ידיעון מכון פישר - ספטמבר 2013


 

דבר ראש המכון


קוראים יקרים,
 
השנה האחרונה התאפיינה במספר אירועים הראויים לציון. בימים אלו אנחנו מציינים 40 שנה למלחמת יום הכיפורים שהייתה אירוע מכונן בתולדות מדינת ישראל.
 
בכנס הביטחון הלאומי השנתי שלנו בחרנו לעסוק בלקחים שבחלקם עדיין לא הופקו ובחלקם עדיין לא יושמו במלואם מאותה מלחמה והתרכזנו בנקודת המבט של הזרוע האווירית. לקחים רבים נוגעים לתופעות אנושיות כלליות כמו מוכנות להפתעה, התאוששות מהפתעה, הצמדות לפתרונות שהיו טובים בעבר מבלי לבחון את ישימותם להווה ומערכת קבלת החלטות המאפשרת שמיעת מגוון דעות. דנו גם בתהליכי קבלת ההחלטות בין חה"א והדרג המטכ"לי וכן מול הדרג המדיני.
 
העובדה שלמדינת ישראל לא קיימת "אסטרטגיה רבתי" (grand strategy) מעמידה את מצביאי המדינה וקברניטיה בפני הצורך לקבל החלטות "אד הוק" ובלחץ של זמנים ואירועים דרמטיים שהינם מתכון לטעויות ולקבלת החלטות לא אופטימאליות או שגויות. מסיבה זו הצטרפנו בשמחה לקבוצת מחקר המובלת ע"י פרופ' עוזי ארד אשר שוקדת על הכנת הצעה לבניית אסטרטגיה רבתי למדינת ישראל. קיימנו כבר מספר דיונים בעניין ואנשינו יתרכזו בתחומי החלל ותפקידי הזרוע האווירית בעיצוב האסטרטגיה.
 
ההתרחשויות הדרמטיות באזורנו גרמו לנו להמשיך ביתר מרץ את המחקרים שאנו עושים בתחום תוכניות החלל האיראניות, תוכניות הטילים של איראן וסוריה והקשרים עם מדינות נוספות בתחומים אלו.
 
השנה ציינו במכון יחד עם משרד המדע וסוכנות החלל הישראלית עשור לאסון המעבורת "קולומביה" בכנס רב רושם בו השתתפו משלחות מ – 16 מדינות כשהן מיוצגות ע"י ראשי סוכנויות החלל או בכירי קהילת החלל של מדינותיהן.
 
ניכרת באחרונה תנופה רבה בפעילות האזרחית בתחום החלל במדינה ששיאה היה בשבוע האחרון עם שיגורו המוצלח של "עמוס 4" לחלל. ללא ספק זהו הישג בלתי רגיל לקהילת החלל הישראלית בראשות התעשייה האווירית.
 
גם תחום בטיחות הטיסה והתעופה האזרחית זכו לתשומת לב רבה ע"י אנשינו בשיתוף פעולה הדוק עם רת"א. נושא "השמיים הפתוחים", שדה בינל"מ מחליף\משלים לנתב"ג, סגירת שדה דב ושדה הרצליה הינם נושאים מרכזיים וחשובים לעתיד קיומה ושגשוגה של תעשיית התעופה בישראל ועל כן הקדשנו לה השנה 2 כנסים מיוחדים וב -18 בנובמבר נקיים את הכנס השנתי הבא שידון בהשלכות של האתגרים הכלכליים, עלית נפח התעבורה והשינויים במדיניות ניהול התעבורה על חברות התעופה ובטיחות הטיסה תחת האילוצים הללו.
 
אנחנו עומדים בפתחה של תקופה אתגרית ביותר המאופיינת בחוסר יציבות רב ובקצב גבוה מאוד של שינויים אזוריים וגלובליים מול אילוצי תקציב ולחצים חיצוניים. אתגר זה מונח לפתחם של ראשי צה"ל וקברניטי המדינה ושומה עלינו לנסות לתרום את תרומתנו הצנועה בכל מקום בו אנחנו חושבים כי ביכולתנו לעזור. היכולת לחקור, ללמוד, לחשוב ולהציע כאשר הינך חופשי מהאחריות היומיומית של מציאת התשובות המיידיות הינה יתרון הקיים אצלנו וחובתנו לנצלו לתועלת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל.
 
