סיקור מקיף

התגלית של נאס”א אודות שבעה כוכבי לכת ארציים במערכת אחת תעודד מצוד נרחב אחר מערכות דומות

“לזהבה יש הרבה אחיות” אמרה ד”ר שרה סיגר, מדענית פלנטרית במכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס במסיבת העיתונאים ביום רביעי. מדענים שישתמשו בכל הציוד המתקדם ביותר בכדור הארץ ובחלל יחקרו את שבעת כוכבי הלכת וכן כאלף כוכבים מסוג דומה לשמש של אותם כוכבי לכת – ננסים אדומים קרים במיוחד

הדמייה שמטרתה להדגיש את הבדלי הטמפרטורה שהחוקרים משערים קיימים בין כוכבי הלכת שנתגלו. השניים הפנימיים קרובים מדי ולכן יהיו חמים מדי בשביל מים נוזליים, השלושה האמצעיים נמצאים באזור הישיב שבו ייתכן כי יתאפשרו מים נוזליים, בעוד השניים החיצוניים נמצאים רחוק מדי, וככל הנראה, אם יש בהם מים, הם קפואים. הדמייה: NASA/JPL-Caltech.
הדמייה שמטרתה להדגיש את הבדלי הטמפרטורה שהחוקרים משערים קיימים בין כוכבי הלכת שנתגלו. השניים הפנימיים קרובים מדי ולכן יהיו חמים מדי בשביל מים נוזליים, השלושה האמצעיים נמצאים באזור הישיב שבו ייתכן כי יתאפשרו מים נוזליים, בעוד השניים החיצוניים נמצאים רחוק מדי, וככל הנראה, אם יש בהם מים, הם קפואים. הדמייה: NASA/JPL-Caltech.

התגלית של נאס”א מהשבוע על שבעה עולמות כדור הארץ בגודל כדור הארץ החגים סביב כוכבים קרובים יחסית עשויה להיות קו פרשת המים בחיפוש של האנושות אחר חיים חוצניים, אומרים מדענים.

כזכור, ביום רביעי (22 בפברואר), הודיע צוות בינלאומי של אסטרונומים כי שבעה כוכבי לכת בגודל דומה לזה של כדור הארץ התגלו סביב TRAPPIST-1 כוכב זעיר וקר הנמצא במרחק 39 שנות אור מכדור הארץ. שלושה מכוכבי לכת הללו מקיפים את הכוכב ב”אזור החיים”, שבו אגמים, נהרות ואוקיינוסים יכולים להתקיים על פני השטח של כוכב הלכת במצב נוזלי, אם האטמוספירה תאפשר זאת.

“עם גילוי זה, ביצענו צעד ענק, מואץ קדימה בחיפוש אחר עולמות למגורים, וכן חיים פוטנציאליים בעולמות אחרים” אמרה ד”ר שרה סיגר, מדענית פלנטרית במכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס במהלך מסיבת עיתונאים יום רביעי.
הממצא הוא מרגש מכמה סיבות, על פי סיגר, שאינה חלק מצוות הגילוי. קודם כל, כשיש כל כך הרבה עולמות פוטנציאליים מערכת TRAPPIST-1 היא מועמדת מבטיחה לקיום חיים גם אם אין לחוקרים הבנה מדוייקת של איזור החיים שלה (מונח המוכר גם בשם “אזור זהבה” על שמה של גיבורת סיפור הילדים זהבה ושלושת הדובים). “לזהבה יש הרבה אחיות”. אמרה סיגר.

יתר על כן, כ -15 אחוזים מהכוכבים הקרובים למערכת השמש הם ננסים אדומים קרים במיוחד, שגודלם רק מעט גדול יותר מגודלו של כוכב הלכת צדק. אם TRAPPIST-1 הוא דוגמה מייצגת, רוב הננסים האדומים עשויים לארח כוכבי לכת סלעיים בעלי פוטנציאל לחיים.

בזכות הגילוי המדהים אנו יודעים שחייב להיות פוטנציאל הרבה יותר גדול לחיים על העולמות שבחוץ, שרק מחכה להימצא,” אמרה סיגר.

