפידה את מטרות LEGUS מתוך 500 גלקסיות, שנאספו בסקרים קרקעיים, הממוקמות במרחקים של 11-5ו8 מיליון שנות אור מכדור הארץ. חברי הצוות בחרו בגלקסיות על בסיס המסה שלהם, שיעור היווצרות הכוכבים, ושפע היסודות הכבדים ממימן והליום. קטלוג העצמים בתחום האור האולטרה-סגול שצולמו על ידי החללית GALEX של נאס”א סייע גם הוא להניח את הנתיב למחקר האבל.

חברי הצוות השתמשו במצלמת השדה הרחב מספר 3 של האבל ובמצלמה המתקדמת לסקרים במשך שנה אחת, כדי לצלם תמונות באור הנראה ובאור אולטרה-סגול של הגלקסיות ושל הכוכבים הצעירים והמאסיביים ביותר שלהן. החוקרים גם הוסיף תמונות ארכיוניות של אותן גלקסיות באור נראה כדי לספק תמונה מלאה.

קטלוגים צבירי הכוכבים מכילים כ – 8,000 אשכולות כוכבים צעירים שגילם נע בין מיליון ל – 500 מיליון שנה. אשכולות הכוכבים האלה הן פי 10 מאסיביות יותר מהאשכולות הגדולים ביותר בגלקסיית שביל החלב שלנו.

קטלוג הכוכבים מכיל כ – 39 מיליון כוכבים שהם פי חמישה לפחות מסיביים מאשר השמש שלנו. הכוכבים בתצלומים בהאור הנראה הם בני בין מיליון למיליארד שנים; הכוכבים הצעירים ביותר, בין מיליון ל – 100 מיליון שנה, מאירים באור אולטרה סגול.

נתוני האבל מספקים את כל המידע הדרוש כדי לנתח את הגלקסיות הללו, הסבירו החוקרים. “אנחנו גם מציעים מודלים ממוחשבים שיוכלו לעזור לאסטרונומים לפרש את הנתונים בקטלוגים של ב=הכוכבים וצבירי הכוכבים”, אמר סאבי. “חוקרים, למשל, יכולים לחקור כיצד נוצרו כוכבים בגלקסיה מסוימת או בצביר של גלקסיות, והם יכולים לקשר בין תכונות הגלקסיות לבין אופי היווצרות הכוכבים שלהן, ולהפיק את הסטורית הגלקסיה. תמונות באור הנראה עשויות לסייע לאסטרונומים לזהות סופרנובות קדומות המצויות בנתונים.”

אחת השאלות המרכזיות שהסקר עשוי לסייע לאסטרונומים לענות היא הקשר בין היווצרות כוכבים לבין המבנים העיקריים, כגון זרועות ספירליות, המרכיבות גלקסיה.

“כשאנחנו מסתכלים על גלקסיה ספירלית, אנחנו בדרך כלל לא רואים רק חלוקה אקראית של כוכבים”, אמר קאלזטי. “זה מבנה מסודר מאוד, בין שאלו זרועות ספירליות או טבעות, וזה נכון במיוחד עבור אוכלוסיות הכוכבים הצעירים ביותר. מנגד, ישנן תיאוריות מתחרות רבות כדי לחבר את הכוכבים הבודדים בצבירים הבודדים למבנים המסודרים האלה.

“כאשר אנו רואים גלקסיות בפירוט עדין מאוד, עד לרמה של צבירי כוכבים, תוך הצגת הקשר למבנים הגדולים יותר, אנו מנסים לזהות את הפרמטרים הפיזיים העומדים בבסיס הסדר זה של אוכלוסיות כוכבים בתוך גלקסיות. המטרה היא גם להבין את הקשר בין מסת הכוכבים למסת הגז הבין כוכבי כמפתח להבנת האבולוציה של הגלקסיות.”

חברת הצוות לינדה סמית מסוכנות החלל האירופית (ESA) והמכון המדעי של טלסקופ החלל במרילנד, הוסיפה כי “אנו בודקים את ההשפעות של הסביבה על צבירי הכוכבים.”

סקר LEGUS יעזור גם לאסטרונומים לפרש תצפיות של גלקסיות ביקום הרחוק, שבו זוהר אולטרה סגול מן הכוכבים הצעירים נמתח לאורכי גל אינפרא אדום בשל התפשטות היקום. “הנתונים בקטלוג הכוכבים והצבירים בגלקסיות הסמוכות הללו יעזרו לסלול את הדרך להבין את מה שנראה במצפה הכוכבים האינפרה-אדום הקרוב של נאס”א הלא הוא טלסקופ החלל של ג’יימס ווב, שפותח בשיתוף עם סוכנות החלל האירופית ועם סוכנות החלל הקנדית,” אמר סאבי .

תצפיות Webb יהוו השחנה לתצפיות LEGUS. טלסקופ החלל החדש יחדור למעמקי הכוכבים המאובקים כדי לחשוף את הזוהר האינפרה אדום של כוכבים שזה עתה נולדו שלא ניתן לראותם באור הנראה ובאור האולטרה-סגול. “ווב יוכל לראות כיצד תהליך יצירת הכוכבים מתפשט ברחבי הגלקסיה”, המשיך סאבי. “אם יש לך מידע על תכונות הגז, אתה יכול באמת לחבר את הנקודות ולראות איפה, מתי ואיך נולד כוכב”.

 

להודעה של סוכנות החלל האירופית

עוד בנושא באתר הידען:

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.