מאחל אני בשמכם לצה"ל בכלל ולחיל האוויר בפרט שתהא זו שנה בה ישכילו לעמוד בכל האתגרים המונחים בפנינו.
 
בברכת שנה טובה לכם ולמשפחותיכם, בריאות, אושר ושלום,
 
אסף אגמון
ראש מכון פישר
 
תודה לתעשייה האוירית שהשאילה למכון דגם של לווין "אופק" מתוצרתה. הדגם מוצב בכניסה למכון.
 
 
 
 
 

המרכז למחקר בטיחות וביטחון בתעופה


לרשום ביומן - כנס התעופה השנתי של מכון פישר

הכנס השנתי של מכון פישר ‏בנושא:
מגמות בתעופה העולמית והשלכותיהן
יתקיים‏ בתאריך 18 בנובמבר 2013
בבית‏ חיל האוויר,רח' ז'בוטינסקי 15,  הרצליה
 
הכנס, יערך בשיתוף עם רת"א, בנוכחות שר התחבורה מר ישראל כץ, ובהשתתפות אורחים ומומחי-תעופה מהארץ ומחו"ל.
 
בכנס יהיו שלושה‏ מושבים:
מושב ראשון – מגמות בתחום ניהול התעבורה והתפתחות הניווט התעופתי בארץ ובעולם‏
מושב שני – דגשים ולקחים מתחום בטיחות הטיסה בתעופה העולמית
מושב שלישי – האם התנודות הכלכליות משפיעות על התעופה ובטיחותה?
 
תוכנית הכנס תפורסם בקרוב
עוד על הכנס
 

שינויי איוש - ערן רמות החליף את איתי אלון

אחרי הכנס האחרון שנערך באפריל ואשר נוהל ונווט בהצלחה רבה על-ידי איתי אלון, נפרדנו ממנו כראש תחום בטיחות וביטחון בתעופה ובמקומו נכנס לתפקיד ולנעליים הגדולות ערן רמות.
גם ערן, כאיתי קודמו, טייס באל-על ובעל רקע תעופתי עתיר.
תודה לאיתי, לפועלו במכון פישר ולתרומתו הדומיננטית לעניין הרב שעורר הכנס האחרון. איתי ימשיך לערוך מחקרים בחסות מכון פישר.
 
ערן רמות שרת בחיל האויר שנים רבות. מהלך שירותו השתלם שנה בבית הספר לטייסי ניסוי של חיל הים בארה"ב ושרת כטייס ניסוי בחיל האויר, השתחרר לאחר שמילא תפקיד מפקד מנ"ט (מרכז ניסויי טיסה).
אחרי שחרורו עבד כטייס ניסוי בתעשייה האוירית, היום טייס מסחרי בחברת אל-על.
 

שיתוף פעולה איזורי בנושאי בטיחות תעופה ובטיחות

פנה אלינו ונפגש איתנו בארץ מר קריסטוס פטרו (Cristos Petrou) הנשיא האיזורי של אירגון FSF –  Flight Safety Foundation העולמי. פנייתו באה כדי למסד שיתוף פעולה איזורי של FSF – MED בעניני תעופה ובטיחות טיסה. אחד הנושאים המעניינים שהעלה היה תעבורת המסוקים התופחת בין אסדות הקידוח המתרבות בתחום המים שבין ישראל וקפריסין, כנושא שיש להתכונן אליו בהקדם המתבקש.
נענינו להצעתו של פטרו  וחתמנו  על הסכם שת"פ עם  SFS - MED בנושאים המשותפים – כנסים, עבודות מחקר ופירסומים.
 

