סיקור מקיף

נאס”א מרגיעה: אסטרואיד בקוטר של למעלה מקילומטר וחצי יחלוף בשבת במרחק בטוח

בנאס”א אומרים כי האסטרואיד נמצא במעקב מכ”מ כמו כל האסטרואידים הגדולים שמסלולם מביא אותם לקרב כדור הארץ, אך הסכנה לכך שאסטרואיד בגודל שיהווה איום על כדור הארץ מועטה (0.01% במאה הקרובה)

אסטרואיד גדול בקרבת כדור הארץ. תמונת המחשה: shutterstock
אסטרואיד גדול בקרבת כדור הארץ. תמונת המחשה: shutterstock

נאס”א פרסמה אמש הודעה על כך שאסטרואיד גדול, המכונה 86666 (2000 FL10) , שקוטרו מוערך בין 1.4 ל-2.6 קילומטרים יחלוף 25 מיליון ק”מ מכדור הארץ מחר (שבת), 10/10/15. אין צורך להיבהל, מדובר במחצית הדרך למאדים, כאשר שני כוכבי הלכת נמצאים בנקודה הקרובה ביותר, אבל גם באסטרואיד גדול פי כמה ממרבית האסטרואידים החולפים ליד כדור הארץ ולכן העניין המדעי בו רב.

 

המונח “אסטרואיד יחלוף בקרבת כדור הארץ” הוא כמובן מונח יחסי. הסבר: אסטרואידים קרובי ארץ ורסיסיהם מתקרבים אפילו למרחקים קטנים בהרבה מהמרחק לירח, ובחלק מהמקרים גם כמה עשרות אלפי קילומטרים, ופעמיים בשנה אף פוגעים בו, אבל לרוב מדובר בסלעים קטנים, בקוטר של עד כמה עשרות מטרים. אלא שהפעם מדובר בסלע גדול במיוחד ולכן גם מעבר במרחק של 25 מיליון קילומטרים, או 67 פעמים המרחק מכדור הארץ לירח, מעניין את המדענים.
אבל בכל זאת, האסטרואיד מעניין את חוקרי האסטרונומיה. בנאס”א מוסרים כי מדובר באסטרואיד קרוב ארץ גדול פי 15 מכל אסטרואיד אחר שנמצא כרגע על המכ”ם.

מסלול האסטרואיד 86666 (2000 FL10) ביחס לכדור הארץ לקראת ה-10/10/15. מתוך אתר נאס"א
מסלול האסטרואיד 86666 (2000 FL10) ביחס לכדור הארץ לקראת ה-10/10/15. מתוך אתר נאס”א

האסטרואיד, כפי ששמו מעיד, התגלה במארס 2000 על ידי מצפה קטלינה, והוא דומה בממדיו לאסטרואיד אפולו שמספרו 1862 ואשר זוהה בעבר כעצם המהווה איום פוטנציאלי (PHO). הגדרה זו כללת אסטרואידים שמסלולים יוצר פוטנציאל להתקרבות לכדור הארץ ואשר עלול לגרום נזק גדול אם היה מתנגש. כל אסטרואיד כזה המתקרב למרחק של 7 מיליון קילומטרים מכדור הארץ נחשב ל-PHO.

ואולם, לפי תוכנית עצמים קרובי ארץ של נאס”א, אף אסטרואיד או שביט שניתן לצפות בהם אינם צפויים להגיע למרחק מאיים כזה ולגרום לחשש להתנגשות בעתיד הנראה לעין. “אנו מכירים את כל האסטרואידים המסוכנים וישנו סיכוי של 0.01% לפגיעה בכדור הארץ במאה השנים הקרובות” נאמר באתר נאס”א.
אסטרואיד זזה מגמד את האסטרואיד 2014-YB35, שחלף במרחק קרוב הרבה יותר – 4.5 מיליון ק”מ מכדור הארץ ב-30 במאי.

לפני כחודשיים נאלצה נאס”א להוציא הודעה רשמית ובה הדפה את השמועות לפיהן אסטרואיד גדול יתנגש בכדור הארץ במחצית השניה של ספטמבר.

לפני כשבועיים חתמו נאס”א וסוכנות החלל האירופית על הסכם משותף להערכת פגיעות והדיפה של אסטרואידים (AIDA) במסגרת התוכנית ייחקרו שני אסטרואידים: דידימוס וירחו דידאמון, כדי לאתר את הדרכים הטובות ביותר למנוע פגיעה אפשרית בכדור הארץ.

נושא איומי האסטרואידים ידון במהלך השבוע הבא בכנס איגוד האסטרונאוטיקה הבינלאומי (IAC ) שייפתח ביום שני הקרוב בירושלים ולא התבטל למרות המתח הביטחוני (ראו ידיעה בהמשך היום).

 

 

 

עוד בנושא באתר הידען:

13 תגובות

  1. כדי להביא ירח של צדק למאדים אתה צריך אנרגיה של בערך 50 מיליארד פצצות גרעיניות. כשהירח יפגע במאדים הוא עלול לשחרר אנרגיה בערך באותו סדר גודל, ולהעלות את הטמפרטורה של מאדים בכמה אלפי מעלות.
    נשמע לי כבר יותר פשוט לישב את נוגה (הגרביטציה שם כמעט זהה לכדוה”א, חם שם אבל לא אלפי מעלות).

  2. מלבד סימולציה למערכת יירוט אסטרואידים שזה ביכולת הטכנולוגיה בת ימינו, בקצה שלה, לא עושה נאסא דבר לקידום הנושא. אנחנו מסוגלים להגיע למרחק של האסטרואיד הזה תוך 5 חודשים אם אני לא טועה. אולי שנה ואני טועה. אני הייתי מודאג מהקירבה הזאת לפעמים הבאות. ולא מבין איך העולם עסוק במלחמות ונושא מדאיג כזה לא זוכה לטיפול. לא יהיה קל להשמיד אסטרואיד. הדבר דומה לנחיתה של הגשושית פילאה על קרס, רק שכאן לא במרחק 10 שנים. הכוונה ששני גופים שנעים בכ-30000 קמ”ש, צריכים להגיע למהירות יחסית כ 10 מטר לשניה, ואז לבצע נחיתה על האסטרואיד ואיכשהו או לפוצץ מבחוץ או לקדוח.
    אם כמו בסרט ארמגדון נדרשת חציבה, אני לא מבין גדול, אז זה מסבך את העניין.

  3. ב-27 באוגוסט 2003 מאדים הגיע למרחק הקטן ביותר מן הארץ ב-60,000 השנים הקרובות 55,758,006 ק”מ, כנראה שהמרחק המינימאלי שבגרף מתייחס למחזור הנוכחי אחרת זה לא היה נראה סינוס כזה יפה
    אבי

  4. סנופקין
    נראה לי שאם הייתה לנו טכנולוגיה להטיל אסטרואידים על המאדים על מנת להגדיל את מסתו, היי ו מסתכנים בשינוי מסלולו וסיכון אפשרי של כדור הארץ.
    כמו כן אם קיימים חיים או עדויות להכחדה על מאדים, מטאור ימחק אותם

  5. צריך לפתח שיטות לתפיסת אסטרואידים.
    אם זה יהיה אפשרי ניתן יהיה להכניס אותם למסלול ולבנות עליהן תחנות חלל, לכרות מהן חומרי גלם לבנייה בחלל, אולי אפילו להפנות אותם למאדים על מנת להגדיל את המסה שלו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.