מינהל המחקר החקלאי- מרכז וולקני   איגרת לידידינו בארץ ובעולם
ברכות לחג הפסח

 

דבר ראש המינהל- הפרופ' יורם קפולניק
ידידים ועמיתים יקרים,
אני שמח לברך את כולכם כאן באותו הזמן ובאותה עונה  לכבוד חג הפסח, הלוא הוא חג האביב.
האביב הוא תקופת ההתחדשות בטבע, ומסמל התחלה חדשה, תחילתו של  מחזור טבע, ומימוש תקוות והגשמת חלומות. אני מאחל לכולנו כי תחושות אלו יהפכו למציאות וכל אחת ואחד מאתנו יזכה לראות ברכה במעשה ידיו ויוגשמו השאיפות להתחדשות וצמיחה אישית שלנו כיחידים, כארגון וכאומה.
אני שמח לשתף אתכם, כמו תמיד, בפעילות המחקרית שלנו ולהביא לכם טעימה "על קצה המזלג" מן הפעילות המדעית שלנו. אירועים רבים עומדים בפנינו בשבועות הקרובים ומקווים אנו כי גם אתם תיקחו בהם חלק ותהנו מהתרומה שלנו לעולם המדעי, לחקלאות ישראל ולחוסן הלאומי.

ברכת חג שמח לכם ולבני המשפחה
פרופ' יורם קפולניק
ראש מינהל המחקר החקלאי- מרכז וולקני

 

מסייעים ליציבות התזונתית בעולם 
מינהל המחקר החקלאי-מרכז וולקני חבר במרכז שימור המזון העולמי בארה"ב-
 World Food Preservation - WFPC לשם מלחמה ברעב העולמי

מינהל המחקר החקלאי  בישראל חתם על מזכר הבנות (MOU) עם מרכז שימור המזון העולמי WFPC  בארה"ב ויצר שותפות לצמצום הפסדי אחסון תוצרת מזון בארצות מתפתחות ולהפחתת הרעב בעולם.
"אנו רואים את השותפות של WFPC עם מינהל המחקר החקלאי בישראל כצעד גדול קדימה במשימתנו לחנך סטודנטים/ מדענים צעירים בארצות מתפתחות בטכנולוגיות החדישות ביותר לשימור מזון בתנאי אחסון במדינות האם שלהם", אמר ד"ר צ'רלס וילסון , מייסד, יו"ר ומנכ"ל WFPC, המורכב כיום מעשר אוניברסיטאות מחקר גדולות "אחיות" בשש יבשות. מומחיות אחסון התוצרת והיכולת החינוכית של מינהל המחקר החקלאי תהיינה בעלות ערך לפעולתנו להרחבת חינוך ברמה עולמית לסטודנטים ומדענים צעירים בנושא אחסון בארצות מתפתחות ", אמר ד"ר וילסון.
 

עוד נמסר מ WFPC  שהם פועלים נמרצות להבאת יציבות תוזנתית לעולם מתוך תפיסה שזו תוביל ליציבות פוליטית ולהפחתת מקרי אלימות. למחקר ולפיתוח בתחום זה  חשיבות מכרעת ויש לקדמו.
30% מהמזון בישראל נזרק מתום הקטיף 
סקר אובדני מזון שנערך מראה כי הפחת של תוצרת חקלאית טרייה עומד על כ- 45%. כנס מדעי בין לאומי יערך בנושא זה במסגרת תערוכת "אגרי-טק" על ידי חוקרי מינהל המחקר החקלאי
מחקרים שונים שנערכו על ידי ארגון המזון והחקלאות העולמי (FAO) הראו כי שליש מסך המזון המיוצר בעולם הולך לאיבוד ונזרק בשלב כלשהו של שרשרת הייצור והשיווק, ואילו שיעור הפחתים בתוצרת חקלאית טרייה, ובכלל זה פירות וירקות, עשויים אף להגיע לכדי 45% מהתוצרת.  כמו כן, דווח כי עיקר הפחתים במדינות מתפתחות חלים בשלבי הגידול, האחסון והתובלה, ואילו עיקר הפחתים במדינות המפותחות חלים ברשתות השיווק ובבית הצרכן. בישראל אנו עומדים על אחוז דומה.
עיקר איבודי המזון בבית הצרכן (food waste) חלים עקב רכישה לא מושכלת ושמירת התוצרת בתנאים לא נאותים.  דרך אחת להתמודד עם הבעיה היא פיתוח טכנולוגיות מדעיות, כמו אלו המפותחות אצלינו.  דרך נוספת היא הגברת החינוך והמודעות לנושא. 
על מנת להפחית את שיעורי איבודי המזון בבית הצרכן בישראל, פירסם לאחרונה המכון לחקר אחסון ואיכות תוצרת חקלאית ומזון במינהל המחקר החקלאי, מרכז וולקני, חוברת הדרכה הכוללת הנחיות בסיסיות לשימור פירות וירקות בבית הצרכן.
הקליקו כאן לפרסומים של וולקני, ובכללם חוברת לשימור פירות וירקות בבית הצרכן.

