סיקור מקיף

אחת מאבני הבניין הבסיסיות של החיים התגלו במערכות שמש בשלבי היווצרותן

חוקרי טלסקופ אלמה של המצפה האירופי הדרומי (ESO) בצ’ילה צפו בכוכבים כמו השמש בשלב מוקדם מאוד של היווצרותם ומצאו עקבות של איזוציאנט מתיל (methyl isocyanate ) אחת מאבני הבניין הכימיות של החיים

 

 

תמונה זו מציגה את האזור המרהיב של היווצרות כוכבים שבו נמצא methyl isocyanate. בתוך העיגול – המחשה של מראה את המבנה המולקולרי של כימיקל זה. איור: ESO/Digitized Sky Survey 2/L. Calçada
תמונה זו מציגה את האזור המרהיב של היווצרות כוכבים שבו נמצא methyl isocyanate. בתוך העיגול – המחשה של מראה את המבנה המולקולרי של כימיקל זה. איור: ESO/Digitized Sky Survey 2/L. Calçada

 

חוקרי טלסקופ אלמה של המצפה האירופי הדרומי (ESO) בצ’ילה צפו בכוכבים כמו השמש בשלב מוקדם מאוד של היווצרותם ומצאו עקבות של איזוציאנט מתיל (methyl isocyanate ) אחת מאבני הבניין הכימיות של החיים. זה הגילוי הראשון של המולקולה הקדם-ביוטית הזו בקרבת קדם-כוכבים מסוגה של השמש מהסוג שממנו התפתחה מערכת השמש שלנו. התגלית יכולה לעזור לאסטרונומים להבין כיצד החלו החיים על כדור הארץ.

 

שתי קבוצות של אסטרונומים רתמו את מערך הטלסקופים אלמה Atacama Large Millimeter/submillimeter Array בצ ‘ילה כדי לזהות את במולקולה באורגנית במורכבת methyl isocyanate  במערכת כוכב מרובים IRAS 16293-2422. קבוצה אחת בראשותו של רפאל מרטין-דומנץ ממצפה הכוכבים במדריד והשניה בראשותו של והשני על ידי נילס ליגטרינק במצפה ליידן בהולנד ואודרי קוטנס מיוניברסיטי קולג’ לונדון.

 

נראה כי מערכת הכוכבים הזו ממשיכה לספק ממצאים מעניינים. לאחר גילוי הסוכרים, מצאנו בה כעת גם איזוציאנט מתיל, חומר ממשפחה של מולקולות אורגניות המורכבת מסינתזה של פפטידים וחומצות אמינו אשר, בצורה של חלבונים הם אחד המרכיבים הביולוגיים של החיים כפי שאנו מכירים אותם.” מסבירים ליגטרינק וקוטנס.

 

היכולות של אלמה אפשרו לשני הצוותים להתבונן במולקולה בכמה אורכי גל שונים ואופייניים על פני ספקטרום הרדיו. הם מצאו את ‘טביעות האצבעות’ הכימיות הייחודיות של החומר הזה באזורים הפנימיים החמים, הצפופים, של המעטפת של אבק וגז המקיפים כוכבים צעירים בשלבים המוקדמים ביותר של היווצרותם. כל צוות זיהה ובודד את החתימות של מתיל איזוצינט . לאחר מכן הם ביצעו במעבדה ניסויים כימיים ובנו מודלים ממוחשבים כדי לשפר את הבנתנו על מקור המולקולה.

 

IRAS 16293-2422 היא מערכת מרובת כוכבים צעירים מאוד, במרחק של כ – 400 שנות אור מאזור גדול של יצירת כוכבים בשם Rho Opiiuchi בקבוצת הכוכבים אופיוקי Ophiuchus. הממצאים החדשים של אלמה הראו כי מולקולות של גז איזיליאט מתיל מקיפים כל אחד מהכוכבים הצעירים האלה.

 

כדור הארץ וכוכבי הלכת האחרים במערכת השמש שלנו נוצרו מהחומר שנותר לאחר היווצרות השמש. חקר מערכות קדם כוכביות מהסוג הדומה לשמש יכול לפיכך לפתוח חלון אל העבר לאסטרונומים ולאפשר להם לבחון תנאים דומים לאלה שהובילו להיווצרות מערכת השמש שלנו לפני 4.5 מיליארד שנה.

 

רפאל מרטין-דומנך וויקטור ריוילה, המחברים הראשיים של אחד המאמרים מציינים: “אנחנו נרגשים במיוחד מהתוצאה, כי הקדם כוכבים הללו דומים מאוד לשמש בתחילת חייהם, ויש במערכות אלה תנאים מתאימים להיווצרות כוכבי לכת בגודל כדור הארץ. באמצעות גילוי מולקולות טרום חיים במחקר זה, פיענחנו כעת עוד פיסה בחידת היווצרות החיים על כדור הארץ.”

 

ליגטרינק שמח על תוצאות המעבדה התומכות: “מלבד גילוי המולקולות, אנו גם רוצים להבין כיצד הם נוצרו, וניסויי המעבדה שלנו מראים כי איסוציאנט מתיל אכן יכול להיות מיוצר בסיוע חלקיקים קרחיים בתנאים קרים מאוד הדומים לאלה שבמרחב הבין כוכבי. משמעות הדבר היא שמולקולה זו – ולפיכך הבסיס לקשרי פפטידים – אכן עשויה להיות נוכחת בקרבת הכוכבים הצעירים הצעירים החדשים “.

עוד בנושא באתר הידען:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.