מהי התכנית "פרחי אקדמיה"?

זוהי תכנית להעצמה של בני נוער מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית הלומדים בפנימיות ונועדה להעלות את המוטיבציה ואת תחושת המסוגלות שלהם לקראת בחינות הבגרות וגם לעודד אותם להמשיך בלימודי אקדמיה מספר דני גור רכז התוכנית סטודנט למשפטים ויחסים בין לאומיים בקרן אייסף. אחרי ההצלחה בה פועלת התכנית "פרחי אקדמיה" בבאר שבע זוהי השנה הראשונה שהיא פועלת בצפון. התכנית בצפון פועלת בשש פנימיות נוער: כפר חסידים, נהלל, ימין אורד, מאיר שפייה באזור זיכרון יעקב, 'ניר העמק' בעפולה וכפר גנים. אלו פנימיות בחלקן רגילות ובחלקן בעלות כיתות מב"ר ואתג"ר של תלמידים ונוער בסיכון. התלמידים עוברים מסלול לימודים שגרתי אך לא תמיד שואפים להמשיך את לימודיהם אחרי הצבא.

מה תפקידך במסגרת "פרחי אקדמיה"?

אני אחראי על 12 סטודנטים המשמשים חונכים מטעם אייסף ומנהל את הקשר בינם לבין הפנימיות. לכל אחת מששת הפנימיות המשתתפות בתכנית באזור הצפון, מגיעים שני סטודנטים לכיתה שנבחרה מראש על ידי הנהלת הפנימיה ובהתייעצות עם משרד החינוך. התלמידים שנבחרו לומדים בכיתות י' עד י"ב אך השאיפה היא להגיע אליהם כמה שיותר מוקדם, כשהם עדיין בעיצומן של הבגרויות ולפני שמתחילים להתכונן לשירות בצה"ל.

איך פועלת התכנית?

הכיתה הנבחרת בפנימייה מתפצלת לשתי קבוצות בנות 10- 15 תלמידים; כל אחד משני הסטודנטים אחראי על קבוצה. אחת ממטרות התכנית היא ליצור קשר אישי בין הסטודנט לתלמיד, יחס של ידידות, אמון ופתיחות. במהלך סדנא בת שבעה מפגשים ועוד סיור הנערך בקמפוס אוניברסיטת חיפה, מתהדק הקשר וגם הרצון להמשיך ללמוד. במסגרת המפגשים דנים בנושאים הקשורים בהעצמה אישית, תחושת מסוגלות, מתן ביטוי לשאיפות ולחלומות, שליטה פנימית וחיצונית ופיתוח מיומנויות למידה. הסטודנט מהווה מודל לחיקוי, הניסיון שלו והרצון לחלוק אותו עם התלמידים הוא חלק אינטגרלי מהפרויקט. בסופו של התהליך התלמידים יראו בלימודי האקדמיה אופציה אפשרית, מה שהיום כלל אינו מובן מאליו. בפנימיית כפר חסידים ישנם תלמידים יוצאי אתיופיה ורוסיה ובפנימיית מאיר שפייה יש אפילו כיתת נעל"ה: נוער עולה ללא הורים.

איך נערך הסיור באוניברסיטה?

בכל סמסטר מבקרות בקמפוס שלוש פנימיות. הסיור נפתח בשיחות השראה שנעשות על ידי נופר עיני - מנהלת הפרויקטים באייסף ועל ידי סטודנטית בוגרת פנימייה שמספרת על החוויה האישית שלה. ניסינו להיות יצירתיים ולא לערוך סיור שגרתי בקמפוס שלעתים יכול להיתפס כביקור במוזיאון, מרוחק משהו. ארגנו את הסיור כמשחק תחרותי בו חולקו לתלמידים משימות דוגמת למצוא את בניין הדיקאן, לתחקר סטודנט אקראי על לימודיו, ועוד במטרה להיחשף לחוויה הסטודנטיאלית. במקרה מסוים אחד הסטודנטים הכניס את התלמידים ללשכת דיקאן הפקולטה למשפטים שהקדיש להם מזמנו וסיפר להם על התחום שלו. רוב התלמידים ציינו את הסיור בקמפוס כנקודת השיא של הפרויקט. אחרי שנה של פעילות בצפון התגובות בפנימיות היו מדהימות. סגן מנהל בית הספר בכפר חסידים ציין כי התלמידים עברו מהפך משמעותי בזכות תכנית "פרחי אקדמיה" ולאור ניסיון זה הפרויקט ימשיך גם בשנה הבאה.

גם לורן אזרד – מנהלת תכנית חיפה ועמק יזראעל מטעם אייסף מתפעלת מהצלחת "פרחי אקדמיה" בשנה הראשונה לפעילות: "הופתענו לטובה לגלות שחלומותיהם ושאיפותיהם של התלמידים השתנו במהלך השנה: אם בתחילת הדרך הם שאפו למקצוע שאינו דורש תואר כגון עבודה במשטרה, בתחום הכבאות או במקצועות אחרים, כיום יש ביניהם שחולמים על לימודי רפואה. צריך לראות את עיניהם של הילדים בורקות בעת הסיור בקמפוס על מנת להבין שכיום האקדמיה היא לא רחוקה כל כך והיא נמצאת מעבר לפינה בתנאי שהישגיהם הלימודיים יהיו טובים.

השותפים שבלעדיהם התכנית לא הייתה קמה הם כמובן משרד החינוך. הגב' עליזה שרייר, המפקחת על אגף שחר- המנהל לחינוך התיישבותי פנימייתי ועליית הנוער אחראית על ילדים ונוער בסיכון הלומדים בכיתות מב"ר ואתג"ר.

"תכנית 'פרחי אקדמיה', היא אומרת, מתקיימת במסגרת הבית ספרית. אנחנו אחראים על בחירת התלמידים בכיתות מב"ר ואתג"ר, בבתי הספר ממלכתיים וממלכתיים דתיים, בנים ובנות כאחד. הבחירה היא שלנו ואילו התכנים – של קרן אייסף בשיתוף עמנו.

זהו רק המחזור השני אחרי הפיילוט המוצלח שקיימנו מיד אחרי מבצע 'צוק איתן' בדרום הארץ ומתוך מטרה להקל על התלמידים. לאחר שנה של הפסקה הרחבנו את הפעילות גם באזור הצפון. אנו יכולים להעיד כי תגובת מוסדות הלימוד היא מצוינת, מה שמעודד אותנו להמשיך.

מר אברהם לוי – מנהל אגף התקציבים של מנהל החינוך ההתיישבותי פנימייתי ועליית הנוער במשרד החינוך, האחראי בין היתר גם על בוגרי הפנימיות אומר:

"האגף מכסה ב-50% את תקציב המפגשים עם הסטודנטים והסיורים במוסדות האקדמיים כאשר 50% ממומן על ידי אייסף. אני מרגיש אחריות אישית כשיוזמה קמה במשרדי, כמו שקרה בשיתוף הפעולה עם אייסף בתכנית 'פרחי אקדמיה'. תכנית זו מעצימה את תלמידי מב"ר ואתג"ר שלא בטוח אם ללא תמיכת הסטודנטים היו ממשיכים ללמוד לבחינות בגרות משמעותיות שדרכן יגיעו לאקדמיה. תלמידים אלה שחסרים עורף משפחתי מקבלים הזדמנות פז להמשיך ללימודים גבוהים, לרכוש מקצוע משמעותי וכן לקבל מלגת לימודים. כך אנו מלווים אותם עד לגיל 25. החלק המעניין בתכנית הוא שהסטודנטים החונכים באים על פי רוב מרקע דומה ולפעמים הם עצמם בוגרי פנימיות. בכך המסר שהם מעבירים חזק יותר והם בפרוש משמשים מודל לחיקוי".

 

Back to top