סיקור מקיף

על הירחון הלן של שבתאי

הירחון הקטן הלן (Helene) של שבתאי נחשף במשך השנים במספר צילומים קרובים של החללית קאסיני.

הירחון הלן של שבתאי, בצילום של קאסיני מ-2011. מקור: נאס"א.
הירחון הלן של שבתאי, בצילום של קאסיני מ-2011. מקור: נאס”א.

ירח זה הוא אחד מעשרות הירחונים המקיפים את שבתאי. לראשונה צולם על ידי חלליות הוויג’ר וכעבור שנים צולם על ידי חללית הקאסיני. קאסיני צילמה אותו עשרות פעמים. מדובר בגוף שממדיו 43.4 × 38.2 × 26 ק”מ. מרחקו משבתאי 377,400 ק”מ ומקיף אותו פעם ב – 2.73 ימים. כמו ירחונים אחרים גם הוא מכוסה במכתשים. חלק מהמכתשים הם בקוטר של 10 – 1 קילומטרים וביחס למידותיו הם גדולים. מכתשים אחרים הם בסדר גודל של מאות מטרים ופחות. חלק מפני השטח שלו מכוסה באבק. בשל החזר האור החזק של חלק מפני השטח מעלה את האפשר שיש עליו קרח מים.

הצילומים הם בדרגת פירוט רבה. זאת הודות לכך שמרחקי המעבר של הקאסיני ממנו אפשרו ביצוע צילומים ברזולוציות בהן ניתן להבחין בפרטים רבים. כך למשל ב- 24.11.2008 החללית חלפה במרחק של 68,000 ק”מ ממנו והרזולוציה הייתה 408 מטר לפיקסל. מרחק המעבר הקצר ביותר היה ב- 10.3.2010, 1829 ק”מ ממנו והרזולוציה עשרות מטרים לפיקסל.

אחד הצילומים החשובים ביותר היה ב- 18.6.2011, אז החללית חלפה במרחק 7000 ק”מ ממנו והרזולוציה היתה 42 מטר לפיקסל. בתצלום זה ובאחרים נראה דבר מה חדש לחלוטין ערוצים (gullies), חריצים המזכירים את אלה של פובוס ירחו של המאדים, אך שונים מהם. החריצים של המאדים הם באורך מאות מטרים ואלה של הלן קצרים מאוד. עשרות מטרים ורוחבם בהערכה גסה 30 – 20 ספורים. הם מופיעים במקבצים בשפה של מכתשים ונעים לאורך מדרונם עד למקומות נמוכים. זרימת מים בהם אינה אפשרית בכלל. בשל ממדיו הזעירים של ירחון זה קשה להאמין שיכולה להתרחש עליו פעילות טקטונית. אולי איזו שהיא דרדרת של סלעים שפגעה בירחון חרצה שקעים אלה. ההסבר הוא דחוק אבל לפחות אין עכשיו הסבר טוב יותר לתופעה זו.(ההסבר של המחבר – חיים מזר).

ראו עוד בנושא באתר הידען:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.