השואה כזיכרון אוניברסאלי בקולנוע העולמי - חלק ראשון  ניוזלטר ינואר 2014

*אם אינכם רואים את התמונות המוצגות בניוזלטר יש ללחוץ על "הצג תמונות" בתחתית המייל.

למטפלים שלום,

 

גיליון מיוחד זה,יעסוק בהשתקפות השואה  בקולנוע העולמי והגיליון הבא יוקדש להשתקפות השואה וניצולי השואה בקולנוע הישראלי.  נקדים ונאמר כי, בשנות הארבעים נטתה  הוליווד להימנע מייצוג קולנועי של פשעי המשטר הנאצי וביטאה בשתיקתה את מגמת  הבדלנות הפוליטית של הממשל לגבי הנעשה באירופה. מכניסתה של ארה"ב למלחמה  התגייסה הוליווד לשרטט את דמותו של הגרמני-הנאצי כאויב. הסרטים נטו להכללה  ולסטריאוטיפיזציה כחלק ממסע התעמולה המלחמתי האנטי-גרמני והציגו דיכוטומיה בין שני  עולמות: המערב על נאורותו ותמימותו אל מול המפלצתיות והערמומיות הגרמנית, המסתתרת  תחת חזות של יעילות טכנולוגית ותרבותיות. דוגמאות בולטות לדגם זה הן סרטו של אלפרד  היצ'קוק 'סירת הצלה' משנת 1944, וסרטו של אורסון וֶלס 'הזר' משנת 1946.   בתקופת המלחמה הקרה נערכה אבחנה בין הגרמני לבין הנאצי. רק  אנשי הגסטאפו והס"ס הוצגו בסרטים 'סטאלג 17' (1952), 'כפירי אריות' (1958),  ואחרים כפושעים סדיסטיים, בעוד שאנשי הוורמאכט נוקו מאשמה, מגמה שהתאימה לשיתוף  הפעולה הפוליטי שבין ארה"ב לבין גרמניה המערבית בשנות החמישים. לשם כך היה  צורך לנקות גם את כלל הגרמנים מאשמה ולהטילה על היטלר ומקורביו. דוגמא למגמה זו  בסרט 'הנערים מברזיל' (1978) של פרנקלין שפנר. החל מסוף שנות השישים ובמהלך שנות השבעים והשמונים חל שינוי משמעותי   בקולנוע המערבי בייצוגם של הנאציזם ושל השואה. השינוי מצא את ביטויו בעלייה במספר  הסרטים שעסקו בנושאים אלו, בהדגשת יהדותם של הקורבנות, בהסברים חברתיים,  פסיכולוגיים, פוליטיים ואידיאולוגיים לנאציזם, ולעתים גם במגמה רפלקטיבית של יוצרי  קולנוע, שהפנו אצבע מאשימה כלפי גרמנים מן השורה..במקביל לכך, החלו  חוגים ליברליים בארה"ב ללחוץ לחשיפת מחדליה של ארה"ב בהצלת היהודים. במגמה  זו היה שילוב בין היבט אוניברסאלי-הומניסטי לבין היבט אתנו-אמריקני, שבמסגרתו החלו  אמריקנים רבים לזהות את קורבן הנאציזם עם היהודי. יוצרי הקולנוע האמריקניים בחרו  להתמקד בגורלו של הקורבן ובאשמתו של התליין ולא באחריותו של העומד מן הצד שמעבר  לאוקיינוס, כפי שעשו באומץ לב מרסל אופולס הצרפתי בסרטו התיעודי 'הצער והחמלה'  (1969) ומרקוס אימהוף בסרט 'הספינה מלאה' (1981).
 
גיליון זה, מבטא את התמקדותינו בהעשרת המידע ופתיחת עולם השואה המרתק לנושאים תרבותיים המשפיעים גם על היבטים פסיכולוגיים בעבודתנו.  נשמע להערותיכם והארותיכם וחומר מפרי עטכם לגיליונות הבאים.
 
                                                        בברכה,

               אוריין  קייזר, מנכ"לית                                   מאיה שטיין, מנהלת קלינית
 

 

משולחנה של המנהלת הקלינית

 

משולחנה של המנהלת הקלינית: מערך ההדרכה, הפרוס בפריסה ארצית, הוקם גם על מנת להוות לכם מצע להתייעצות ולשיפור תהליכי טיפול עוד בטרם מתרחשים משברים בטיפול או מכריזים על סיום טיפול. לשם כך צוות המדריכות - סימה, מיכל והח"מ נמצא לרשותכם (בטלפון או בפגישות אישיות על פי צורך) ומטרתנו היא לחשוב יחד על תהליכי הטיפול וטיובם. מטפל המכון אשר מנחה קבוצה או מטפל פרטנית ומעוניין בהדרכה במהלך עבודתו המקצועית מתבקש לפנות לגורמי ההדרכה, לעדכן ולדון עוד מתחילת ההתרחשות עם המדריכה מאזורו גם אם אינו חבר פעיל בקבוצת ההדרכה. להזכירכם - חשוב מאד כי בכל מקרה טיפולי בו חל שינוי בסטטוס הקליני בנושא אובדנות / הפרעות בתפיסה במצבו הנפשי/ פסיכיאטרי של המטופל נהיה מעודכנים בצמוד לשינוי ובכתב באמצעות המייל של יעל והח״מ וזאת על מנת שנוכל לעזור לכם לקדם באופן מערכתי אפשרויות להתערבות ופתרונות רלוונטיים.  כמו כן כאשר מדובר על מעבר לטיפול דו שבועי, חשוב לשוחח עם הח"מ כדי לוודא שאכן המקרה ייזכה למענה זה, עוד בטרם השיחה עם המטופלים.
 
הדרכות קבוצתיות - מזכירה ומדגישה את חשיבות ההשתתפות
בקבוצות הדרכה של המכון על מנת להעשיר את הידע ואת העבודה המקצועית.
 
מועדי ההדרכות הבאות:  
 
מיכל  -  בכפר מונאש ב- 5.01
            בנופית  ב- 22.01
 
מאיה  -  בגדרה ב- 30.01
 
סימה  - במשרדנו בתל אביב ב - 19.01
 
 
 "שי" בפייסבוק -
פתחנו קבוצה בפייסבוק אתם מוזמנים לעשות "לייק" לכתוב, להעיר הערות ועוד.   
קישור לדף הפייסבוק של "שי".

 

המלצה לסרט

 

 הזר- הסרט העלילתי הראשון לאחר המלחמה/אורסון וולס
הסרט העלילתי הראשון לאחר המלחמה, ששיבץ בתוכו מידע מפורט על מחנות הריכוז וההשמדה, בוים בידי אורסון ולס כבר בשנת 1946. הזר הוא מותחן המספר על פושע מלחמה נאצי (אורסון וולס) שנמלט לארצות-הברית ונשא לאישה צעירה אמריקנית שאינה יודעת דבר על עברו. אפשר לומר שוולס היה הראשון שביקש להנציח את הזוועות הנאציות בפיקציה קולנועית וכן לפתח רגישות מיוחדת כלפיהן. הסרט השני הנו איה בני ?(החיפוש)של פרד זינמן שיצא לאקרנים בתחילת 1948, רוב הצילומים נעשו באזור הכיבוש האמריקני בברלין, ורבים מהניצבים היו אנשי מנהלה ותושביהם של מחנות העקורים שהוקמו בחופזה אחרי המלחמה. העלילה המלודרמתית מגוללת את גורלו של ילד יוצא אושוויץ, שמתוך פחד שהאמבולנס האמריקני שמוביל אותו למחנה הילדים נועד להשמיד את נוסעיו בגז, בורח עם חבריו ומשוטט בין החורבות. חייל אמריקני מוצא אותו, ובין השניים מתפתחת ידידות הדוקה.
 
קישור לסרט עצמו ביוטיוב

 

"גנבת הספרים"
מבוסס על רב המכר ומספר את סיפורה של ליזל, ילדה צעירה יוצאת דופן ואמיצה שנשלחה לחיות עם משפחה אומנת במלחה"מ השנייה בגרמניה. היא לומדת לקרוא בעידודם של משפחתה החדשה ומקס, פליט יהודי אותו מסתירה המשפחה מתחת למדרגות שבביתם . לליזל ומקס הופכים כוח המילים והדמיון להיות הבריחה היחידה מהאירועים הסוערים שמתרחשים סביבם.
קרא עוד

 

מאמרים

 

 קולנוע ושואה: שלושה מקרי מבחן / יובל ריבלין
 "אל המוות הישרנו מבט ואנו את עינינו השפלנו"
 "הנני קורא אובססיבי של ספרות שואה. כל מה שנופל לידי: יומנים, זיכרונות, עדויות, מסמכים. כשאני שואל את עצמי מה עומד מאחורי תשוקה חולנית זו, לקרוא, או לשמוע, דברים שיש בהם אימה, זוועות, מוות - התשובה היחידה היא: הכמיהה להבין. אני משלה את עצמי שככל שאקרא יותר, כן אתקרב יותר אל אותה נקודה בטבע האנושי שאינני יורד לעומקה, שהיא מעבר לתפיסתי; אל 'לב המאפליה'. אני משלה את עצמי - מכיוון שהקריאה המרובה שמתוכה אני אוגר יותר ויותר מידע, עורם עובדות על גבי עובדות - לא מביאה אותי ליותר הבנה. אולי להפך - המסתורין נעשה מייאש יותר... בעשר, חמש עשרה, השנים האחרונות, נכתבו הרבה יותר ספרים על נושא זה מאשר בשנים שלפני כן; כאילו אצל אנשים רבים מאד, מאלה ששרדו מאותו חורבן, נשברה שתיקה ממושכת. שנים רבות היו צריכות  לעבור עד אשר הסכר הזה, המחסום הזה, שהשאיר את אלה ש"היו שם" פעורי פה" (מתי מגד)
 
 * רישום של הילד יעקב גוטרמן (Yaakov Guterman), שהיה בגטו ורשה (Warszawa). הרישום נעשה לאחר המלחמה, בהיות גוטרמן בן 10.
קרא עוד

 

 ייצוגם של הנאציזם ושל השואה בקולנוע המערבי/ד"ר ניצה הראל
 
עד 1941ביטאה הוליווד בשתיקתה את מגמת הבדלנות הפוליטית של המימשל לגבי הנעשה באירופה. מכניסתה של ארה"ב למלחמה התגייסה הוליווד לשרטט את דמותו של הגרמני-הנאצי כאויב. הסרטים נטו להכללה ולסטריאוטיפיזציה כחלק ממס התעמולה המלחמתי האנטי-גרמני והציגו דיכוטומיה בין שני עולמות: המערב על נאורותו ותמימותו אל מול המפלצתיות והערמומיות הגרמנית, המסתתרת תחת חזות של יעילות
טכנולוגית ותרבותיות. דוגמאות בולטות לדגם זה הן סרטו של אלפרד היצ'קוק 'סירת
הצלה' משנת 194, וסרטו של אורסון וֶלס 'הזר' משנת 1946. 'הזר', שהופק לאחר המלחמה  ובתקופתמשפטי נירנברג,מתאר מרדף שעורך בלש אמריקני, איש היחידה לחקר פשעי מלחמה,  אחר פושע נאצי, המוצג בסרט כשטן רב קסם: אינטלקטואל, איש שיחה מבריק ובעל סקס  אפיל, המצליח להקסים נערה אמריקנית מבית ליברלי ולהשתלב בחייה החברתיים של עיירה  אמריקנית שלווה. באחת הסצנות הוא מציג בפני האמריקנים התמימים ניתוח  היסטורי-פסיכולוגי של הנפש הגרמנית המגלומנית והרצחנית, שלעולם לא תשתנה. ערכים
אמריקניים, ערך המשפחה וערך שלטון החוק, המאוימים על ידי הגרמני-הנאצי, ניצלים ברגע האחרון, כשהאישה ואיש החוק מפילים ארצה את המפלצת, המנסה לשלוט ממרומי מגדל השעון של הכנסייה על הזמן ועל היקום..
 
*בתמונה - אוסקר שינלדר 
קרא עוד

 


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus