סיקור מקיף

טראמפ הכריז על הקמת זרוע חלל נפרדת מחיל האוויר

עם זאת לא ברור אם הצעד יזכה לאישור בית הנבחרים שכבר הצביע נגדו בהצעת התקציב

לוחמת חלל. איור: shutterstock
לוחמת חלל. איור: shutterstock

נשיא ארה”ב דונלד טראמפ חתם על תקנה שמשמעותה יצירת כוח חלל, שיהיה הזרוע השישית של צבא ארה”ב. אם אכן תוקם הזרוע, יידרש חיל האוויר, המחזיק כיום בנכסי החלל להעבירם לזרוע החדשה לרבות ההכנות למלחמת חלל והגנת הלוויינים האמריקנים מפני פגיעה.

“יש לנו את חיל האוויר, ויהיה לנו חיל חלל – נפרדים אך שווים.” נאמר באתר הבית הלבן.

טראמפ מגיב בכך על התרחבות פעילותן של רוסיה וסין בהכנות ללוחמת חלל. רוסיה צוברת כוח בחלל כדי שתוכל להשיג עליונות בקרבות עתידיים בכדור הארץ, ואילו סין יצרה בשנת 2015 את כוחות התמיכה האסטרטגיים, המאחדים את ניהול יחידות החלל, הסייבר והלוחמה האלקטרונית. שתי המדינות עלולות במצב מתיחות לנטרל את הלווינים האמריקנים או אף לפגוע בהם פיזית באמצעות נשק חלל.

נכון לעכשיו, אין חיל חלל עצמאי לאף מדינה. לרוסיה היה ארגון עצמאי שהתקיים בין השנים 1992-1997 ובין השנים 2001-2001; הוא הוקם מחדש בשנת 2015 כענף של  יחידה חדשה העוסקת בטכנולוגיות המתפתחות.    למעט חריג זה, זרוע החלל הוא כמעט תמיד  תמיד חלק מחיל האוויר, אשר יכול לתפקד ככוח אווירי וחלל או כחלל, כפי שעושה חיל האוויר של ארצות הברית וגם חיל האוויר והחלל הישראלי.

טראמפ התבטא בעבר על כוונתו להקים חיל חלל, ואמר במארס כי “כמו הצבא והצי, אך רק לתחום החלל, משום שאנו מוציאים הרבה כסף בחלל”. גם הקונגרס דחף בשנה שעברה להקמת הזרוע החדשה.

ואולם תמיכה לחוד ותקציבים לחוד. בהצעת התקציב בסעיף תקציב הבטחון, הן הקונגרס והן הסנט הצביעו כנגד הקמת זרוע חלל והעדיפו להשאיר את הגנת החלל באחריותו של חיל האוויר. טראמפ כאמור החליט לעקוף החלטה זו באמצעות צו מנהלי.

כעת מתפתח ויכוח בידי מי הסמכות – הקונגרס (כפי שהיה בעת הקמת חיל האוויר ב-1947) או הנשיא. גם שר ההגנה ג’ים מאטיס התנגד לצעד עוד בהופעה באוקטובר בפני חברים בקונגרס: “אני מתנגד ליצירת שירות חדש ועמו שכבה ארגונית נוספת בתקופה שבה אנו מתרכזים בהפחתת התקורות ובאיחוד משאבים.”

מומחי הגנה אומרים כי הדבר היחיד שטראמפ יכול לעשות הוא להורות למשרד ההגנה להכין תוכנית ולהתחיל בהכנות להקמת זרוע החלל אך הוא עדיין זקוק לאישור הקונגרס כדי להקים את הזרוע.”

עוד בנושא באתר הידען

הדרקון והחלל: על לוחמת חלל בסין, מאת טל ענבר

תגובה אחת

  1. אוקיי, אז מי יקבל את הפיקוד על הטילים הבליסטיים של ארה”ב?

    ובשלב מאוחר יותר, האם נחתי החלל של ארה”ב ישתייכו לזרוע החלל, או שתוקם זרוע נפרדת לנחתי החלל (כפי שהנחתים היום הם זרוע נפרדת מחיל הים האמריקאי)?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.