סיקור מקיף

עין שמימית מפנה מבט חודר אל טלסקופ החלל האבל שצילם אותה

תמונה מרהיבה זו מטלסקופ החלל “האבל” מציגה את הערפילית הפלנטרית NGC 3918, ענן מבריק של גז צבעוני בקבוצת הכוכבים קנטארוס, במרחק של כ-4,900 שנות אור מכדור הארץ.

הערפילית הפלנטרית NGC 3918, ענן מבריק של גז צבעוני בקבוצת הכוכבים, במרחק של כ-4,900 שנות אור מכדור הארץ כפי שצולמה על ידי טלסקופ החלל האבל. צילום: NASA/ESA
הערפילית הפלנטרית NGC 3918, ענן מבריק של גז צבעוני בקבוצת הכוכבים, במרחק של כ-4,900 שנות אור מכדור הארץ כפי שצולמה על ידי טלסקופ החלל האבל. צילום: NASA/ESA

תמונה מרהיבה זו מטלסקופ החלל “האבל” מציגה את הערפילית הפלנטרית NGC 3918, ענן מבריק של גז צבעוני בקבוצת הכוכבים קנטאורוס, במרחק של כ-4,900 שנות אור מכדור הארץ.

במרכז ענן הגז, מגומדים על ידי הערפילית נמצאים שרידים גוססים של ענק אדום. במהלך שלב העווית הסופי באבולוציה של כוכבים אלה, עננים ענקיים של גז נפלטו מפני השטח של הכוכב וכשיתפזרו יתגלה שהכוכב הפך לננס לבן. קרינה אולטרה סגולה (על-סגולה) אינטנסיבית משריד הכוכב גורמת לגז שסביבו לזהור כמו ניאון. ערפיליות פלנטריות יוצאות דופן וצבעוניות אלה הן בין העצמים הדרמטיים ביותר בשמי הלילה, ולעתים קרובות יש להן צורות מוזרות ובלתי סדירות, שעדיין אינן מוסברות במלואן.

צורתה הייחודית של NGC 3918, בעלת גוף פנימי בהיר של גז ומעטפת חיצונית מפוזרת יותר, המשתרעת הרחק מן הערפילית, נראית כאילו היא עשויה להיות תוצאה של שתי פליטות גז נפרדות. אבל זה למעשה לא המקרה: מחקרים של הערפילית מראים כי הם נוצרו באותו זמן, אבל התרחקU מהכוכב במהירויות שונות. מהירותם של סילוני הגז החזקים הנראים בקצה המבנה הגדול מוערכת בכ- 350,000 קמ”ש.

לפי הסטנדרטים של תופעות אסטרונומיות, ערפיליות פלנטריות כמו NGC 3918 הן בעלות משך חיים קצר מאוד – כמה עשרות אלפי שנים.

התמונה מורכבת מצילומים באור הנראה ובאור האינפרה אדום הקרוב, שצולמו עם המצלמה הפלנטרית/רחבת השדה מס’ 2.

לידיעה באתר נאס”א

עוד בנושא באתר הידען:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.