סיקור מקיף

יוזמה ישראלית: לפתח נחיל לוויינים שיתקשרו זה עם זה ועם נחילים אחרים ומשגר ללווינים זעירים

כך אומר פרופ’ חיים אשד, שעמד במשך שנים בראש תוכנית הלוויניים הצבאית, וכיום מקדם את תחום הלוויינות הזעירה

להקת לוויינים. איור: סוכנות החלל האירופית
להקת לוויינים. איור: סוכנות החלל האירופית

בעוד הלוויין דוכיפת 2 עומד להמריא בתוך מספר חודשים למשימה אירופית לחקר התרמוספירה כבר מתארגנת יוזמה הבנויה על הצלחת דוכיפת 1 אשר יחגוג בקרוב שנתיים מוצלחות בחלל, ועל ההצלחה המקווה של דוכיפת 2. היוזמה הקורמת עור וגידים במרכז המדעים הרצליה בניהולו של ד”ר מאיר אריאל, תנצל את הידע שנצבר בפיתוח דוכיפת 2 כלוויין הנמצא בלהקה, כדי לפתח להקות או נחילי לוויינים.

דוכיפת 2 הוא לוויין זעיר מדעי לחקר החלל הקרוב הנבנה כבמסגרת תכנית כלל אירופית הכוללת: מדידת צפיפות פלזמה, ניסוי רב-לווייני בתקשורת, וניסוי בפינוי פסולת חלל. הוא ישוגר על ידי סוכנות החלל האירופית מתחנת החלל הבינלאומית ברבעון האחרון של 2016.

המשימה העיקרית של דוכיפת 2 הינה חקירת צפיפות הפלזמה בשכבת התרמוספירה הנמוכה. הוא יתחיל מגובה של 415 קילומטר ויצנח מטה, כאשר לאחר בערך 12 חודשים יגיע לגובה נמוך ויתכלה באטמוספירה. משימה נוספת של הצוות הישראלי הינה איסוף מידע ממספר לוויינים בלהקה האירופית בתחנת הקרקע בהרצליה ושליחתו לסוכנות החלל האירופאית.

דוכיפת 1 נבנה בעיקר על ידי תלמידי המרכז למדעים בהרצליה, ואולם בפיתוח דוכיפת 2 שותפו בנוסף לתלמידי הרצליה גם תלמידים מאופקים, עופרה, ירוחם וביה”ס עאהד למצוינות במדעים של הפזורה הבדואית.

“אחד הרווחים שיש לנו מהפרויקט שאנו שותפים לו הוא היותו של דוכיפת 2 חבר בלהקת לוויינים בעלי ייעוד משותף. כעת אנו רוצים ללכת צעד קדימה, לבנות להקת לוויינים המדברים בינם לבין עצמם כמו תכנית סמסון של הטכניון הכוללת להקה של שלושה לוויינים, אבל הפעם מדובר על להקה גדולה, של עשרות לוויינים המדברים לא רק בינם לבין עצמם אלא גם עם להקות אחרות” אומר פרופ’ אשד.

לדברי ד”ר אריאל, “הלוויינים שיפותחו במיזם החדש יהיו בעלי יכולת טעינת תכנה ואלגוריתמים לאחר שיגורם לחלל, בכך ישמשו כפלטפורמה לניסויים מדעיים ולפיתוח טכנולוגיות עתידניות, ויוכלו להמשיך ולצמוח כישות מורכבת בעלת בינה מתפתחת”.

מוסיף פרופ’ אשד: ” המיזם השני והלא פחות מעניין הוא משגר של לוויינים זעירים, אין עוד כזה בעולם והלוויינים הזעירים משוגרים בדרך כלל כטרמפיסטים על שיגורים מסחריים. אנו נמצאים על סף פריצת דרך גם בתחום זה. החלטתי לגייס ולהביא כספים לכיוונים הללו ואנחנו רוצים שמדינת ישראל תפרוץ דרך בתחום הלוויינות הזעירה, כפי שפרצנו דרך גם עם לוויין הטכניון הראשון טכסאט ששוגר ב-1998 ופעיל עד היום, ועוד קודם לכן, מזה חמישים שנה פרצנו עם לוויין השביט. אנחנו מתכוונים לעשות את זה גם עם המשגרים ללוויינים זעירים.”

עוד בנושא באתר הידען:
בלעדי לאתר הידען – חשיפה ראשונה של הלוויין דוכיפת 2
דוכיפת 1 עובד באופן מושלם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.