סיקור מקיף

“צדק חם” עם רוחות בלתי רגילות

הנקודה החמה ביותר על פלנטה ליד כוכב רחוק אינה במקום שאסטרו- פיזיקאים מצפים שתהיה — תגלית שקוראת תגר על ההבנה של המדענים בנוגע לפלנטות הרבות מסוג זה שנמצאות במערכות שמש מחוץ לזאת שלנו

הדמיית אמן מראה את הפלנטה החוץ-שמשית הגזית CoRoT-2b עם נקודה חמה לכיוון מערב במסלול סביב הכוכב המארח שלה. קרדיט: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)
הדמיית אמן מראה את הפלנטה החוץ-שמשית הגזית CoRoT-2b עם נקודה חמה לכיוון מערב במסלול סביב הכוכב המארח שלה. קרדיט: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)

הנקודה החמה ביותר על פלנטה ליד כוכב רחוק אינה במקום שאסטרו- פיזיקאים מצפים שתהיה — תגלית שקוראת תגר על ההבנה של המדענים בנוגע לפלנטות הרבות מסוג זה שנמצאות במערכות שמש מחוץ לזאת שלנו.

שלא כמו הפלנטה המוכרת שלנו צדק, הפלנטות שנקראות “צדק חם” חגות קרוב באופן מפתיע לכוכב המארח שלהן – כל כך קרוב שבדרך כלל לוקח להן פחות משלושה ימים להשלים הקפה. וחצי כדור אחד של פלנטה כזאת כל הזמן פונה לכוכב המארח שלה ואילו השני פונה בקביעות לאפלה.

שלא במפתיע, צד “היום” של הפלנטה נעשה הרבה יותר חם מצד הלילה, והנקודה החמה מכולן נוטה להיות הנקודה שהכי קרובה לכוכב. מהתיאוריות והתצפיות של אסטרו פיזיקאים עולה שבפלנטות אלה יש גם רוחות חזקות שנושבות לכיוון מזרח ליד קו המשווה שלהן, שלפעמים יכולות להזיז את הנקודה החמה לכיוון מזרח.

במקרה המסתורי של הפלנטה החוץ-שמשית CoRoT-2b, עם זאת, מסתבר שהנקודה החמה נמצאת בכיוון הפוך: ממערב למרכז. צוות חוקרים בראשות אסטרונומים במכון החלל מקגיל (MSI) של אוניברסיטת מקגיל והמכון לחקר פלנטות חוץ-שמשיות (iREx) במונטריאול גילו את התגלית באמצעות טלסקופ החלל שפיצר של נאס”א. המימצאים שלהם דווחו ב-22 בינואר בכתב העת Nature Astronomy.

רוח בכיוון הלא נכון

“חקרנו בעבר תשעה מקרים אחרים של “צדק חם”, פלנטות ענקיות שנעות במסלול סופר קרוב לכוכבים שלהן. בכל המקרים, היו בהן רוחות שנושבות מזרחה, כפי שחוזה התיאוריה”, אומר האסטרונום ממקגיל ניקולס קוואן, שותף בחיבור על המחקר וחוקר ב-MSI ו-iREx. “אבל עכשיו הטבע הפתיע אותנו. בפלנטה הזאת, הרוח נושבת בכיוון הלא נכון. היות שלעיתים קרובות יוצאי הדופן הם אלה שמוכיחים את הכלל, אנחנו מקווים שחקר הפלנטה הזאת יעזור לנו להבין מה מפעיל “צדק חם””.

CoRoT-2b, שהתגלה לפני עשור על ידי משימת מצפה חלל שניהלו צרפתים, נמצא 930 שנות אור מכדור הארץ. פלנטות “צדק חם” רבות אחרות התגלו בשנים האחרונות, אבל CoRoT-2b המשיך לעורר עניין אצל האסטרונומים בגלל שני גורמים: הגודל הגדול שלו והספקטרום מעורר השאלות של פליטות האור מפני השטח שלו.

“שני הגורמים האלה מצביעים על כך שמשהו חריג מתרחש באטמוספרה של “הצדק החם” הזה”, אומרת ליסה דאנג, דוקטורנטית במקגיל והמחברת המובילה של המחקר החדש. על ידי שימוש במצלמת מערך האינפרא אדום של שפיצר כדי לצפות בפלנטה בזמן שהשלימה סיבוב סביב הכוכב המארח שלה, החוקרים הצליחו בפעם הראשונה למפות את הבהירות של פני השטח שלה, וגילו את הנקודה החמה בכיוון מערב.

שאלות חדשות
החוקרים מציעים שלושה הסברים אפשריים לתגלית הבלתי צפויה – שכל אחד מהם מעלה שאלות חדשות:

  • יתכן שהפלנטה מסתחררת כל כך לאט שסיבוב אחד אורך יותר זמן מאשר הקפה מלאה של הכוכב שלה; זה יכול ליצור רוחות שנושבות לכיוון מערב במקום מזרח — אבל זה גם יערער תיאוריות לגבי האינטראקציה הכבידתית פלנטה- כוכב במסלולים הדוקים כאלה.
  • יכול להיות שיש אינטראקציה בין האטמוספרה והשדה המגנטי של הפלנטה שמשנה את תבנית הרוחות שלה; זאת יכולה להיות הזדמנות נדירה לחקור את השדה המגנטי של פלנטה חוץ-שמשית.
  • עננים גדולים שמכסים את הצד המזרחי של הפלנטה יכולים לגרום לה להיראות יותר כהה מכפי שייראה בלי העננים — אבל זה יערער מודלים קיימים של סירקולציה אטמוספרית בפלנטות כאלה.

“נצטרך נתונים טובים יותר כדי לשפוך אור על השאלות שהעלו המימצאים שלנו”, אומרת דאנג. “למזלנו, טלסקופ החלל ג’יימס ווב, ששיגורו מתוכנן לשנה הבאה, יהיה מסוגל להתמודד עם הבעיה הזאת. חמוש במראה עם עוצמת איסוף פי מאה לעומת שפיצר, הוא יספק לנו נתונים מעולים מאי פעם”.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180122110942.htm

תגובה אחת

  1. יעלו ויצליחו,עכשיו עם הבינה המלאכותית יתכן ויצליחו לעבור את מחסום “פי 16000″מהקיים או אז ישפך הרבה אור.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.