כנס בקפריסין - השפעות המשבר הכלכלי על בטיחות הטיסה

ב 13-14 ביוני נערך בקפריסין כנס שנושאיו עסקו ב"בטיחות טיסה בחיתחות המתרגש מהמשברים הכלכליים" (Aviation Safety in the Turbulence of the Current Economic Crisis).
מטרת הכנס העיקרית היתה לבחון כיצד הלחצים הכלכליים של חברות התעופה, הרשויות/המדינות ולחץ הצרכנים להורדת מחירים לא תגרום להידרדרות ברמת הבטיחות ולתאונות חמורות.
הבחינה נעשתה בכול התחומים: אחזקה, שיקולים מסחריים הגוברים על שיקולים בטיחותיים, עייפות צוותים, צמצום בהכשרות ורענונים, תכנון נתיבים, רמת הבקרה האווירית ורמת הבקרה והפיקוח הקרקעיים.
 

מטוסי ה"סופה" שבים לפעולה

מערך האף-16 איי של חיל האוויר חזר בימים האחרונים לפעילות מלאה. מטוסי ה"סופה"  חזרו לטוס לאחר שהושבתו בעקבות התרסקות מטוס מסוג זה בים לפני כחודשיים.
קרא עוד
 

המרכז לחקר החלל והכטב"מ


מכון פישר ישתתף בליל המדענים

ליל המדענים הוא אירוע ארצי המובל על ידי משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, בשיתוף וביוזמת האיחוד האירופי. האירועים יתקיימו ב - 2.9.2013 במוסדות האקדמיים ברחבי המדינה והם עוסקים השנה בעיקר בנושא החלל.

טל ענבר, ראש מרכז החלל במכון פישר, יעביר שלוש הרצאות, באוניברסיטה הפתוחה - בנושא מיזמי חלל מאויישים לעשור הקרוב, ובאוניברסיטה העברית בירושלים, בנושא תוכניות חלל באסיה, וכן בנושא טכנולוגיות חלל עתידיות. 

לפירוט מלא של אירועי ליל המדענים,
 

ארה"ב שיגרה ביום ד' 28.8 לווין ריגול כבד

  An unmanned Delta 4-Heavy rocket lifted off the pad at California's Vandenberg Air Force Base at 2:03 p.m. EDT (1803 GMT) Wednesday, carrying a classified payload to a polar orbit for the U.S. National Reconnaissance Office  - NRO.
 

קרא עוד
 

עמוס4 שוגר מבסיס בייקנור

לווין התקשורת הישראלי "עמוס 4"  שוגר לחלל בטיל "זניט" רוסי מבסיס בייקונור  בקזחסטן .
הלוויין  ימוקם בגובה 36 אלף ק"מ מעל המפגש של קו המשווה עם קו האורך 65 מעלות מזרח, ויספק שירותי תקשורת והפצת אינטרנט למזרח אסיה רוסיה המזרח התיכון ולסין.
לכתבה על הלווין עמוס 4
 

פרסום ראשון בעברית: איראן חשפה תוכניות חלל מאוישת?

סוכנות ידיעות רשמית באיראן פרסמה שרטוטים ראשונים של חללית מאוישת, שלדבריה מפותחת על ידי חוקרים מאוניברסיטת KN TOOSI. אוניברסיטה זו מקיימת מזה מספר שנים פעילויות בתחום החלל, הכוללות פיתוח רכיבים ללוויינים האיראניים השונים. השרטוט מראה חללית המורכבת ממכלול הנעה ומיחידה מאוישת ניתקת. סוכנות הידיעות האיראנית ציינה כי החללית תוכל לשאת 1-3 אנשים למסלול נמוך למשך מספר שעות.
יודגש, כי מדובר ככל הנראה במיזם סטודנטיאלי ולא בחללית אמת, שכן כלי השיגור המוכרים היום אינם מסוגלים לשאת לחלל חלליות מסוג זה, או לשגר אדם לטיסה מסלולית סביב כדור הארץ. עם זאת, איראן הצהירה מספר פעמים על כוונתה לשגר אדם לחלל, עד שנת 2020.