 


 

 

מאיצים את טיפוח ההדרים
טיפוח עצים משול לריצה למרחקים ארוכים. זמן היצירה של זן חדש  בהדרים כולל כל הבדיקות שלו יכול להגיע ל15 עד 20 שנה. צוות חדש של חוקרים שוקד על איסוף בסיס נתונים להאצת תהליך ההשבחה בהדרים.
כ 20 עובדים מדיסיפלינות מחקר שונות שוקדים בימים אלו על זיהוי מרכיבים גנטיים לתכונות איכות פרי בהדרים. התכונות אותן מחפשים החוקרים הם: טעם איכותי,  רמת מיציות נכונה, חוסר גרעינים, צבע בולט, קליפות חיי מדף ארוכים ועמידות למחלות.
זהוי תכונות אלו ומיפוי גנטי שלהן יאיץ באופן ניכר את תהליך ההשבחה ויאפשר קבלת זנים איכותים בצורה מהירה יותר.  
"ישראל משווקת את פירות ההדר לאירופה, שם התחרות קשה ודורשת מענים מהירים. היכולת שלנו להתחרות בשוק קשוח שכזה מתבססת גם על רמת תגובה מהירה והוצאה של זנים חדשים לשוק בטווחי זמן קצרים", כך נמסר ממרכז וולקני.
זן המנדרינות "אור", תוצר תוכנית ההשבחה של מרכז וולקני, זכה להצלחה מסחררת באירופה ולשבחים רבים על טעמו.  בסיס נתונים מעין המבסס על יידע שנצבר מדיסיפלינות שונות יאפשר להאיץ את שחרורם של זנים חדשים  שאנו מקווים שיקצרו הצלחה באופן דומה.

 

נשמח לראותכם איתנו באירועים הקרובים:

 

גמר התחרות חדשנות בחקלאות לתלמידי החטיבה והתיכון, הראשונה מסוגה בארץ. הגמר יערך בגני התערוכה בת"א, ב- 30 באפריל החל משעה 9:00 במסגרת תערוכת "אגרי-טק 2015" . השיפוט בתערוכה יתבצע על ידי חוקרי מרכז וולקני אשר ידרגו מעל 20 מיזמים שונים של בתי-ספר בכל הארץ.  
לפרטים נוספים
 
כנס בין לאומי בנושא התמודדות עם האתגרים למניעת איבודי מזון לאחר הקטיף יערך החל מה 27 לאפריל במסגרת תערוכת "אגרי-טק 2015" בגני התערוכה בת"א. את הכנס יובילו חוקרי המכון לאחסון ואיכות תוצרת חקלאית ומזון במינהל המחקר החקלאי . בכנס יוצגו טכנולוגיות מתקדמות לשימור מזון באחסון  תוך הגנה על איכוות היבולים לאורך זמן.  
 
לפרטים נוספים
 
כנס בין-לאומי בנושא חקלאות מדייקת יערך בישראל בהובלה מדעית של חוקרי מרכז וולקני. הכנס יספק פלטפורמה  לחוקרים מרחבי אירופה ומיבשות אחרות על מנת להציג את החידושים החדשים ביותר בתחום המתפתח במהירות של חקלאות מדייקת, שם יידונו המחקרים האחרונים בנושאים עדכניים על ידי מדענים מובילים בעולם.
לפרטים נוספים

Powered by smoove marketing platform