סיקור מקיף

כוכב לכת ננסי התגלה הרחק מעבר למסלולו של פלוטו

קוטרו של 2015 RR245 כ-700 קילומטרים ומסלולה כה אליפטי עד שהוא מתקרב לשמש כדי 34 יחידות אסטרונומיות ומתרחק עד למרחק של 120 יחיות אסטרונומיות. במקרה הוא קרוב מאוד לנקודה הקרובה במסלולו, אליה יגיע בסוף המאה

המחשת המסלול של כוכב הלכת הננסי RR245 (הקו הכתום), איור: אלכס פרקר, צוות OSSOS

אסטרונומים גילו אחר כוכב לכת ננסי בחגורת קויפר, טבעת של עצמים קפואים מעבר לנפטון. אבל העולם החדש הזה, המכונה RR245 2015 הרבה יותר רחוק מהשמש לעומת פלוטו, והוא מקיף את השמש אחת ל-700 שנות כדור הארץ, אמרו מדענים. לשם השוואה, פלוטו משלים הקפה אחת סביב השמש כל 248 שנים כדור הארץ.

“העולמות הקפואים מעבר לנפטון נוצרו כמו כוכבי הלכת בקרבת מערכת השמש ולאחר מכן התרחקו.” אומרת חברת צוות התגלית מישל בניסטר, מאוניברסיטת ויקטוריה בקולומביה הבריטית. הם מאפשרים לנו להרכיב את תצרף ההסטוריה של מערכת השמש. “אבל כמעט כל העולמות הקפואים האלה הם קטנים ואורם חלש, זה באמת מרגש למצוא כוכב לכת ננסי גדול ובהיר מספיק כדי שנוכל לחקור אותו בפירוט,” הוסיפה בניסטר.

הגודל המדויק של 2015 RR245 עדיין לא ידוע, אך החוקרים מעריכים שקוטרו 700 ק”מ רחב. פלוטו הוא התושב הגדול של חגורת קויפר, וקוטרו 2,371 ק”מ. העצם התגלה באמצעות טלסקופ קנדה-צרפת-הוואי בהוואי שצילם אותו בספמבר 2015 כחלק מסקר מתמשך של מקורות מערכת השמש החיצונית OSSOS.

“ראינו על המסך נקודת אור שזזה כל כך לאט, ולפיכך היה ברור שמסלול העצם נמצא במרחק כפול ממרחקו של נפטון מהשמש.

OSSOS גילה יותר מ -500 עצמים מעבר למסלול נפטון, אך RR245 2015 הוא כוכב הלכת הננסי הראשון שהסקר מצא, אומרים המדענים.

כוכבי לכת ננסיים הם מסיביים מספיק כדי להחזיק את עצמם באמצעות הכבידה שלהם אך הם לא “פינו בשכונתם” עצמים אחרים. זה הדבר אשר מבדיל אותם מכוכבי לכת “נורמליים” כדוגמת כדור הארץ ושבתאי.

הגדרה זו, אשר נקבעה על ידי האיגוד האסטרונומי הבינלאומי בשנת 2006, הובילה לשינוי הסיווג של פלוטו ככוכב לכת ננסי, החלטה שעוררה מחלוקת גדולה בין האסטרונומים.

האסטרונומים עדיין עובדים על הפרטים של מסלולו האליפטי הקיצוני של RR245 2015, ונראה כי הוא מתקרב לשמש עד למרחק של 34 יחידות אסטרונומיות ומתרחק ממנה עד 120 יחידות אסטרונומיות. יחידה אסטרונומית היא המרחק בין כדור הארץ לשמש – 150 מיליון ק”מ. הוא אמור להגיע לנקודה הקרובה ביותר שלו לשמש בשנת 2096, אמרו החוקרים.

2015 RR245 – לא קיבל עדיין שם רשמי. כוכבי לכת ננסיים אחרים שאושרו באזור חגורת קויפר כוללים את פלוטו, אריס, האומיה ומאקה-מאקה. עצמים אחרים בממלכה הרחוקה הזאת, לרבות סדנה, קוואואר ו -2007 OR10, כנראה עומדים בקריטריונים של הגדרת כוכב לכת הננסי וגם אישורם צפוי בשנים הקרובות.

4 תגובות

  1. איך יקראו לו מבטא עמדה. ברור שלא משנה אם יקראו לו יוסי או מ.
    השאלה המעניינת היא כמה כמוהו יש או אם הוא יחיד. הימצאותו במרחק הגדול ביותר עד כה, ממקדת את תשומת הלב לתצפית האם יש חגורת כוכבים נוספת. כאשר קוויפר הגה את רעיון החגורה נדמה לי בשנות השישים, הוא היה סבור שהיא כבר איננה שם כי כוכבי הלכת הקבועים נפנפו את החגורה משם. הסיטו כלפי חוץ. חלפו כ-30 שנה והתגלתה החגורה התיאורטית והיא שם. זה מה שגרם להכרזה שפלוטו לא כוכב לכת.
    התגלית של חגורת קוויפר גילתה שיש קליפה של כוכבים לבעלי דימיון חזק שעוטפת את מערכת השמש כמו ענן אלקטרון באטום. אחרי שמגלים הרבה כוכבים שם, הקליפה הופכת למשהו אמיתי. ראשית היא הרחיקה את גבולות מערכת השמש, מעבר למה שחשבו שהוא כוח כבידה משמעותי. אם תהיה עוד קליפה, זה מרתק ומחייב לימוד. מדוע שתי קליפות בדידות ומדוע שם. ככה עובד המדע. מגלים משהו חדש ומחפשים התאמה לתיאוריות ומגלים עוד דבר, ואז שואלים אם יש כזה רחוק יותר וכך הלאה.

  2. מה זה משנה איך יגדירו אותו?
    זה לא מעניין בכלל הסיווג של סלע גדול, או קטן. מעניינים המאפיינים שלהם.
    מצדי שיקראו לו כוכב לכת אננסי. זה ישנה משהו?

  3. אם פלוטו אינו נקרא כוכב לכת למרות גודלו, בגלל השתייכותו למערכת השמש, איך יקראו בסוף לכוכב החדש. אם הוא כוכב לכת למה לא פלוטו הגדול. מעניין את המדענים לדעת אם יש חגורה נוספת מלבד קויפר, ולכן אולי להשערתי יחפשו עכשיו מבנה דיסק או מעטפת כדורית של עצמים במרחק שווה מהשמש. כולה מערכת שמש אחת ומורכבת כל כך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.