גילוי העולמות הללו הוא רק ההתחלה. TRAPPIST-1 מספיק קרוב לכדור הארץ כדי שהאסטרונומים יוכלו בקרוב לאפיין את בפירוט את האטמוספירות של שבעת כוכבי הלכת ולחפש בהם סימנים פוטנציאליים לחיים ובהם חמצן, אוזון, מתאן וגזים אחרים ואכן טלסקופ החלל ג’יימס ווב אמור לאפשר זאת לאחר שיגורו בסוף 2018. ניקול לואיס, אסטרונום במכון המדעי של טלסקופ החלל בבלטימור מתכוון להשתמש בטלסקופ החלל האבל כדי להתחיל ללמוד את האטמוספירות של שני כוכבי הלכת במערכת זו שגילויים כבר אושר בשנת 2016 (והשבוע נוספו להם חמשת כוכבי הלכת הנותרים).
גם שלושה מצפים קרקעיים ענקיים אמורים להתחיל לפעול עד אמצע שנות העזרים – הטלסקופ הגדול מאוד של אירופה וטלסקופ מגלן הענק (שניהם בצ’ילה) וטלסקופ שלושים המטרים בהוואי – בוני הטלסקופים הללו מסרו כי הם יהיו מסוגלים לחקור את האטמוספירות של כוכבי הלכת במערכות השמש הסמוכות כגון TRAPPIST-1.

צוות המחקר שגילה את כוכבי הלכת סביב TRAPPIST-1 יתחיל בקרוב במצוד אחר אלפי כוכבי לכת כאלה סביב כאלף ננסים אדומים קרים במיוחד בפרויקט המכונה SPECULOOS ובשנת 2018 מתכננת נאס”א להשיק את החללית TESS (שתסרוק את השמים אחר כוכבי לכת החולפים לפני הכוכב שלהם.

 

עוד בנושא באתר הידען:

 

 

6 תגובות

  1. זה בדיוק מה שהייתי צריכה !!!
    אני צריכה להסביר לאנשים הקוראים ספר מן המאה ה 12 להכנס לתפיסה שהיתה קיימת 1500 שנה לפיה הארץ במרכז וקבועה (אינה נעה ואינה מסתובבת סביב עצמה) והשמש מקיפה אותה וכמוה כל מערכת הכוכבים.
    שאנשים יבינו כי מה שאנחנו בטוחים בשל מסורת של מאות שנים יכול יום אחד להתגלות כטעות.
    מתרגשת עד בלי די !!!
    מרים

  2. אם יש לכוכב צד חם מאוד וצד קר מאוד, חייב להיות גם מקום באמצע בטמפרטורה ממוצעת או שיש מעבר חום טוב וכל הכוכב מאוזן. בכל מקרה לא יכול להיות שאין בכלל מקום ביניים

  3. לליעד,
    העובדה שהם נעולים כבידתית לא שוללת את האפשרות לקיום חיים עליהם. אם יש להם אטמוספירה החום והקור משני הצדדים של כוכב הלכת יאוזנו בתנועה של האויר מהצד החם לצד הקר וחוזר חלילה.
    כפי שידוע לי, העונות בכזוה”א נגרמות מהנטיה של כדוה”א יחסית למישור ההקפה של סביב השמש. אנחנו לא יודעים מהי הנטיה של כוכבי הלכת, וספק אם יש לנו את היכולת לגלות זאת. בנוסף בגלל שכוכבי הלכת נעולים כבידתית, כנראה שתופעות אטמוספיריות מתבטאות בצורה שונה מאשר בכדוה”א.
    בנוסף ייתכן שיש כוכבי לכת שהם כוכבי מים שמכוסים באוקיינוס גדול אחד, וכפי שידוע החיים בכדוה”א התחילו בים ולא ביבשה. יש גם סברות שיש סיכויים לחיים על אחד הירחים של צדק אירופה, שכנראה מכיל אוקיינוס שגדול יותר מכל האוקיינוסים ביחד בכדו”הא, מתחת למעטה הקרח שלו.

  4. לדעתי זה לא מאוד סביר שהם יקיימו חיים- רוב כוכבי לכת אלו נעולים כבידתית עם כוכב השבת שלהם , כך שהצד אחד חם מאוד , והשני קר מאוד. בנוסף בגלל שהכוכבים קטנים זמן ההתקפה מהיר מאוד ויכול להיות שהדבר יגרום לשינויי עונות קיצוניים במיוחד/מזג אוויר אלים יחסית .
    אשמח לתיקון אם אני טועה בדברי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.