שיחה עם נופר עיני מנהלת הפרויקטים וקשרי אקדמיה בקרן אייסף

התרגשות רבה ופעילות קדחתנית מלוות את פתיחת הפעילות בפרויקטים הרבים של קרן אייסף, את המפגשים החברתיים בהשתתפות הסטודנטים, את ההיכרות עם החניכים שעבורם גובשו הפרויקטים, ואת המפגשים הראשונים עם שותפינו בפרויקט פר"ח, קרן גרוס, מפעל הפיס, קק"ל, מרכזי הצעירים, הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה.

נופר עיני, מנהלת הפרויקטים, מתארת את המפה הגאוגרפית הרחבה של הפרויקטים השונים שבהם סטודנטים וסטודנטיות של קרן אייסף משמשים כסוכני שינוי וכמודל לחיקוי: "קרן אייסף פועלת מצפון ועד דרום: הפרויקט גשר לאקדמיה נפתח בחודש נובמבר ברחבי הארץ. בבית הספר זיו בירושלים מתנדבים סטודנטים של תכנית אייסף מהאוניברסיטה העברית, מבצלאל ומכללת עזריאלי. בבית הספר הרצוג בחולון, נפתחו השנה שתי קבוצות של סטודנטים מהמכון הטכנולוגי, מאוניברסיטת תל אביב, ממכללת אפקה ומאוניברסיטת בר אילן. בעיר נשר נפתח המחזור הרביעי של: "גשר לאקדמיה" לתלמידי כיתות י- י"ב בשיתוף המחלקה לשירותים חברתיים בעירייה, ובהשתתפות סטודנטים מאוניברסיטת חיפה וממכללת מעמק יזרעאל. והפרויקט בבית הספר התיכון עירוני א' בקריית אליעזר בחיפה, ובכפר הילדים בכרמיאל נתמך על ידי סטודנטים מהטכניון ומאורט בראודה. בבית הספר טוביהו באר שבע נפתחה התוכנית גשר לאקדמיה ופועלות בו שתי קבוצות תלמידים גדולות. הפרויקט הזה נפתח גם בבית הספר המקיף ב' באשקלון לכיתות י' על ידי סטודנטים ממכללת סמי שמעון באשדוד, ממכללת ספיר, וממכללת חמדת הדרום. ובבית הספר אורט ספיר בירוחם פועלים חונכים מאוניברסיטת בן גוריון וממכללת סמי שמעון בנגב."

מלבד 'גשר לאקדמיה' תכנית מוכרת וותיקה, אילו תכניות נוספות נפתחו?

בבית דני בשכונת התקווה פועל מזה שנים מרכז לימודי מטעם סטודנטים של קרן אייסף. השנה משתתפים בפרויקט 24 סטודנטים, כל אחד מהם חונך שניים – שלושה תלמידים תושבי השכונה.

גם הפרויקט פרחי אקדמיה, פרויקט בשיתוף עם המנהל לחינוך התיישבותי של משרד החינוך, נפתח השנה  בכיתות אגף 'שחר' (כיתות מב"ר, אתגר, אומ"ץ) ב-12 פנימיות ברחבי הארץ. בכל פנימייה הסטודנטים נפגשים עם תלמידי י' – י"א לשמונה מפגשים שבמסגרתם התלמידים מקבלים כלים לקראת לימודים אקדמיים. שיאה של התוכנית בסיור משותף במוסד אקדמי שנראה עד אז בעיני התלמידים כ'מבצר' מרוחק שאינו ניתן לכיבוש. בסמסטר א' התקיימו סיורים באוניברסיטת חיפה, באוניברסיטת בר אילן ובמכללת ספיר. בסך הכול עברו בשערי האקדמיה בסמסטר האחרון כ- 250 תלמידים, ומספר זהה יעבור בהם בסמסטר הבא בעזרת השם.

גם במרכזי הצעירים התחילו הסטודנטים לפעול. הפעילות נעשית בצמוד לרכזי ההישגים להשכלה גבוהה. במפגשים הסטודנטים מעניקים כלים לרכישת השכלה גבוהה בפריפריה לצעירים בגילאי  18 – 35. התוכנית פועלת בבאר שבע, בנתיבות, בשדרות, באופקים, בקריית גת, באשדוד, בחולון, ברמלה, במרכז הישגים בתל אביב, בנתניה, בירושלים, בטירת הכרמל ובקריית ים.

זאת השנה השנייה שבה מתקיים הפרויקט בבית הספר המקצועי 'עתיד' באופקים, ובו קבוצה של עשרה תלמידים מכיתות י' בעזרת שני סטודנטים של קרן אייסף מתמקדים בלימודי ארבע יחידות במתמטיקה – דבר שאינו מובן מאליו בבית ספר מקצועי, ובמיוחד לא מובנת מאליה האפשרות ללימוד 4 יחידות לימוד במתמטיקה."

 עופר נמימי הלוי, מ"מ מנהלת ההדרכה וליווי אישי בקרן אייסף מספר בגאווה על הפעילות שנפתחה בתוכנית המנהיגות, תכנית הדגל של הקרן, המבדילה אותה מקרנות אחרות.

"התחלנו לפעול עוד לפני תחילת השנה האקדמית. בסמינר ארצי בן יומיים שהתקיים בזיכרון יעקב. השתתפו רכזי המנהיגות ורכזי הפרויקטים מהתוכניות השונות מכל רחבי הארץ. כל הרכזים הם סטודנטים בעצמם, לרוב תלמידי שנה ב' או ג' לתואר הראשון. כל מלגאי משתתף בתוכנית המנהיגות לאורך כל שנות  לימודיו לתואר. בהמשך התקיימו שתי הכשרות נוספות בנות יום כל אחת, ובהן הענקנו לרכזי המנהיגות כלים להדרכה ולהנחיה.  הרכזים מעבירים בשנת הפעילות את התכנים החברתיים לקבוצות המנהיגות, למלגאים עצמם.

קרן אייסף פועלת בארבעה ערוצים: סיוע כלכלי (המלגה), תכנית המנהיגות, שבנויה באופן מדורג ושבכל שנה מתמקדים בנושא אחד (בשנה הראשונה בחינוך, בשנה השנייה בכלכלה ובשנה השלישית במנהיגות חברתית); תכנית הפרויקטים שבמסגרתה מתקדמים מהתנדבות פרטנית ופעילות קבוצתית ליזמות חברתית של ממש; וליווי אישי ואקדמי לכל מלגאי.

בנוסף, התקיימה הדרכה ייחודית לסטודנטים שמשמשים מלווים אקדמיים. תפקידם של המלווים האקדמיים לסייע לסטודנטים במהלך לימודיהם להתמודד עם הקשיים הלימודיים. הם מאתרים את הסטודנטים שזקוקים לסיוע פרטני בלימודים, כך שכל מלגאי של קרן אייסף מקבל בסופו של דבר ליווי מלא ומקיף לאורך כל שנות לימודיו, אפשר לומר "מעטפת" חברתית, אקדמית ופיננסית המעצימה אותו ומקדמת אותו להצטיינות אקדמית וחברתית.

סטודנטים רבים ברחבי הארץ רואים בקרן אייסף סמל לאיכות ולמצוינות ולא רק בזכות המלגה, אלא בזכות המעטפת שאנו נותנים, שמקנה לסטודנטים תחושה של בית, שייכות והעצמה אישית. הסטודנטים מקבלים כלים יישומיים בתקופת הלימודים ולאחריה. הקרן מעניקה 'רשת חברתית' (נטוורקינג) גם בזמן הלימודים וגם לאחריה באמצעות ארגון הבוגרים. ייחודה של הקרן הוא בזה שאנחנו שם כדי ללוות כל סטודנט וסטודנט מתחילת התואר הראשון ועד ליעד הגבוה ביותר שהוא חולם להגיע אליו  – פוסט דוקטורט בחו"ל.

מפגשי המנהיגות מתקיימים בימי שישי אחת לשבועיים במוסדות האקדמיים בכל רחבי הארץ, בהובלת מנהלי התוכניות ובהנחיית רכזי המנהיגות. את המליאה מוביל מנהל התוכנית האזורי ולאחר מכן הסטודנטים מתחלקים לקבוצות לפי שנות הלימוד. הקבוצות מונחות על ידי הרכזים, שם הם מתמקדים ומתעמקים במערכי לימוד בנושאי חינוך, חברה, כלכלה וזהות.

התוכניות נפתחו בכל מוסדות הלימוד בנוכחות נציגי צוות המטה שהגיעו למפגש הראשון ושנפגשו עם הסטודנטים מתוך מחויבות לתוכנית, לצוות ולסטודנטים עצמם. חברי המטה ימשיכו להגיע מפעם לפעם למפגשי התוכנית ויעמדו לרשותם של הסטודנטים לכל אורך הדרך."

Back to top