סיקור מקיף

סיכוי לחיים על מַאְדים

מים זורמים התגלו על מאדים. האם זהו צעד נוסף בדרך לגילוי חיים מחוץ לכדור הארץ? ואם כן, באילו חיים מדובר? ומה זה אומר על יתר כוכבי הלכת שבמערכת השמש שלנו?

ערוצים כהים וצרים אלה המכונים (SRL) recurring slope lineae נובעים מתוך קירות מכתש גארני על מאדים. הערוצים הכהים כאן מגיעים לאורך של מאות מטרים. ההשערה היא כי נוצרו בידי זרימת מים מליחים על מאדים, כפי שצולמו על ידי החללית MRO. Credits: NASA/JPL/University of Arizona
ערוצים כהים וצרים אלה המכונים (SRL) recurring slope lineae נובעים מתוך קירות מכתש גארני על מאדים. הערוצים הכהים כאן מגיעים לאורך של מאות מטרים. ההשערה היא כי נוצרו בידי זרימת מים מליחים על מאדים, כפי שצולמו על ידי החללית MRO. Credits: NASA/JPL/University of Arizona

כתב: ד”ר נצח פרביאש, גליליאו צעיר

ב־28 בסֶפּטֶמבּר 2015 רעשה הקהילה המדעית עם הודעתהּ של סוכנות החלל האמריקאית נאס”א על גילוי מים זורמים על פניו של כוכב הלכת האדום – מאדים. מדוע אנו מתרגשים כל כך מהאפשרות להימצאותם של מים במצב צבירה נוֹזֵל במקום כלשהו במערכת השמש מלבד כדור הארץ? ובכן, אחת השאלות המסקרנוֹת ביותר היא אם אנו, היצורים החיים בכדור הארץ, לבדנו ביְקוּם. מים במצב צבירה נוזל יכולים לרַמֵז על האפשרות לקיוּם חיים!

בדיווח הודיעה נאס”א על גילוי מים מלוחים זורמים במאדים, לפחות בחודשים שהטמפרטורה על פניו גבוהה יחסית. עדוּיוֹת לזִרמי המים נמצאו בקַניונים ומתחת למכתשים. הזרמים שהתגלו הותירו כתמים כהים וארוכים בשטח שאורכו מאה מטרים בערך ורוחבו עד חמישה מטרים. מדובר בכתמים שנצפו לראשונה בשנת 2010, אך רק לאחר שניתח צוות מדענים ניתוח יסודי את הנתונים והבחין כי הסלעים מְכילים מינֵרָלים המסוגלים לספּוג לחות – הֵבינו המדענים שככל הנראה רק מים זורמים עשויים להסביר את הופעתם.

כאמור, נראֶה כי המים זורמים בחודשי הקיץ החמים יחסית של מאדים, ועם רֶדת הטמפרטורות לקראת עונת הסתיו הם ככל הנראה קופאים. בצילומים של פני מאדים נראים קירות תְּלוּלים של סלעים, צוּקים ועמקים; אלה הושפעו ככל הנראה מזרמי מים. מקורם של המים אינו ידוע בוודאוּת, אולם הם נבעו כנראה ממאגרי מים (אַקְוִיפֵרִים) מלוחים, וייתכן שאף קפואים, שמצויים מתחת לקרקע, או מאֵדי מים שבשכבת האַטמוֹספֵרה הדְּלילה של כוכב הלכת.

פרק מרתֵק בחיפוש חיים

מאדים, אחד משני השכנים הקרובים ביותר לכדור הארץ (נוגה היא שכנתנו השנייה), היה משחר ההיסטוריה של תצפיות האַסטרוֹנומים אחד מגַּרמי השמים המסקרֵנים ביותר עבור האדם. בזכות קִרבתו אלינו, הוא זכה להיות נושא מרכזי בחֵקר החלל מראשית התַּצפּיוֹת עד ימינו.

גילוי מים על פניו מלהיב במיוחד מכּיוון שמים הם תנאי הכרחי לקיום חיים, לפחות כפי שאנו מַכּירים מכדור הארץ. מובן שסביר להניח כי אם יתגלו חיים על פניו של מאדים, יהיו אלה יצורים פְּרימיטיביים כמו חיידקים ולא יְצורים תְּבוּניים, ובכל זאת – גילוי חיידקים על מאדים יצית שוב את הדיון על אוֹדות מקורם של החיים והימצאוּתם ביקום. גילוי זה יפתח פרק מרתק בחיפוש מקומות נוספים שחיים אלה עשויים להתקיים בהם.