 
קרא עוד
 

חשש: סין פיתחה מערכת לחטיפת לוויינים בחלל

במעטה כבד של חשאיות, שיגרה סין שלושה לויינים צבאיים על גבי טיל אחד. רק לאחר שמערכת הבקרה האמריקנית זיהתה את השיגור והלויינים, פרסמה סין הודעה לקונית על שלושת הלויינים, ובה נאמר כי הם מיועדים להוכיח היתכנות של טכנולוגיות חדשות. במערב מעריכים כי מדובר בלווינים המסוגלים להיצמד ללווינים אחרים ולבצע פקודות ממפעיליהם
קרא עוד
 

תחרות סטודנטים לסיוע במשימת טיסה מאוישת למאדים

A newly announced contest asks students to propose design concepts for the Inspiration Mars mission, a private effort that aims to launch two astronauts on a flyby of the Red Planet in January 2018. "Inspiration Mars is looking for the most creative ideas from engineers all over the world," Dennis Tito, executive director of the nonprofit Inspiration Mars Foundation, said in a statement Friday (Aug. 16).

קרא עוד
 

מהנדס לשעבר מנאס"א מציע קבורה בחלל תמורת 2,000 דולר

מהנדס לשעבר בסוכנות החלל האמריקאית נאס"א וחברת הסטאר-טפ החדשה שלו - אליסיום ספייס (Elysium Space), מציעים קבורה בחלל תמורת 2,000 דולר. כך מדווח אתר National Monitor. פירוש המילה "אליסיום" ביוונית הוא "החיים שלאחר המוות".
 
קרא עוד
 

מייעלים את המזל"טים עם אנרגיה סולארית

התפתחויות בטכנולוגיית התא הסולארי יכולות להפוך את המזל"טים לכלי יעיל יותר, לא רק בשדה הקרב אלא גם לשימושים אזרחיים כמו כיבוי שריפות, שירותים חקלאיים וניטור שדות גז ונפט. חברת "אלטה דיוויסז" (Alta Devices) מעמק הסיליקון שבארה"ב עובדת יחד עם "אירו וירומנט" (Aero Vironment) על תכנון מזל"ט שיוכל להישאר באוויר זמן ממושך יותר ולעמוד במשימות שכיום הן בלתי אפשריות.
קרא עוד
 

נחיתה ראשונה של כטב"מ נורתרופ גרומן X-47B על נושאת מטוסים



 
קרא עוד
 

התגלה כוכב דומה לשמש בן 8.2 מיליארד שנים

 Astronomers have found a twin star to Earth's own sun, only much older. The rare star is the oldest known "solar twin," and offers a peek at what Earth's star will look like in 4 billion years.

 

קרא עוד
 

פורסמו פרטים חדשים על תוכנית ציד האסטרואידים של נאס"א

 התוכנית כוללת לוויין שילכוד את האסטרואיד ויקרב אותו לכדור הארץ. ביקורת קשה על התוכנית מצד הקונגרס האמריקני: "מישהו משתולל עם התקציב כשאין לנו כסף" נטען על ידי חברי בית הנבחרים
מעריב  NRG  28.8.2013
קרא עוד
 

סוכנות החלל האמריקאית נאס"א מתעתדת לשגר לירח חללית מחקר ביום שישי, 6.9.2013.

החללית, הקרויה  Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer  - LADEE  , מתוכננת לחקור  את האטמוספרה הקלושה מאוד של הירח, ולבחון האם אבק ירחי מצוי בה. תוצאות מחקרה של החללית עשויות לשפוך אור על המאפיינים של גופים נוספים במערכת השמש, לרבות מרקורי, אסטרואידים וירחים של צדק ושבתאי.
קרא עוד
 

המרכז לחקר הכוח האוירי והעימות האסימטרי


ישראל היא המדינה הראשונה שתזכה לרכוש את ה 22 - V

לדברי מקורות בפנטאגון ישראל היא המדינה הראשונה שתזכה לרכוש את ה 22 - V האמריקאי.
 מטוס ה 22 - V הוא כלי טיס היברידי, הממריא ונוחת כמו מסוק אך טס כמו מטוס כנף קבועה, משייט במהירות גבוהה (mph 322) ומגיע לטווחים רחוקים (850 מייל ימי)

פיתוח כלי טייס ייחודי זה זכה לביקורת רבה בשל ריבוי ההתרסקויות, בעיקר בשלבים הראשונים של הפרויקט. בשנת 2012 אירעו שתי התרסקויות אך הגורם להן, לפי מקורות שונים, לא היה כשל טכני.
בחודש מרץ 2013 התפרסם מאמר במגאזין US news  אשר טוען שפיתוח המטוס הסתיים בהצלחה ושצבא ארה"ב  רכש נסיון מבצעי מוצלח בעיראק ואפגניסטן.
רכש של ה 22 V  יוסיף לצה"ל יכולת ייחודית וישפר את כושר ההרתעה.
 

