חבר בתוכנית הדוקטורט של קרן אייסף , בימים אלה נמצא איציק דסה בשלב האמצעי של הדוקטורט בפקולטה למשפטים  באוניברסיטת בר אילן – 'דוקטורט מונוגרף' שהוא למעשה חיבור מחקרי ממוקד, מקיף וממצה של המאמרים בנושא אותו הוא חוקר. הצעת למחקר כבר הוגשה הוא נמצא בעיצומה של הכתיבה.

על דרכו בעולם האקדמיה מספר דסה:

"את התואר הראשון במשפטים, למדתי באוניברסיטת חיפה ואילו את ללימודי תואר שני בנושא 'זכות האדם – זכות האזרח' למדתי בשנת 2007 בוושינגטון בארה"ב. את הלימודים האלה סיימתי בלי תזה אך כתבתי אותה באוניברסיטה העברית בירושלים בהנחייתו של פרופ' ברק מדינה – מומחה בתחום החוקתי. לאחר מכן עברתי לאוניברסיטת בר אילן והתחלתי לעבוד עם דיקאן בית הספר ללימודים מתקדמים פרופ' אריאל בן דור (בנה של השופטת דליה דורנר) בקליניקה המשפטית".

כיצד נוצר החיבור שלך לאייסף?

"כשהתחלתי את לימודי הדוקטורט המליצו לי על הקרן והתברר שאני מתאים גם מבחינת המצוינות האקדמית וכן כמנהיגות ומעורבות חברתית. עכשיו כשהקשר איתם התהדק והפך לחלק ממני אני יכול לומר בכנות כי אני מאוהב בהם!"
"הגעתי לארץ מאתיופיה בגיל 13 דרך סודאן. עליתי לבד ומשפחתי עלתה מאוחר יותר. למדתי בבית הספר ימין אורד ולאחר מכן התגייסתי לצה"ל בו שירתי כחובש קרבי. בשנת 1993 בתחילת לימודי הייתי הסטודנט הראשון בן העדה האתיופית הלומד משפטים ועם סיום התואר ב-1998 הייתי עו"ד ראשון בן העדה.
"בהיותי עורך דין היה לי חשוב לסייע לבני העדה להכיר את זכויותיהם ולכן הקמתי עם שותפים את ארגון 'טבקה' שתרגומו באמהרית הוא 'עושה צדק'. הקמת 'טבקה' מבחינתי היא אמירה: התפקיד שלי כעורך דין הוא לא לרדוף אחרי עשיית כסף, אלא לעשות צדק ולהעניק עזרה לאלה שזקוקים לכך. לחבר הנאמנים שלנו הצטרפו מספר אישים בולטים בנוף הישראלי כמו השר לשעבר עו"ד דן מרידור, השר וח"כ לשעבר יאיר צבן, פרופ' אסא כשר ומאוחר וגם ראש המוסד לשעבר שבתי שביט –הפרסומאי רמי שלמור וע"ד אייל רוזובסקי. לכולנו היה חשוב לתמוך בזכויות הקהילה האתיופית ולהגביר את המודעות להן בקרב בני הקהילה על מנת שיוכלו להשתלב בחברה הישראלית".

למעשה פעילות הקליניקה בבר אילן דומה לפעילותך ב'טבקה'

"אפשר לקבוע כי הקליניקה באה כתוצאה מ'טבקה'. חיפשתי להרחיב את הפעילות – עשיית צדק בקרב האוכלוסיות המוחלשות. באתי למנחה שלי ואמרתי לו שאינני יכול להסתפק בלהיות מלגאי ולשבת בלי לפעול למען הקהילה. רציתי לעסוק בשמהו יותר משמעותי מאשר להשתתף בחוג חדש או להרצות  ולמזלי המנחה התלהב.
"פעילות הקליניקה נעשית בשני כיוונים: ראשית - מעקב אחר פעילות הממשלה, ההחלטות, הפסיקות והחקיקה הנוגעת לקידום אוכלוסיות המוחלשות. אנו בודקים באם ההחלטות מיושמות ופותחים במאבקים משפטיים במידה והן לא נשאו פרי. התחום השני לפעילותנו הוא טיפול בסוגיות האפליה על רקע אתני, מוצא וצבע עור, אם מדובר במזרחי, אתיופי, ערבי, דרוזי – כל אלה הסובלים על רקע מוצאם. אנחנו פעילים בנושאים שאינם מטופלים. הפעילות הספציפית שלי בקליניקה (יחד עם עו"ד נוסף) הנחייה אקדמית, הרצאות, בניית מדיניות. כל אלה מיועדים לסטודנטים שנה ג' בבר אילן החייבים להשתתף בשיעור פעם בשבוע.
"הסטודנטים מחויבים בעשייה פרקטית לצד למידה אקדמית. בצד העיוני אני עובד לצידו פרופ' בן דור ואילו בצד המעשי פועלים מספר עורכי דין בתוך הקליניקה בפרויקטים ספציפיים יחד עם הסטודנטים. כך קיים שילוב בין הקליניקה כפרויקט מעשי לבין הסטודנטים הלומדים בה" מסכם עו"ד דסה.

 

Back to top