איגרת ברכה לשנה החדשה לכל עמיתנו - ראש השנה תשע"ה  ספטמבר 2014

עמיתים יקרים,
עם בואה של השנה העברית החדשה, אנו משתפים אתכם בכמה מהפעילויות החדשות שלנו  שתרמו רבות לקידום המדע והחקלאות בארץ ובעולם. אנו מקווים שתמצאו את המידע מעניין ומעשיר.

 

מהפעיליות הבולטות שלנו השנה:

 

 

תוכנית אסטרטגית חדשה מיושמת בימים אלו

תהליך האסטרטגיה החל השנה כתהליך של חשיבה שיתופית ובנייה של יעדי מחקר מועדפים לפעילותנו לחמש השנים הבאות. מטרת המהלך, בין היתר, הייתה ליצר סינרגיה בין קבוצות המחקר הפועלות בו ולהגביר את הערך המוסף של המינהל עבור חקלאות ישראל והמדע החקלאי. במסגרת התהליך הוקמו צוותי מחקר מולטידיסציפלינאריים שיזמו מחקרים בנושאים רלוונטיים לכל אחד מהמיקודים שהוגדרו כראשיים: ייעול ייצור של מזון מן הצומח ומן החי, הקטנת פחתים, ייעול השימוש במים ממקורות שונים ובטיחות מזון.
לאחר תהליך מיון ושיפוט, אושרו חמישה פרויקטים מחקריים, שנתמכו על ידי המינהל, באמצעות רכישת  ציוד מדעי מתקדם וחדיש. 4 פרויקטים נוספים (שנבחרו מתוך 20 הצעות) הוצעו למימון, בשיתוף פעולה עם המדען הראשי במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. בנוסף, יוקצו בקרוב 8 עובדי מחקר נוספים בתחומי תוכן בהם הוכר הצורך לתעדף את המחקר בהתאם לתוכנית.

 

כנס ישראל צרפת נערך לראשונה במינהל המחקר החקלאי

כנס "ישראל-צרפת" נערך בפעם הראשונה במכון וולקני בחודש מארס.
במסגרת הכנס, הגיעו אל המינהל מדענים בכירים מצרפת כדי ללמוד על בעיות אקלים והשפעתן על החקלאות. הכנס נערך בתמיכת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל והמחלקה האקדמית של שגרירות צרפת בישראל.
הוועדה המדעית הישראלית כללה חברים ממכון וולקני, מאוניברסיטת ת"א ומאוניברסיטת בן-גוריון, מהטכניון וממכון וויצמן. מטעם הוועדה הצרפתית לקחו חלק המוסדות המובילים בתחומם: CIRAD, INRA, CNRS, IRD, IRSTEA.
שתי הוועדות מכירות בחשיבות של ייסוד תוכניות מחקר העוסקות בשינויי אקלים על מנת להגביר את המודעות לנושא וכדי לעודד שיתוף פעולה מעשי בין המדענים של שתי המדינות. דוברים נכבדים הוזמנו כדי לתת סקירה על מספר נושאים תחת הכותרת הכללית: ייצור מזון ביחס לשינויי האקלים, עקות חום ומים בחקלאות, מערכות אקלימיות ומגוון ביולוגי וניהול ממשקי הדברה בצמחים.
הכנס סיפק אכסניה נוחה לדיון על מחקר עתידי ועל שיתוף פעולה, ובמיוחד עבור נושאים שלשתי המדינות יש בהם יתרון יחסי, כגון: חקלאות מדייקת תוך שימוש בלווינים, פנוטיפים של צמחים וחיות עבור מטרות השבחה, שימוש במים מושבים והשפעתם על הקרקע בטווח הארוך וכן מחקרים בנושאים מיקרוביומיים. 
בשם הוועדה המארגנת של מכון וולקני, אנו אסירי תודה על התמיכה הנדיבה של שני המשרדים המעורבים ושל שגרירות צרפת בישראל, אשר בלעדיה הצלחת הכנס לא הייתה מתאפשרת.

 

 

7 מפגשים עם חוקרים בין-לאומיים בתחומים חדשניים ופורצי דרך מתקיימים במינהל

במסגרת התוכנית האסטרטגית של המינהל, הוחלט לפתח סדרת ימי עיון בת 7 מפגשים בנושאי מחקר חדשניים בהשתתפות חוקרים בין-לאומיים המובילים כל אחד בתחומו, המפרסמים מחקרים בעיתונים המדעיים היוקרתיים ביותר. מטרת המפגשים היא ליצור חשיבה משותפת בין חוקרים מחו"ל, חוקרים ממינהל המחקר החקלאי וחוקרים ממכוני מחקר אחרים בארץ כדי לאמץ את החדשנות כדפוס פעולה בעבודת המחקר היום יומית וכדי לקבל השראה.
יום עיון ראשון בסדרה התקיים לאחרונה בניהולו של פרופ' שנאן הרפז ועסק בנושא השמנת בעלי חיים (Fat and Food intake and regulation). אורח המפתח ביום עיון זה היה פרופ' רוג'ר קון מאוניברסיטת ונדרבילט, שהינו מומחה עולמי בתחום בקרת תהליכי השמנה.
יום העיון הבא יעסוק בנושא "אופקים חדשניים בחקר המיקרוביום": התפתחויות חדשניות בחקר המיקרוביום ויחסי הגומלין שלו עם יונקים. בסדנה זו יוצגו חידושים בתחום מחקר המיקרוביום וכן שיטות חישוביות לחקר אוכלוסיות חיידקיות מורכבות. בסדנה יתארח פרופ' דן נייטס מאוניברסיטת מינסוטה אשר הינו מומחה בתחום.

 

הכלות של וולקני

השנה הוענקו "אות למפעל חיים" לשנת  2013 לד"ר נורית קציר ממרכז מחקר נווה-יער ותעודת "חוקרת השנה" לשנת 2013 לד"ר אלן גרבר מהמכון למדעי הקרקע, המים והסביבה.
ד"ר נורית קציר זכתה ב"אות על מפעל חיים" על תרומתה המדעית הייחודית והחדשנית בתחום טיפוח גידולים חקלאיים, בעיקר ממשפחת הדלועיים, על יוזמתה ומובילותה במחקר המולקולרי בגנומיקה ומיפוי בדלועיים ועל הפיתוח של אחד מאוספי הסמנים הגנטיים הראשונים במלון.  
ד"ר  אלן גרבר זכתה בתעודת "חוקרת השנה" על עבודתה המשקפת מצוינות אשר פורצת את הגבולות האקדמיים בתחומים חשובים במדעי הקרקע והסביבה. כמו כן, זכתה לשבחים על החזון ועל ההקמה של מערך מחקר רחב הקף בנושא פירוליזה/ביו-פחם, שהוצע כאמצעי ליצירת אנרגיה מתחדשת מפסולת אורגנית, לקיבוע פחמן אטמוספרי ולשיפור פוריות הקרקע.
במעמד זכייתן אמר ראש המינהל: "אין תחליף להון האנושי יקר הערך שבו התברך מינהל המחקר החקלאי, ושיש בו כדי לחפות על דלות במשאבי הטבע, על מיעוט השטח החקלאי ועל גודל האוכלוסייה של מדינתנו. יחד עם זאת, וזאת אנו כבר יודעים, כי הממדים הפיזיים המגבילים את מדינתנו אינם מגבילים את היצירתיות ואת התבונה האנושית, העומדות בבסיס העשייה החקלאית לדורותיה."
בתמונה: ד"ר אלן גרבר (ימין) וד"ר נורית קציר (שמאל)
 

 

 


Powered by smoove marketing platform