סיקור מקיף

נכשל שיגור של הטיל הסיני לונג מארץ’ 5

ניסיון שיגור של המשגר הסיני הכבד לונג מארץ’ 5 הסתיים אתמול בכישלון, מספר דקות לאחר ההמראה. סין לא פירטה את הסיבה לכשלון, שהוא השני שלה בתוך שבועיים.

המשגר לונג מארץ' 5 ממריא מכן השיגור בנמל החלל וונצ'אנג באי האינאן בסין, אתמול בשעה 14:23 (שעון ישראל). מקור: Xinhua.
המשגר לונג מארץ’ 5 ממריא מכן השיגור בנמל החלל וונצ’אנג באי האינאן בסין, אתמול בשעה 14:23 (שעון ישראל). מקור: Xinhua, צילום מסך מתוך השידור החי של השיגור.

השיגור השני של המשגר לונג מארץ’ 5 (על שם “המצעד הארוך” במלחמת האזרחים הסינית) הסתיים אתמול (ראשון) בכישלון. המשגר המריא בשעה 14:23 (שעון ישראל), מנמל החלל החדש של סין וונצ’אנג, שנמצא באי האינאן, סמוך לחופיה הדרומיים של סין.

למרות שנראה היה שההמראה החלה כשורה, מספר דקות לאחר מכן השידור החי מהשיגור הופסק, ללא שהוכרזה הצלחה. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית שינחואה פרסמה הודעה קצרה לפיה “השיגור של המשגר הכבד של סין, לונג מארץ’ 5, הוכרז כלא מוצלח ביום ראשון בערב”. ההודעה הוסיפה כי תפתח חקירה לסיבת הכשל, אך לא ציינה חשד ראשוני לגורמיו או באיזה שלב בשיגור ארע הכשל.

המשגר נשא בחרטומו לוויין תקשורת סיני ניסיוני, שיג’יאן 18, שמשקלו כ-7,500 ק”ג. אם השיגור היה עובר בהצלחה, הלוויין היה נחשב לאחד מהכבדים ביותר ששוגרו למסלול גאוסטציונרי, מסלול בגובה של כ-35,000 ק”מ. לוויינים בגובה זה מתואמים עם סיבובו העצמי של כדור הארץ, ונראים תמיד מעל אותה נקודה בקרקע.

זה היה ניסיון השיגור השני בלבד של המשגר לונג מארץ’ 5, שטיסת הבכורה שלו התבצעה בהצלחה ב-3 בנובמבר 2016. זהו המשגר הכבד ביותר במשפחת משגרי לונג מארץ’ הסיניים, והוא מסוגל לשאת עד 25 טון למסלול נמוך ארץ, או 14 טון למסלול גאוסטציונרי.

המשגר בנוי משני שלבים מרכזיים בקוטר של 5 מטר, שמביאים אותו, ביחד עם חרטום המטען, לגובה של 57 מטר. לשלב הראשון מחוברים ארבעה מאיצי צד קטנים יותר, שמסייעים למשגר בדקות הראשונות של ההמראה. שני השלבים המרכזיים שורפים מימן וחמצן נוזליים, בעוד מאיצי הצד שורפים קרוסן וחמצן נוזלי.

המשגר לונג מארץ' 5 לפני השיגור. מקור: Xinhua.
המשגר לונג מארץ’ 5 לפני השיגור. מקור: Xinhua.

אתר spaceflightnow.com דיווח שארבעת מאיצי הצד של המשגר התנתקו כצפוי, לפי לוח זמנים לשלבי השיגור המתוכננים, אולם השלב הראשון של המשגר התנתק מהשלב העליון מאוחר יותר מהצפוי. מנועי השלב העליון אמנם ניצתו והחלו לבעור, אך גרף שהוצג במרכז הבקרה הראה שהמשגר סטה מהגובה המתוכנן שלו, כך לפי אתר spaceflightnow.com.

הכישלון אתמול עשוי לעכב את תוכנית החלל השאפתנית של סין, שהמשגר לונג מארץ’ 5 משחק בה תפקיד חשוב ביותר. סין התכוונה להשתמש במשגר הכבד כדי לשגר בנובמבר הקרוב את נחתת הירח צאנג’-אה 5, שמתוכננת להחזיר דגימה מקרקע הירח לכדור הארץ, בפעם הראשונה מאז משימת לונה 24 הסובייטית בשנת 1976. המשגר הכבד ישמש גם לשיגור רכיבי תחנת החלל העתידית של סין, שעתידה להיבנות בתחילת העשור הבא.

זהו גם הכישלון השני של משגר סיני כלשהו בשבועיים האחרונים – ב-18 ביוני משגר מדגם לונג מארץ’ 3B הכניס את המטען שלו, לוויין תקשורת סיני, למסלול הלא נכון. הכשל ארע בשלב השלישי והעליון של המשגר, וגם אז הרשויות הסיניות לא פירטו את הסיבה לכשל. למרות המסלול המוטעה של הלוויין, הוא עדיין יוכל להשתמש במערכת ההנעה שלו כדי להגיע למסלול הגאוסטציונרי המבצעי שלו, אך הוא יצטרך להשתמש בדלק רב יותר כדי לעשות זאת, מה שיקצר את משך חייו.

ראו עוד בנושא באתר הידען:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.