 

מספר עצום של כוכבי לכת

מאדים הוא אחד משמונת כוכבי הלכת במערכת השמש “שלנו”. בגָלַקסיה “שלנו” – שביל החלב – יש יותר ממאה מִילִיאַרְד שְׁמָשות (מאה מיליארד = 100,000,000,000). ביקום שאנו מַכּירים יש בערך מאה מיליארד גָּלַקסיוֹת, כלומר מאה מיליארד כפול מאה מיליארד שמשות.

לפני כעשרים שנה עוד לא ידענו אם יש ביקום כוכבי לכת דומים לכדור הארץ או שכדור הארץ הוא מקרה ייחוּדי של מערכת השמש “שלנו”. כל מי שקרא את הכתבה בגיליון ספטמבר האחרון של “גליליאו צעיר” מַכּיר את גילוי “בן הדוד” של כדור הארץ – קֶפְלֶר b425. משמעות גילויו של כוכב הלכת קפלר b425 חורגת מאוד ממציאתו של כוכב לכת אחד שמזכיר בנתוניו את אלה של כדור הארץ. למעשה, מדובר באבן דרך נוספת שמעידה כי ככל הנראה כוכבי לכת נפוצים מאוד ביקום שלנו. אם נחשוב על מספר כוכבי לכת אפשריים שנמצאים סביב כל אחת מהשמשות שביקום, נבין שיש מספר עצום של כוכבי לכת שעליהם עשויים עקרונית להתפתח חיים. אולם, כפי שהזכרנו, בצד התקווה קיים גם קושי עצום לגלות סימני חיים במקומות מרוחקים כל כך.

לעומת זאת, מאדים הוא שכן של ממש. אמנם מדובר במרחק של עשרות מיליוני קילוֹמֶטרים מכדור הארץ, אבל במונחי אסטרונומיה זהו מרחק קטן. בזכות קרבתו הצלחנו לשלוח אליו בעשרות השנים האחרונות חלליות וגָשׁוּשִׁיוֹת ולצלמו באמצעים שונים ומשוכללים. הגשושית האחרונה שהִנחיתה נאס”א על מאדים (באוֹגוּסְט 2012) היא קְיוּרִיוֹסִיטִי, וזוֹ שלחה כבר אז עדויות למְלחים בקרקע שעשויים לספּוֹח מים.

מושבה אנושית על המאדים

מדענים לא מעטים טוענים כי ההנחה שחיים קיימים רק על פני כדור הארץ אינה סבירה. נסו לדמיין מה תהיה המשמעות של גילוי חיים על שני כוכבי לכת שונים באותה מערכת שמש. מבחינה סְטָטיסטית ינַבּא הדבר כמעט בוודאות קיום של חיים במקומות נוספים ביקום!

ובינתיים, אולי כדי לבדוק בדיקה ברורה יותר אם יש חיים על פני המאדים, מתכוננים בנאס”א לשלוח לשם בני אדם ולהקים במקום יישוב. גילוי מים זורמים על פניו עשוי לקדם מאוד את הרעיון הזה בזכות האפשרות לפתור את אַחד האֶתגרים המרכזיים בשליחת אדם לכוכב לכת יבש – מקור מים.

התכנית המקורית של נאס”א הייתה להנחית בני אדם על פניו של מאדים עד שנת 2035, אולם בשל היעדר תקציב מספיק העניין עלול להידחות. עם זאת, לא מעט גופים ואנשים פרטיים מתלהבים מהאפשרות להגֵר לכוכב לכת שכן ומוכנים להשקיע בכך הוֹן רב. לרוב קוראינו עשרים שנה נראות זמן ממושך ביותר, אבל נזכור שרק לפני עשרים שנה גם כוכבי לכת דמויי כדור הארץ מחוץ למערכת השמש נשמעו כמו מדע בִּדיוני. לנו נותר להמשיך לעקוב בהתרגשות אחר הגילויים ממאדים ואחר האפשרות להקמת מושבה של אנשים על פניו.

* הכותב הוא סמנכ”ל המדעי בפארק קרסו למדע בבאר שבע

הכתבה הופיעה בגיליון נובמבר של גליליאו צעיר – ירחון לילדים סקרנים

רוצים לקרוא עוד? לקבלת מגזין גליליאו צעיר במתנה

בקרו בעמוד הפייסבוק שלנו

נאס”א מאשרת: מים מליחים זורמים על מאדים כיום
גילוי המים הזורמים על מאדים מגביר את הסיכויים לחיים על כוכב הלכת

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.