מרכז מידע


ספרים אלקטרונים

מרכז מידע של מכון פישר עוסק בימים אלה בהמרת הספרים של אתר הספרייה הדיגיטאלית להיסטוריה ומורשת חיל האויר לפורמט של ספרים אלקטרונים.  יתרונות הספרים האלקטרונים: הורדת הספר יותר מהירה, החיפוש יותר מהיר ויעיל, ניתן לקרוא את הספרים בטלפונים סלולרים ואיפדים לסוגיהם.
 
במסגרת המאמץ להרחיב את לימודי החלל והתעופה במערכת החינוך ההתחלנו להכין הרצאות  ומצגות לשימוש מורים. בשלב ראשון אנו עובדים עם גננות שמקדמות לימודי טכנולוגיה. מצגת לדוגמא  על תחנת החלל הבינלאומית ניתן לראות בקישור הבא.
 
 
 

ידיעון "חדש בחלל"

 מרכז מידע התחיל  להפיק ידיעון דו שבועי  בשם "חדש בחלל".הידיעון מופק בשיתוף עם אתר הידען ונועד לציבור הרחב.  לעיון בידיעון הקש כאן .  ההרשמה חופשית וחינם.
 
 
 

ידעתי שתבואו – ספר חדש של עודד מרום

הספר מספר על אירועים היסטוריים בחיל האויר.
ניתן לרכוש את הספר במשרד עמותת חיל האויר טל.  09-9510250 במחיר 80 ₪ כולל משלוח בדואר.
 

חדשות מעולם התעופה


מחסור בטייסים מנוסים בסין

חברות תעופה סיניות מציעות שכר יותר גבוה מחברות אמריקאיות בגלל מחסור בטייסים מנוסים
AVweb August 24/8/2013
קרא עוד
 

כנפיים תתחזק את מטוסי האימון החדשים של חיל האוויר

הקבוצה מתכוונת לקלוט עובדים חדשים לקראת תחזוקת מטוסי האימון האיטלקיים שייקראו בישראל "לביא" , היקף העסקה: כ-600 מיליון שקל
קרא עוד
 

בואינג מפתחת מטוס F16 ללא טייס


חברת בואינג האמריקנית וצבא ארצות הברית פיתחו בשנים האחרונות מטוס קרב לא-מאויש שנשלט על ידי קרון בקרה מהקרקע ומבוסס על מטוס ה-F-16. מטרת המטוס החדש, QF-16, היא לדמות בצורה הטובה ביותר את מציאות הקרב, לתרגל קרבות אוויר במתארי קיצון, לבחון טקטיקות שונות ולבצע ניסויים בירי טילים שונים.
קרא עוד
 

הלך לעולמו – ג'ורג' ליכטר ממתנדבי חוץ לארץ במלחמת השחרור

ג'ורג' ליכטר, יהודי מברוקלין, שרת כטיס קרב בחיל האוויר האמריקאי במלחמת העולם השנייה.
ב-1948 התנדב לסייע לישראל להקים את חיל האוויר ולנצח במלחמת העצמאות, הוא שרת בטייסת הקרב הראשונה והיחידה במלחמת העצמאות ואחר כך הדריך טייסים ישראלים.
 
קרא עוד
 

 ידיעון מכון פישר מופץ אחת לחודש וכולל עדכונים על פעילות המכון - כנסים, ימי עיון,
פרסומים וכן מידע חדשותי בנושאי תעופה וחלל.
להרשמה (חינם) הקש כאן


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus