ידיעון מספר 4 - 9.10.2013

אדם בחלל
 
תלמידים ישראלים עושים ניסויים בתחנת החלל הבינ"ל
הפסקת טיסותיהן של מעבורות החלל האמריקניות לפני כשנתיים, והחלפתן בחלליות פרטיות, פתחה אופקים חדשים לפני גופים שרוצים לשלוח ניסויים לתחנת החלל. אחרי הטיסות המוצלחות של חלליות "דראגון" של חברת SpaceEx, הגיעה השבוע תורה של חברת Orbital, שהשלימה בהצלחה את טיסת הניסוי של החללית שלה "סיגנוס" (ברבור בלטינית). עם הדיווח על העגינה המוצלחת, בתחילת השבוע, לא רק בארצות הברית נשמו לרווחה, אלא גם בבתי הספר "עתידים" בחולון ובבית הספר "מטה יהודה" בצור הדסה.
קרא עוד
 
המירוץ לחלל מגיע גם לריאליטי "ספייס רייס": תוכנית חדשה ב-NBC תקנה לזוכה המאושר/ת כרטיס טיסה לחלל
ביום חמישי האחרון, הודיעו רשת NBC יחד עם חברת וירג'ין גלקטיק וחברת "ONE THREE MEDIA" של יוצר השרדות ו- "The Voice", על שיתוף הפעולה שהוליד את הסדרה החדשה בדרך לטיסות מסחריות לחלל: התוכנית תקנה לזוכה בה, כרטיס טיסה לטיול שמעטים בלבד זכו לחוות – טיסה לחלל.
קרא עוד
 
אפולו 7 – טיסה מאויישת ראשונה שבחנה את הטכנולוגיה לקראת הנחיתה על הירח
כמו אחרי כל אסון חלל שאירע לאחר מכן, גם אסון אפולו 1 גרר שנה וחצי של הפסקה, שבמהלכה בוצעו רק שיגורים בלתי מאויישים. אנשי אפולו 7 היו הראשונים שטסו בחלליות אפולו לאחר אסון אפולו 1 יש לראות ברוג'ר צ'אפי, אדווארד וויט ווירג'יל גריסום צוות מספר 1 בתכנית אפולו. 
קרא עוד
 
מבוא לתכנית אפולו – חלק ב': בפרק זה נעסוק בטיסות הנסיון הבלתי מאוישות ובאלו שבוטלו
המחשבה שמצויים חיים על הירח ולו גם בגודל מיקרוסקופי מחייבת נקיטת אמצעי זהירות נגד מחלות מוכרות ואולי גם כאלה שאינן מוכרות. אמצעי הזהירות הראשונים ננקטים כבר על הירח. לפני שהאסטרונאוטים עוזבים את הירח, האסטרונאוטים משאירים על פניו את מגפיהם העליונים. תרמילי גב וציוד "נגוע" אחר. הכול מכוסה בעטיפות פלסטיות. כאשר האסטרונאוטים נכנסים לנחתת הם מנקים אותה בעזרת שואבי אבק ומברשת האוויר המטוהרת בעזרת מימן ליתיום – מכשיר חיטוי רב עוצמה
קרא עוד
 
נותק הקשר עם החללית דיפ אימפקט
נאס"א נאלצה להכריז על סיום המשימה שנמשכה כמעט תשע שנים. 
החללית שוגרה בינואר 2005 וטסה כ-430 מיליון קילומטרים עד הגעתה לקרבת השביט טמפל 1. ב-3 ביולי 2005 החללית שיגרה קליע למסלול השביט שהתנגש בגלעינו ב-4 ביולי. הדבר גרם לחומרים מתחת לפני השטח של הגלעין לעוף לחלל כך שניתן היה לבחון אותם באמצעות הטלסקופ והמכשירים האחרים של החללית החולפת.
החללית צפתה בשביטים אחרים ואפילו בכוכבי לכת מחוץ למערכת השמש ושידרה כחצי מיליון תמונות. 
קרא עוד
 
משימה חדשה מקדמת חקירה מעמיקה של כוכבי לכת מחוץ למערכת
נאס"א אישרה את שיגורו של הלוויין TESS ב-2017, בעלות של 200 מיליון דולר. TESS יסרוק אזור גדול בהרבה של השמים מזה שסרק קודמו קפלר, ויתור אחרי אוכלוסייה חדשה של כוכבי לכת חיצוניים קרובים יותר, שאותם יוכלו המדענים לסרוק באמצעות טלסקופים עתידיים. "בסך הכול נבדוק כחצי מיליון כוכבים," אומר ג'ורג' ר' ריקר, החוקר הראשי של TESS, אסטרופיזיקאי במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). אלפים מן הכוכבים האלה מצויים בטווח של 100 שנות אור או פחות ממערכת השמש שלנו.
קרא עוד
 
טלסקופ החלל שפיצר עבר הסבה – לחיפוש כוכבי לכת
"כאשר שפיצר שוגר בשנת 2003 , הרעיון שנשתמש בו כדי ללמוד על כוכבי לכת במערכות שמש אחרות היה כל־כך מטורף שאף אחד לא התייחס לכך", אמר שון קארי ממרכז המדע של טלסקופ החלל שפיצר של נאס"א במכון הטכנולוגי של קליפורניה בפסדינה. "אבל עכשיו, איתור כוכבי לכת הפך להיות המשימה המדעית העיקרית שלנו." 
קרא עוד
 
סוכנות החלל הרוסית תבצע מחקר היתכנות לבניית מגורי אדם על הירח
The federal space agency Roscosmos has launched a feasibility study of a project to build a manned base on the Moon, Academician Lev Zelyony, director of the Russian Academy of Sciences' Space Research Institute, said on Friday
 Our nearest task within the limits of the planning horizon is the construction of a piloted outpost on the Moon. A working group was recently set up at the order of Roscosmos's head Vladimir Popovkin,  Zelyony said at Space Science Day events at the Space Research Institute 
The working group will integrate proposals made by the leading space firms and institutes specializing in the exploration of the Moon, he said 

קרא עוד
 
רוסיה תשגר לתחנת החלל רובוט
OMSK, October 3 (Itar-Tass) - A robot, model  SAR-400 android, is destined for the International Space Station (ISS) as helpmate for Russian cosmonauts aboard. Scientists have started testing the first Russian robot designed to work in outer space.
Plans for its future were announced by Oleg Gordiyenko, science directorate deputy head at theYuri Gagarin Cosmonaut Training Centre Research Institute, announced on Thursday at a space industry conference.
"It's to perform operations both aboard the ISS and outside," he said. "Scientists' plans envision introducing robots in manned cosmonautics. This is a promising avenue of research for coming years."
קרא עוד
 
מדענים רוסים דיווחו שאסטרואיד בגודל של 15 מטר חלף קרוב לכדור הארץ
A 15-meter asteroid, similar to the object that exploded above Russia in February, moving at a speed of 16km per second, was detected hours before it narrowly missed Earth over the weekend, according to Russian scientists.
"The asteroid was discovered on Friday night by our station near Lake Baikal and nine hours later it flew within 11,300km of the Earth’s surface, below the orbit of geostationary satellites. It was about 15 meters in size,” Vladimir Lipunov of the Moscow State University and the Sternberg Astronomical Institute indicated.
Lipunov also pointed out his team had notified the International Astronomical Union of their discovery, but it is yet to be confirmed, RIA Novosti news agency reported.
The Russian astronomers stated that the asteroid has disappeared now.
קרא עוד
 
83.000 מדענים סייעו בהכנת קטלוג הכולל 300.000 גלקסיות
The project, named Galaxy Zoo 2, is the second phase of a crowdsourcing effort to categorize galaxies in our universe. Researchers say computers are good at automatically measuring  properties such as size and color of galaxies, but more challenging characteristics, such as shape structure, can currently only be determined by the human eye
 
More than 83,000 volunteer citizen scientists participated in the crowdsourcing projectand  
קרא עוד
 
אסטרונומיה ואסטרופיזיקה
 
פרס נובל לפיזיקה לשנת 2013 מוענק לפרנסואה אנגלרט ופיטר היגס, מגלי בוזון בראוט-אנגלרט-היגס ששבר את הסימטריה בטבע ומספק לשאר החלקיקים את המסה
פרס הנובל בפיזיקה לשנת 2013 הוענק במשותף לפרנסואה אנגלרט ולפיטר היגס על ניסוח התיאוריה המתארת את המנגנון באמצעותו חלקיקים משיגים את המסה שלהם. בשנת 1964 פרסמו שני החוקרים לראשונה את התיאוריה שלהם באופן נפרד (אנגלרט ביחד עם עמיתו רוברט בראוט שנפטר בשנה שעברה). בשנת 2012 אוששה התיאוריה שלהם לאחר גילויו של חלקיק היגס במעבדת CERN שבשווייץ.
קרא עוד
 
מערבולות ענק בדרום האוקיאנוס האטלנטי הן מקבילות מתמטיות של חורים שחורים
תצלומי לווין חשפו לאחרונה מערבולות ענק השואבות כל פסולת צפה, בדרום האוקינוס האטלנטי בדרך דומה לזו שבה שואבים חורים שחורים את החומר המתקרב אליהם. המערבולות (maelstroms) נצפו בשלושת החודשים האחרונים בידי הפיסיקאי ג'ורג' האלר מהמכון הפדראלי השוויצרי לטכנולוגיה בציריך ופרנסיסקו ברון-ורה מאוניברסיטת מיאמי בפלורידה.
קרא עוד
 
אסטרונומים גילו את הגלקסיה הדחוסה ביותר אי פעם
הגילוי של גלקסיות קומפקטיות הוא חדש יחסית. הן החלו להתגלות רק בעשור האחרון לערך. עד אז, אסטרונומים יכלו לראות אותם ממרחק והם הניחו שמדובר בכוכבים בודדים או לחילופין בגלקסיות מאוד רחוקות. תארו לעצמכם את המרחק בין השמש והכוכב הקרוב ביותר אליו – אלפא קנטאורי. מדובר במרחק של כ-4 שנות אור. כעת, דמיינו ש-10,000 שמשות כמו שלנו נדחסות לתוך השטח הקטן יחסית הזה.
זוהי בערך הצפיפות של גלקסיה שהתגלתה לאחרונה על־ידי צוות בין־לאומי של אסטרונומים בראשותו של חבר סגל באוניברסיטה של מדינת מישיגן.
"גלקסיה זו היא יותר מסיבית מכל גלקסיה ננסית קומפקטית בגודל דומה", אמר ג'יי סטריידר, פרופ' עוזר לפיסיקה ואסטרונומיה ב-MSU. "זו ללא ספק הגלקסיה הצפופה ביותר ביקום הידוע".
קרא עוד
 
מפת עננים ראשונה של כוכב לכת מחוץ למערכת השמש
אסטרונומים שהשתמשו בנתונים של טלסקופי החלל קפלר ושפיצר של נאס"א הצליחו ליצור את המפה הראשונה המתארת את העננים בכוכב לכת מחוץ למערכת השמש, כוכב לכת דמוי צדק המכונה קפלר-7b. 
כוכב הלכת מאופיין בעננים גבוהים במערב ושמים בהירים במזרח. מחקרים קודמים באמצעות טלסקופ החלל שפיצר סיפקו מפה של כוכב הלכת המקיף שמש אחרת. זו הפעם הראשונה שבה אנו יכולים לצפות במבנה העננים בעולם מרוחק.
קרא עוד
 
הדרקון מתעורר – התפוצצות ענקית לפני 2 מיליון שנים של החור השחור במרכז שביל החלב
"יש ענן גז המכונה G2 שאנו מצפים שיפול לחור השחור בתחילת השנה הבאה (כפי שזה נראה מכאן). מדובר בענן קטן אך אנו ממתינים לזיקוקים" אומר החוקר הראשי.  לפני כ-2 מיליון שנים התפרץ החור השחור העצום שבמרכז גלקסית שביל החלב בהתפוצצות כה חזקה עד שהוא האיר ענן אבק במרחק 200 אלף שנות אור ממנו. הממצאים גם מאשרים את העובדה כי חורים שחורים יכולים להבהיק ולעבור מכוח מרבי לשקט מוחלט בתקופה קצרה במונחים קוסמיים.
קרא עוד
 
כיצד נוצרים חורים שחורים
כוכבים מתקיימים באיזון מושלם בין שני כוחות מנוגדים: הלחץ הפנימי של כוח משיכה מנסה לכווץ את הכוכב, אך הוא מנוטרל ע"י הלחץ החיצוני של הקרינה הנפלטת עד שמגיעים לברזל. התכת הברזל לא יוצרת קרינה ואז הכבידה מנצחת.
חורים שחורים הם העצמים האקזוטיים מעוררי ההשראה והיראה ביותר ביקום.
קחו את המסה של כל כוכב. , דחסו אותו לעצם כל כך קומפקטי שהוא גובר על יכולת כוח הכבידה לעצור את הדחיסה. שום דבר, אפילו לא אור , לא יכול להימלט מכוח המשיכה של חור שחור .
קרא עוד
 
המדען שהרחיב את היקום - 60 שנה למותו של האסטרונום אדווין האבל
לפני שנתיים הוענק פרס נובל בפיסיקה לשלושה אסטרונומים מארה"ב ומאוסטרליה, על הגילוי כי היקום שלנו מתפשט בקצב מואץ. ואולם, עצם הרעיון שהיקום מתפשט בכלל, היה רעיון שחולל מהפכה של ממש בתפיסה האנושית. גם הרעיון כי היקום גדול הרבה יותר מהגלקסיה שלנו – שביל החלב – וכי היא אינה אלא אחת מני רבות כמותה, כלל לא היה מובן מאליו עד לפני פחות ממאה שנה, ועד תצפיותיו של מי שהוגדר "האסטרונום הגדול ביותר במאה העשרים".
קרא עוד
 
הירח "אירופה", הסובל מלחצים מכל הצדדים עשוי לצאת משיווי משקל
באמצעות ניתוח הסדקים המשתרעים על פני השטח עשוי הקרח של הירח "אירופה", גילו מדעני נאס"א עדויות לכך שירח זה של צדק הסתובב בציר נטוי במשך תקופת מה. נטיה זו עשויה היתה להשפיע על חישוב משך הזמן שבו התקיים מעטה הקרח, כמה חום נוצר בידי הגיאות באוקיאנוס התת קרקעי ואפילו כמה זמן קיים האוקיאנוס הנוזלי.
אחת החידות של "אירופה" היא מדוע השתנה כיוון הסדקים במהלך הזמן. נראה כי נטיה קטנה בציר הסיבוב בזמן כלשהו בעבר, יכולה להסביר את רוב מה שאנו רואים."
קרא עוד
להתראות בניוזלטר הבא...

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus