מידעון פרשת משפטים תשע"ח

 

בס"ד
האחריות שבחיי היומיום שלנו 
 
 לאחר ההתגלות מעוררת ההשראה במעמד הר סיני, והאזהרה בסוף פרשת יתרו לא להיסחף אחרי חוויה רוחנית לא מרוסנת, פרשת משפטים מציבה בפנינו את המסגרת היומיומית של חיי קדושה. קדושה שבאה לידי ביטוי בהתנהלות שלנו מול אנשים אחרים, ובמסר שאנחנו משדרים בצורת חיים שמבוססת על הוגנות, יושרה, רגישות ולקיחות אחריות. מסר אחרון זה, שמרכזיות האדם בעולם מטילה עליו חובה לקחת אחריות על חייו ועל התנהלותו במובן הרחב ביותר, חודד על ידי הרב מאיר שפיגלמן לרעיון שצריך להנחות אותנו, כבני אדם החיים בתוך קהילות מגוונות וכאנשי חינוך העוסקים, בבית או בישיבה, בלווי ההתפתחות הערכית והמוסרית של תלמידנו. הרב שפיגלמן מצביע על הבחנה בין אשמה ואחריות בפרשה שלנו.

 

אשמה נוצרת כתוצאה מהתנהלות רשלנית, פלילית או לא זהירה. כאשר אדם מזיק לחברו, או כאשר רכושו מזיק לאחר בשל אי זהירות מצדו, הוא אשם בתוצאות, ולכן הוא מתחייב במתן פיצוי ההולם לא רק את הנזק אלא גם את רשלנותו. זה מובן וברור. לעומת זאת, כאשר אדם רק אחראי לנזק שנגרם לאחר, גם אם הוא אינו "אשם" כי הוא לא נהג ברשלנות או בחוסר זהירות, הוא עדיין חייב לתקן את הנזק שנעשה. הדגשה זו מציבה לפעמים רף מוסרי וערכי גבוה יותר מהמקובל.
דוגמא לכך אפשר למצוא בפסוקים ד' וה' של פרק כב'. שני הפסוקים מתייחסים לנזק שנגרם על ידי אש שאדם הדליק. בפסוק ד' המציאות היא "כי יבער איש שדה או כרם...", השדה או הכרם נשרפים כתוצאה ישירה ממעשיו של אדם. לעומת זאת,  פסוק ה' מתייחס למקרה שונה, "כי תצא אש ומצאה קוצים ונאכל גדיש או קמה". במקרה כזה לא מתוארת התפשטות האש כתוצאה ישירה מפעולת האדם. היה אפשר לחשוב שבמקרה הראשון האדם חייב לשלם עבור הנזק אבל שבמקרה השני הוא יהיה פטור, היות והוא לא פשע ו"דברים קורים". התורה מלמדת אותנו אחרת. גם כאשר אין לאדם אשמה לדבר מסוים, יתכן והוא עדיין אחראי לו. האחריות באה לידי ביטוי בחובה לשלם על הנזק שנעשה גם כאשר האש "יצאה". מצד שני ההבחנה בין
אשמה לאחריות באה לידי ביטוי בעובדה, שבמקרה של אשמה (אחריות ישירה לנזק בשל חוסר זהירות או רשלנות) ב"הבערה", האדם נדרש לשלם "ממיטב שדהו". את ההבחנה הזאת אפשר לראות גם בפרשיות אחרות בפרשה המתייחסות לנזק לרכוש, בהמות או בני אדם. לפעמים האדם נדרש לשלם רק על הנזק בגלל אחריותו לפגיעה, ובמקרים אחרים הוא נדרש לשלם יותר בגלל אשמתו.
הסתכלות זו על מערך הפיצויים בהקשרים השונים מלמדת אותנו מסר חשוב. איננו "אורחים" בעולם. הקדושה בחיינו נוצרת לא רק במישור בין אדם לקב"ה אלא גם בהתנהלות היומיומית המוסרית והאחראית שלנו. עלינו להתנהל בצורה דינמית, ולקחת אחריות על מה שקורה איתנו וסביבנו. ההבנה שיש השלכות למעשים שלנו היא מהותית להבנת מקומנו בעולם. גם כאשר ההשלכות אינן ברורות באותו העת או שהן מפתיעות, איננו יכולים להתחמק מהאחריות למעשינו והשלכותיהם למסלול חיינו.
 
 
בברכת שבת שלום,
הרב ד"ר יהודה ג'ייסון

 

שישו ושמחו בשמחת תורה

 

 
 

 

זכינו לקחת חלק בהכנסת ספר תורה של החמ"ד על שם הרב גץ זצ"ל. זכינו לכבד את התורה בתהלוכה יחד עם גן שניר, גן הבשור, תלמידי עשה חיל, אורות עציון, ראש המועצה - עודד רביבי ורבנים נכבדים. המעמד היה מאד מרגש ותחושה עצמתית של שמחת התורה הייתה באוויר. היה מרגש לראות תלמידי תיכון שלוקחים ילדי גן, רוקדים איתם ומשתפים אותם בשמחתם ובהתרגשותם מהאירוע.

 

 

"כך הולכים השותלים..."
 
תלמידי כיתות ט' ו-י' יצאו ב-ט"ו בשבט לחווה החקלאית ועזרו בנטיעת כרם. התלמידים חוו חוויה נהדרת וקדושה - עבודת כפיים, חיבור לאדמה, חיבור התורה לחיי המעשה.

 

סיור פריחה לכיתה י'1

 

לכבוד ט"ו בשבט יצאו תלמידי כיתה י'1 לטיול פריחה בתל שכה ופארק עדולם. הפריחה עדיין בניצניה, אבל התלמידים נהנו מהירוק שאחרי הגשמים וזכו לטייל בארץ ישראל בתפארתה.

 

 
 

 

שבת סמינריון "ואהבת לרעך כמוך"
 
 תלמידי הישיבה והצוות השתתפו בסמינריון מעמיק ומשמעותי, שבשיאו התקבצנו יחדיו לשבת ישיבתית בסוסיא. השבת הייתה מיוחדת וגדושה בשירה, בשיעורים ודיונים סוערים ומעניינים. תלמידי שכבות ט׳ ו-י׳ דנו רבות בנושא של אהבה וקבלה עצמית, אהבת החבר ואהבת ה׳. ואילו תלמידי שכבות י״א-י״ב התמודדו עם שאלות של זהות דתית, מחויבות מול התחברות, אמונה, התמדה, תפילה ועוד. הנהגת התלמידים של הישיבה הובילה בליל שבת פאנל דיונים. התלמידים חיברו בעצמם את השאלות שעניינו אותם ובחרו בר"מים שישבו בפאנל. הפאנל היה מרתק, הר"מים הציגו מגוון דעות והנוכחות והשותפות הגדולה של התלמידים, העידו עד כמה הנושאים רלוונטים וחשובים. הסמינריון והשבת הסתיימו בסעודה שלישית ובה שירה מרחיבת נפש, בשיחה מסכמת ומרוממת של ראש הישיבה, הרב אליהו, וכמובן בהבדלה מוזיקלית משותפת שעזרה לנו למשוך את הקדושה שהייתה בשבת לתוך ימי החול.

 

 

סיור בירושלים לכיתה י'1
 
במסגרת לימודי השכלה כללית, יצאו תלמידי כיתה י'1 ליום סיור בעיר דוד. במרץ רב טיפסנו לתצפית והתלמידים הפגינו ידע ובקיאות גדולה! לאחר צפייה במיצג תלת ממדי ירדנו לשטחי החפירה ולמפעלי המים והתעדכנו בחידושים המעניינים. הלכנו במי הנקבה הקרירים ולבסוף העפלנו בחזרה לעופל. ישר כח לתלמידים ולמורים הנמרצים!

 

 
 

 

גיבוש מש"צים
 
שמונה תלמידי כיתות ט' השתתפו ביום גיבוש לקראת קורס מש"צים (מדריכי של"ח צעירים) שיתקיים בחופשת הפסח. התלמידים התנסו בהדלקת מדורה עם גפרור אחד בתנאי רטיבות ולחות, הכינו לחם בפוייקה והתגבשו בהליכה על חבל כשהם קשורים בערסל סנפלינג ותלויים בהחזקה של חבריהם. בסוף היום, התגבשה חבורה למופת שתצטרף להובלה של המש"צים בפעילויות של השנים הבאות.

 

 

"צו בצוותא"
 
ראשיתו של פרויקט "צו בצוותא" החל בערב הסברה לתלמידי שכבה יא' והוריהם לקראת צו ראשון.  סגן אלוף ישראל שטרית, מפקד לשכת הגיוס בירושלים העביר הרצאה ומידע רב לתלמידים ולהורים. פרויקט "צו בצוותא" מובל בישיבה על ידי דינה שדה היועצת, במסגרתו כל תלמידי הכיתה יבצעו את הצו ראשון ביחד, לאחר הכנה ובליווי של דינה והרב שלום, מחנך הכיתה.

 

ביקור ב"שם עולם"
 
במסגרת לימודי "השואה" וכחלק מההכנה לקראת המסע לפולין, יצאו תלמידי כיתות יא'-יב' ליום עיון בכפר הרוא"ה במכון "שם עולם". במהלך היום למדו על התמודדויות של היהודים בתקופת השואה ועל דילמות ערכיות שאיתם התמודדו. בנוסף עסקו התלמידים בנושא האמונה בבורא עולם במהלך השואה ולאחריה.

 

 

בברכת שבת שלום

 

 

 
ישיבת בני עקיבא "אורות יהודה" אפרת
כתובת: ת.ד. 1006 אפרת 9043500 אפרת
טלפון : טלפון: 02-9933406
פקס: פקס: 02-9938282
דוא”ל: [email protected]
אתר אינטרנט: http://www.orotyehuda.org.il/

 

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus