סיקור מקיף

טיטאן – ממצאים חדשים – חלק שני

ממצאים חדשים מחקר הירח הגדול ביותר של שבתאי – טיטאן, חלק שני

מילום אולטרה-סגול ואינפרא-אדום של הירח טיטאן, שבאמצעותו ניתן לחדור מבעד לאטמוספירה של הירח, המסתירה את פני השטח כשמתבוננים בו בתחום האור הנראה. תמונת צבע מלאכותי, שצולמה על ידי קאסיני בשנת 2004. מקור: NASA/JPL/Space Science Institute.
תמונת צבע מלאכותי שצולמה בתחומי האולטרה-סגול והאינפרה-אדום, באמצעותם ניתן לחדור מבעד לאטמוספירה העמומה של הירח, המסתירה את פני השטח כשמתבוננים בו בתחום האור הנראה. צולם על ידי קאסיני בשנת 2004. מקור: NASA/JPL/Space Science Institute.

לחלק הראשון

הרים

האזור ההררי Mithrim Montes מגיע לגובה של 3.337 ק”מ. העובדה שלטיטן ישנם הרים גבוהים מעלה את האפשרות שקיימת עליו פעילות טקטונית היכולה להשפיע על פני השטח. טקטוניקה זו קשורה לסיבובו של טיטן סביב עצמו, לכוחות גאות של שבתאי או להתקררות הקרום (1). בצילום PIA20709 רואים קו רכס ארוך ולו פסגות משוננות שנוצרו כנראה בעקבות ארוזיה של גשם מתאן. חלק מהפסגות המשוננות מגיע לגובה של 800 מטר מעל רצפת העמק בו נמצא הרכס. המדרון בצידו השמאלי של הרכס מתון יותר מאשר מצידו הימני. על כדור הארץ הרים מסוג זה הם סדוקים ונוצרים בעקבות דחיפה כלפי מעלה מתוך הקרום (2).

קניונים

חללית הקסיני גילתה בקוטב הצפוני רשת של קניונים המוצפים במתאן נוזלי. אלה קיבלו את השם – Vid Flumina. מדובר ברשת של 8 קניונים שאורכם יותר מ- 400 ק”מ. אלה קניונים צרים, רוחב כל אחד מהם פחות מ – 800 מטר , עומקם 570 – 240 מטר וזווית המדרון שלהם 40 מעלות. היווצרותם של קניונים אלה נמשכה זמן רב במונחים גיאולוגיים, כמה זמן לא ידוע. הם דומים בצורתם לקניונים של נהר הקולרדו, אריזונה ארה”ב. כולם זורמים לים Ligeia Mare (ראו הערות שוליים 3,4).

ימת Ligeia Mare בקוטב הצפוני של טיטאן. מקור: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell.
ימת Ligeia Mare בקוטב הצפוני של טיטאן. מקור: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell.

דיונות

בתצלום PIA20710 נראות מאות דיונות מסביב להרים ואפשר ללמוד מהן על כיוון הרוחות (5). הדיונות אינן עשויות מסיליקטים כמו על כדור הארץ, אלא מהידרוקרבונטים גרגריים שנוצרו באטמוספירה והגיעו לקרקע כגשם. הן מתנשאות לגובה 91 מטר ובתנועתן מושפעות ממכשולים המופיעים בדרכן (6).

בתצלום הרדאר הזה של קאסיני, משנת 2016, נראות מאות דיונות מסביב להרים ואפשר ללמוד מהן על כיוון הרוחות. מקור: NASA/JPL-Caltech/ASI.
בתצלום הרדאר הזה של קאסיני, משנת 2016, נראות מאות דיונות מסביב להרים ואפשר ללמוד מהן על כיוון הרוחות. מקור: NASA/JPL-Caltech/ASI.

ימים

מתצפיות שנעשו בין 2015 – 2007 התברר שהים הגדול ביותר Ligeia Mare מלא במתאן נוזלי ולא באתאן (Ethene) כפי שחשבו. מה הסיבה לכך – לא ידוע. יכול להיות שהמקור הוא גשמי מתאן או שגורם כל שהוא מסיר את האתאן שמעליו. וכי הוא זורם לים סמוך – Kraken Sea. התברר שבקרקעית הים שעומקו 160 מטר מצוי בוץ של חומר אורגני (7). כהערת אגב במקום זה בוודאי שוררת צחנה איומה. לא מומלץ להריח.

מבנה פנימי

ההערכה היא שקרום הקרח יושב על אוקיינוס מים עמוק שפועל כנראה כמו המעטפת העליונה של כדור הארץ- שכבת סלע חמה ובלחץ גבוה. היכולה לזרום באיטיות ולעבור דפורמציות במהלך הזמן בעומקים גדולים. שכבת קרח המים של טיטן רכה יותר מאשר סלעי כדור הארץ. מסיבה זו מעריכים שההרים בטיטן לא יכולים להתנשא לגובה של 9 ק”מ כמו על כדור הארץ (1).

תרשים המציג את המבנה הפנימי המשוער של טיטאן. מקור: A. D. Fortes/UCL/STFC.
תרשים המציג את המבנה הפנימי המשוער של טיטאן. מקור: A. D. Fortes/UCL/STFC.

מקורות

  1. PIA20023: Radar view of Titan’s tallest mountains
  2. PIA20709: Ridge of jugged peaks of Titan
  3. Brooks Hays, “Cassini discovers flooded canyons on Titan”, 10.8.2016
  4. Methane filled canyons line Titan’s surface”, 12.8.2016“
  5. PIA20710: Flowing dunes of Shangri – la
  6. 9.9.2016 ,”Hanneke Weitering, “Shangri – la” on Saturn moon Titan teeming with sand dunes
  7. Profile of a Methane sea in Titan” 28.4.2016“

ראו עוד בנושא באתר הידען:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.