סיקור מקיף

מרכבי המאדים לרכב האוטונומי ובחזרה

חברת ניסאן הציגה ב-CES את שיתוף הפעולה עם נאס”א. ראיון עם מנהל המעבדה המפתחת רכב אוטונומי על בסיס טכנולוגיה של נאס”א

ליאם פדרסן, מנהל המעבדה של חברת ניסאן בקליפורניה ליד מכונית חשמלית אוטונומית מדגם LEAF בכנס CES 2017 בלאס וגאס. צילום: אבי בליזובסקי
ליאם פדרסן, מנהל המעבדה של חברת ניסאן בקליפורניה ליד מכונית חשמלית אוטונומית מדגם LEAF בכנס CES 2017 בלאס וגאס. צילום: אבי בליזובסקי

בתקופה האחרונה עובדים אנשי מרכז המחקר של נאס”א ביחד עם יצרנית הרכב ניסן על פיתוח טכנולוגיות נהיגה אוטונומית שיוכלו בעתיד לשמש מכוניות נוסעים כמו גם רובוטים על מאדים.

טרם תערוכת CES בלאס וגאס בשבוע שעבר הודיעה קבוצת בכירים מברית רנו-ניסאן ובהם יו”ר ומנכ”ל ניסן קרלוס גוסן וחוזה מונוז, יו”ר ניסן צפון אמריקה ביקרו במרכז איימס לפגישות אודות השותפות הטכנולוגית בין נאס”א לניסן צפון אמריקה. השותפות מאפשרת לחוקרים לפתח ולנסות אלגוריתמים אוטונומיים, שבבים ואבי טיפוס למגוון יישומי תחבורה – מרובוטים הנוסעים על מאדים ועד למכוניות, וכן סקרו האורחים את המכונית החשמלית LEAF שנסעה באופן אוטונומי ברחיבי מרכז איימס. המכונית מצויידת במצלמות, חיישנים ורשתות סלולאריות והיא משתמשת בתוכנת רובוטיקה שפותחה במקור באיימס לרובוטים שסיירו במאדים, שהאחרון בהם עד כה הוא קיוריוסיטי.

בנאס”א אומרים כי תוצאות המחקר ישמשו בחזרה את נאס”א לפיתוח רכבי שטח אוטונומיים למאדים.

שוחחנו בביתן ניסן ב-CES עם ליאם פדרסן, מנהל המעבדה של ניסאן בעמק הסיליקון השוכנת בקרבת מרכז המחקר איימס של נאס”א: ” התחלנו לעבוד עם נאס”א לפני כשנתיים. כמה מאיתנו, כולל אנוכי, הם עובדים לשעבר של נאס”א. אני לדוגמה ניהלתי מעבדה של רובוטיקה. ניסן פתחה את המעבדה בעמק הסיליקון כי חיפשה מהנדסי תוכנה ומומחים לרובוטיקה. זה התחיל מקשרים אישיים.

“נאס”א וניסן מתמודדות עם אותה בעיה. הן מתכננות מכוניות אוטונומיות אבל בעתיד הנראה לעין, מכוניות אלה לא יוכלו לפעול לגמרי לבד ויצטרכו מפעילים כמו בנאס”א. יש להם רכב על מאדים, שאם הוא נכשל, אי אפשר להגיע לשם ולתקן אותו. הרובוט עצמו יודע לשמור על עצמו. הוא רואה מכשולים ועוקף אותם אבל הוא לא יכול לדעת מה חשוב ומה לא. הוא לא יכול לעשות את המדע בעצמו ואינו יודע להתמודד מול מצבים לא שגרתיים.”

“נאס”א פותרת את הבעיה בזכות צוות מפעילים שעובדים מול הרובוט בשיהוי עצום – לוקח לאותות להגיע למאדים ובחזרה כ-40 דקות. לפיכך הם נותנים לו הוראות להגיע מנקודה אחת לנקודה שניה ולבצע בדרך את המשימות שתוכננו לו.  הרובוט צריך לטפל בבעיות בעצמו ולהגיב לאירועים פתאומיים.”

“אותה בעייה קיימת גם עם מכוניות אוטונומיות אנחנו יכולים כבר היום לספק לרכב כזה את הבטיחות הבסיסית, להמנע מהתנגשויות ולעקוף מכשולים אבל מה שקשה למכונה הוא לקיים אינטראקציה עם בני אדם. אם מישהו עושה סימן עם היד(לדוגמה מבקש לפתוח את החלון) זה לא דבר שמכונה תוכל לפרש. במיוחד אם התנועות אל היו ממש ברורות. גם איזורי עבודות מערימים קשיים על מכוניות אוטונומיות.”

“הרעיון הוא לנהל ציים של מכוניות רובוטיות, כל מכונית שומרת על בטיחותה, ונוסעת בעצמה 98-99% מהזמן אולי אפילו 99.9999% מהזמן בלי לערב אדם אבל יהיו תמיד מקרים שבהם תצידרש יכולת השיפות האנושית.  דוגמה – אדם מכוון את התנועה בצומת, הרמזור אומר לעצור, ושוטר התנועה אומר להמשיך. ועכשיו תדמינו צי של מיליון מכוניות. גם אם הן אוטונומיות לחלוטין, במוקדם או במאוחר הם עלולים להיתקע. ולכן אנחנו ביחד עם נאס”א מפתחים מערכת של הפעלה מרחוק לניהול ציים.” אומר פטרסן

“ברור שייעשה שימוש בתבונה מלאכותית כדי שהמכונית תדע להסתדר בעצמה ככל האפשר, זה גם כדאי כלכלית כי רצוי שאדם אחד יוכל לפקח על כמה שיותר מכוניות ואם המכוניות לא יהיו לגמרי אוטנומיות ויצטרכו עזרה לעיתתים תכופות זה לא כדאי.

אנחנו רוצים לדאוג למקרי הקצה. כל אחד שמבין בלימוד מכונה יגיד לך שקל מאוד לפתח מכונה שתדע להסתדר לבד ב-99 אחוז מהמקירם אבל כאשר נוצרמקרי קצה הדבר מאוד קשה כי יש אלפי בעיות וכל אחת דורשת את הפרון הייחודי משלה.

תוך כמה זמן ניתן יהיה לראות ציים חכמים ומה תהיה ההשפעה של המעבר הזה על החברה, בפרט בתחום התעסוקה?

“זו שאלה עסקית. מבחינה טכנולוגית נגיע לכך בעוד שלוש שנים. אבל מתי בדיוק הם יהיו על הכביש – על זה ניסן תצטרך להחליט עם לקוחותיה.” אומר פדרסן.

“אני גר בסן פרנסיסקו, המשרד שלי נמצא בסאניוויל אני מבלה כל יום שעה בכל כיוון במכונית. הייתי שמח אם הייתי יכול לנצל את הזמן הזה, למשל לשינה, לעבור על האימיילים, ולבצע משימו’. היום זה זמן שהולך לאיבוד. מכונית אוטונומית תיתן לי שעתיים נוספות בכל יום. מלבד נושא הזמן, בטיחות תהיה סוגיה חשובה ב פרט בכלי רכב פרטיים.”

“חברות רבות בוחנות את תחום הנהיגה האוטונומית, כי חסרים נהגים, בפרט בתחום הליגיסטיקה. אני מניח שבשלב ראשון היכולת האוטונומית תעזור למלא את הביקוש אבל כשהן תהיינה נפוצות יותר אני חוזה שינוי משמעותי בחברה שלנו.”

תגובה אחת

  1. כל החברות שמייצרות מכ”מים לרכבים החצי-אוטונומיים והאוטונומיים מתנהלות כ”מיקרוגל” על הכבישים ובנוסף מפתחות עבור עצמן מעבדים ייעודיים שמגדילים מאוד את תקציבי הפיתוח ולכן צפויות להיעלם בעתיד הקרוב.

    החברות שהלכו על פתרון בעזרת מצלמות, הן אלו שיובילו את השוק בעתיד הקרוב והרחוק.
    רוב השוק עובד כיום עם מצלמה אחת (מובילאיי וכד’), כזו שיודעת לזהות מטרות וסכנות מאוד מסוימות על הכביש. לא כל דבר הן בנויות לזהות ויש המון התראות שווא. הן לא מסוגלות לפעול ביעילות בכל מזג אוויר כמו ערפל כבד, חושך מוחלט, שלג, סינוורים וכו’.

    העתיד שייך לחברות שהשכילו לפתח מוצרים המשתמשים ב-2 ו-4 מצלמות שונות (שילוב של מצלמות אור נראה עם מצלמות אינפרה אדום), הבנויים לעבוד בכל מזג אוויר ולזהות כל עצם בתלת מימד (שכידוע, עם מצלמה אחת אי אפשר לבנות תמונה תלת מימדית).

    חברה דוגמת פורסייט, שהשתתפה ב-CES בשנתיים האחרונות ואף הוענק לה פרס החדשנות בקטגוריית הרכב השנה, ועוד חברות רבות וטובות הן אלו שיזכו להוביל את השוק. מה גם שהן משלבות לתוך המוצרים שלהן מעבדים שקיימים בשוק, על מנת לעבד את התמונה המתקבלת מהמצלמות לתלת מימד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.