סיקור מקיף

SpaceX תשגר מכונית טסלה למסלול בקרבת מאדים

מייסד ומנכ”ל SpaceX, אילון מאסק, הודיע כי המשגר החדש של החברה, הפאלקון הכבד, ישוגר לראשונה בחודש הבא, וכי הוא ישגר לקרבת מאדים את מכונית הטסלה רודסטר האישית שלו, שתנגן בדרך את השיר המפורסם של דיוויד בואי Space Oddity.

הדמייה של משגר פאלקון כבד. מקור: ספייס אקס.
הדמייה של משגר פאלקון כבד. מקור: SpaceX.

רעיון משוגע או תחבולה פרסומית? אילון מאסק הודיע שחברת שיגורי החלל שלו, SpaceX, תשגר לקרבת מאדים מכונית ספורט חשמלית מתוצרת חברה אחרת שבבעלותו – טסלה. אם לא די בכך, המכונית תהייה הטסלה רודסטר האישית של אילון מאסק. לפי מאסק, המכונית תשוגר בטיסת הבכורה של המשגר פאלקון כבד (Falcon Heavy), המתוכננת לינואר 2018, ושאם תעבור בהצלחה, יהפוך למשגר הפעיל החזק ביותר בעולם.

מאסק צייץ אתמול בעמוד הטוויטר שלו ש”הפאלקון הכבד ישוגר בחודש הבא מכן השיגור של אפולו 11 בקייפ [קנוורל]. יהיה לו דחף כפול מהמשגר החזק ביותר הבא. מובטח שיהיה מסעיר, בדרך זו או אחרת”.

בציוץ נוסף מאסק כתב: “המטען יהיה הטסלה רודסטר מידנייט צ’רי שלי, שתנגן את Space Oddity. היעד הוא מסלול מאדים. תהייה בחלל העמוק בערך מיליארד שנים אם היא לא תתפוצץ בהמראה”. ניתן לראות תמונה של המכונית של מאסק בקישור הזה.

לא מדובר בהלצה – אילון מאסק ומקור נוסף ב-SpaceX אישרו לאתר Ars Technica כי מדובר בתוכנית רצינית, ולשאלת אחד מעוקביו בטוויטר, מאסק אישר כי מדובר בדגם הראשון של טסלה רודסטר (משנת 2008), ולא הדגם החדש של מכונית הספורט, עליו הכריזה החברה בחודש שעבר. ראוי לציין עם זאת תקרית מוזרה למדי, מפני שאתר The Verge דיווח תחילה כי מאסק אישר להם שהתוכנית אמיתית, אך מאוחר יותר אמר לאתר כי הוא “לגמרי בדה את זה”, אם כי, כאמור, מאסק מאוחר יותר אמר לאתר Ars Technica שלא מדובר בהתלוצצות. אתר The Verge עצמו שינה מחדש את הדיווח שלו, ומסר מפי “אדם המתמצה במקרה” שהתוכנית לשיגור מכונית טסלה אמיתית. פיל פלייט מאתר syfy יצר גם הוא קשר עם מאסק, שאישר לו כי התוכנית אמיתית.

מאסק לא פירט בציוצים שלו בטוויטר כיצד יראה המסלול אליו תשוגר המכונית האישית שלו, ולא היה ברור מה הייתה כוונתו במונח “מסלול מאדים” (Mars orbit). פיל פלייט מאתר syfy שיצר קשר עם מאסק, דיווח כי לא מדובר במסלול סביב מאדים, אלא שהמכונית תשוגר רק לקרבת מאדים – למסלול אליפטי סביב השמש, שבנקודה הקרובה ביותר לשמש תביא את המכונית לאזור המסלול של כדור הארץ, והנקודה הרחוקה ביותר שלה תגיע למסלול של מאדים (כדי שהמכונית תוכל להיכנס למסלול סביב מאדים, היא תצטרך להיות משוגרת ביחד עם מנוע רקטי וכל שאר הדלק והציוד הנלווים לו, שיאפשר לה להאט את מהירותה ולהיכנס למסלול).

מכונית טסלה רודסטר, 2011. מקור: Tesla Motors , Wikimedia
מכונית טסלה רודסטר, 2011. מקור: Tesla Motors , Wikimedia.

זו לא הפעם הראשונה ש-SpaceX תשגר מטען “חסר תועלת” – בשיגור הראשון של חללית דרגון ב-2010, החללית נשאה גלגל גבינה, שלפי אילון מאסק הייתה מחווה למערכון בסדרה “הקרקס המעופף של מונטי פייתון”, בו ג’ון קליז מנסה להזמין, ללא הצלחה, גבינה בחנות גבינות.

מאסק ציין בדבריו כי טיסת הבכורה של הפאלקון הכבד תתבצע בינואר 2018, אך ראוי לקחת בספק את יעדי השיגור המוכרזים של SpaceX, במיוחד לאור העובדה שהפאלקון הכבד היה אמור במקור להיות משוגר ב-2013 והשקתו נדחתה מאז שוב ושוב.

כפי שמאסק הדגיש בציוץ השני שלו לעיל, ולא בפעם הראשונה, לטיסת הבכורה של הפאלקון הכבד יש סיכוי לא מבוטל להיגמר בכישלון. מאסק אמר בעבר שהוא יראה את הטיסה כמוצלחת אם המשגר יצליח להמריא מספיק גבוה מעל כן השיגור, על מנת שלא יגרום לו נזק במידה ויתפוצץ (ומאסק, כמו ישראלים רבים, זוכר היטב את פיצוץ הפאלקון 9 שארע בשנה שעברה, שגרם להשמדת הלוויין הישראלי עמוס 6, וכן לנזק כבד מאד לכן השיגור השני של SpaceX בקייפ קנוורל, שהחברה רק עתה סיימה לשפץ מחדש).

הרעיון הבסיסי שעומד מאחורי המשגר החדש של החברה הוא פאלקון 9 עם שני שלבים ראשונים נוספים, שמחוברים לשלב הראשון המרכזי כמאיצי צד. בדומה לשלב הראשון הרב-שימושי של הפאלקון 9, כל שלושת השלבים הראשונים של הפאלקון הכבד יוכלו לנחות לאחר השיגור (למעשה, שני מאיצי הצד בטיסת הבכורה כבר טסו בעבר). אחד הגורמים שמגבירים את הסיכוי לכשל כלשהו במשגר החדש היא העובדה שבמקום 9 מנועים שמופעלים ביחד בשיגור פאלקון 9 רגיל, 27 מנועים יוצתו בשיגור פאלקון כבד.

צפו: אנימציה של שיגור פאלקון כבד

מאסק ציין בעבר כי תחילה הוא חשב שפיתוח המשגר יהיה משימה פשוטה, “פשוט להדביק שני שלבים ראשונים כמאיצי צד”, לדבריו. אולם המשימה התבררה כמסובכת יותר, והחברה נאלצה לעצב מחדש את השלדה של השלב האמצעי של המשגר, עקב העומס הרב שמפעילים עליו שני מאיצי הצד.

במידה וטיסת הבכורה שלו תעבור בהצלחה, הפאלקון הכבד יהפוך למשגר הפעיל החזק ביותר בעולם, תואר בו מחזיק כעת המשגר דלתא 4 כבד של ULA, חברה מתחרה של SpaceX, שנמצאת בבעלות משותפת של בואינג ולוקהיד מרטין. לפי SpaceX, הפאלקון הכבד יוכל לשגר 63.8 טון למסלול נמוך ארץ, ו-16.8 טון לעבר מאדים (מכונית טסלה רודסטר שוקלת רק כ-1,250 ק”ג, כך שאין מגבלה מבחינה זו לשיגורה לעבר מאדים).

SpaceX מתכוונת להשתמש במשגר הכבד החדש עבור שיגור לוויינים מסחריים וממשלתיים כבדים יותר, שלא מתאימים עבור  המשגר הרגיל שלה פאלקון 9. החברה מתכוונת לעשות שימוש במשגר הכבד גם עבור שיגור שני תיירי חלל פרטיים בחללית הדרגון שלה ליעף סביב הירח, משימה שנכון להיום מתוכננת לסוף 2018. בעבר החברה רצתה להשתמש במשגר גם עבור הנחתת חללית דרגון על מאדים, אך התוכנית נגנזה לפני מספר חודשים.

ראו עוד בנושא באתר הידען:

3 תגובות

  1. מסע הפרסום היקר בהיסטוריה.
    הוא מתאמץ להקשות על הבדלה בין שיווק למוצר אמיתי.

  2. אלון מאסק אדם עם חזון. הוא מהמעטים שחשוב להם שהבינה המלאכותית למשל תהיה ידידותית לבני אנוש.
    חוקי הרובוט של אסימוב מסדרת המוסד 1965 הם במובן מסויים כבר כאן. עדיין אין אנדרואידים, אבל חוקי רובוט יש. הבעייה שלא כולם אלון מאסק. לא כולם יעשו שימוש חיובי בטכנולוגיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.