עלון מידע- אוקטובר 2013

 

למטפלי מכון שי - שלום רב !
"גם אנחנו אספנו קליפות של תפוחי אדמה  כדי לאכול, בלי לדעת שבאותו הזמן ילדים יהודים בפולין עושים את זה". המשפט הזה  של מרדכי אלוש, ניצול שואה בן 85 שנולד בתוניסיה, מגלם בתוכו תחושות של רבים מהיהודים  שחיו במדינות צפון אפריקה בתקופת מלחמת העולם השנייה. תחושה, שבמשך שנים רבות, בתוך  כל מפעל ההנצחה והזיכרון לשואה ולגבורה, מקומם נשכח מעט. אמנם דיברו עליהם והזכירו  אותם - אבל תמיד הם הוזכרו כהערת שוליים משום שלא נכחו במוקד האירועים - בלב התופת  במדינות אירופה. בשנים האחרונות גם המדינה נרתמה כדי לתקן את העוול הזה.  בגיליון זה נפנה מבט ונתמקד ביהדות צפון  אפריקה שגם היא סבלה מהשלטון הנאצי בתקופת מלחמת העולם השנייה. 
על פי הנתונים של הרשות לניצולי השואה של משרד  האוצר, חיים בישראל קרוב ל־20 אלף ניצולי שואה יוצאי צפון אפריקה - יותר מ־9,000 מהם  מלוב, ומספר דומה של ניצולים יוצאי תוניסיה. שיעור התביעות המתקבלות על ידי הרשות,  מתוך סך התביעות המוגשות, הוא גבוה ביותר: מתוך כ־10,545 תביעות שהוגשו על ידי יוצאי  לוב אושרו 9,162 תביעות, ומתוך כ־8,938 תביעות שהוגשו על ידי יוצאי תוניסיה אושרו  5,057. בעניין יהודי לוב התקבלה בשנת 2010 החלטה מנהלית מיטיבה של משרד האוצר להכרה  בזכאותם של אלה שברחו מחמת הפחד, אשר הביאה להרחבה משמעותית של מעגל הזכאים.  בהמשך הניוזלטר תוכלו לקרוא על שני ספרים  מיוחדים וחדשניים בנושא זה.   לגיליונות הבאים נשמח לשמוע הערות והארות
וכן לקבל מפרי עטכם.
בברכה
-                                                                                
אוריין  קייזר, מנכ"לית                                                    
מאיה שטיין, מנהלת קלינית                                    
  
                                                                                          
          

עדכונים

 

משולחנה של המנהלת הקלינית:
הדרכות קבוצתיות - מזכירה ומדגישה את חשיבות ההשתתפות בקבוצות הדרכה של המכון על מנת להעשיר את הידע ואת העבודה המקצועית.
מועדי ההדרכות הבאות: 
מיכל- 10.11 בשעה 19:00 בכפר מונאש
         13.11 בשעה 19:30 ברמת ישי
סימה-  ב- 24.11 בשעה 20:00 במשרדי "שי", שד' יהודית 8 תל אביב
מאיה- המועד יפורסם בקרוב

השתלמות מקצועית למטפלים חדשים בנושאי הטראומה והשואה:
בתאריך ה- 23.10 תפתח במשרדינו בתל אביב השתלמות מקצועית בת 6 מפגשים, שתתקיים בימי רביעי אחת לשבועיים. ההשתלמות תועבר ע"י סימה וייס למעט המפגש ב- 11.12 שיועבר ע"י מאיה שטיין.
נושאי המפגשים:
23.10  הרקע ההיסטורי. המצב הרגשי והנפשי בתוך השואה.
06.11  סיום המלחמה. מחנות העקורים ותהליך קליטת הניצולים.
20.11  השפעת טראומת השואהעל הניצולים ועל הדור השני והשלישי.
11.12  האינטייק – ביצוע, כתיבה ודגשים לגבי טיפול פרטני וקבוצתי.
25.12  התמודדות המטפל עם הטיפול בניצולי שואה. טרנספרנס וקאונטר טרנספרנס.
08.01  מטרות הטיפול בניצולי שואה כולל כלים ספציפיים שפותחו בתחום זה.

מטפלים נוספים המעוניינים להצטרף מוזמנים לפנות לעינב.

 

"שי" בפייסבוק

פתחנו דף בפייסבוק – "שי - יעוץ לניצולי שואה" ואתם
מוזמנים לעשות "לייק", לכתוב, להעיר הערות ועוד.

 

מאמרים

 

מעדותה של איריס מוסרי על כליאתה במחנה הריכוז ג'אדו שבלוב

תפסו אותנו ושלחו  אותנו למסע של חמישה ימים במשאיות ענק. צפופים כמו סרדינים. לא היה לנו שום מושג כמו  במשאיות ענק. מאז אותו יום הורי הפסיקו לחייך, לצחוק או לאכול... כאשר הגענו למחנה הריכוז ג'אדו ב 1942 נתנו לנו חצי לחמניה ממולאת, המים היו מזוהמים, במשך עשרת החודשים ששהינו שם מתו 600 איש מטיפוס ומרעב. גם אני חליתי ממש לפני ששיחררו אותנו..הבריטים טיפלו בנו...לאימי ואחי לא היה כזה מזל...אמי מתה ועד היום לא ברור לי ממה... אחי שחלה בטיפוס נפטר לאחר השיחרור מהמחנה.
 
הסבר על התמונה:
רפאל אוזן (נ. 1922), כניסת הגרמנים לנאבל (nabeul), תוניסיה, דצמבר 1942, אקריליק ודיו על נייר.

 

לשאלת הכחשת השואה של יהודי צפון אפריקה/ מכתבו של ההיסטוריון סיר מרטין גילברט

ההיסטוריון מרטין גילברט, חוקר שואה נחשב, מביע תמיהה על הזנחת המחקר בנושא יהדות צפון אפריקה בשואה. הוא מלין על כך שחוקרי השואה הישראלים מתעלמים למעשה מהאירועים שעברו על קהילת יהודי צפון אפריקה בשואה ומדבריו ניתן ללמוד שחוקרים אלו מכחישים את קיומה של השואה בצפון אפריקה וכמובן, טועים. מוטי כהן תרגם את דבריו של סיר גילברט בעניין זה.מתוך אתר "על הספה".

 

בין האנטישמיות של וישי לאיום הגרמני: יהודי צפון אפריקה בראשית שנות הארבעים / מיכאל לסקר

מאתר יד ושם -  
ביוני 1940 כבשו הגרמנים את צרפת. בצפון המדינה ובמרכזה הנהיגו שלטון צבאי, ואת שאר צרפת הותירו לניהולו של המרשל פיליפ פטן; זה כונן את משטרו בווישי, והחזיק גם בטריטוריות הצרפתיות מעבר לים. ב -3 באוקטובר 1940 חוקקה ממשלת וישי את החוק האנטי יהודי הראשון שלה. בסוף מרס 1941 הוקמה ועדה מיוחדת בראשה של קסוויאה ואלה על מנת לטפל בעניינים יהודיים. התפתחויות אלו השפיעו בצורה חמורה על מצב היהודים באלג'יריה הצרפתית, במרוקו ובתוניסיה. מבין שלוש הקהילות היהודיות האלה הקהילה האלג'ירית היא זו שעלולה הייתה להיפגע במידה רבה ביותר. במרוצת ארבעים השנים שלאחר כיבוש אלג'יריה בידד צרפת (1830-1870) חוו היהודים על בשרם מספר תמורות משמעותיות. קהילותיהם אורגנו מחדש בהתאם לשיטת מועצת בתי הדין הרבניים (הקונסיסטוריה) – המבנה הארגוני - הקהילתי של יהדות צרפת. הם נחשפו לחינוך הצרפתי החילוני ותרבותם היהודית המסורתית סבלה מהידרדרות מהירה, במיוחד אחרי מלחמת העולם הראשונה. כמו כן צרפת העניקה לכל יהודי אלג'יריה באשר הם אזרחות צרפתית באמצעות חוק כרמיה מאוקטובר 1870 . החקיקה האנטי יהודית של משטר וישי שללה מקהילות אלג'יריה באחת את זכויותיהן המיוחדות. גם בתוניסיה   בוטלו בזמן משטר וישי חלק מן הזכויות שהוענקו לקהילות היהודיות  

 

מן העיתונות

 

גם אנחנו ניצולים/יעל ברנובסקי, "ישראל היום"

הקהילות היהודיות בצפון אפריקה התמודדו עם רעב וסנקציות קשות, אלפים נשלחו למחנות עבודה והיו גם רבים ששילמו בחייהם • אמנם המכונה הנאצית נעצרה בזמן, אולם הניצולים מבקשים: "אל תקלו ראש במה שעברנו, זו טעות שלא יודעים מספיק על הסבל שלנו". "גם אנחנו אספנו קליפות של תפוחי אדמה כדי לאכול, בלי לדעת שבאותו הזמן ילדים יהודים בפולין עושים את זה". המשפט הזה של מרדכי אלוש, ניצול שואה בן 85 שנולד בתוניסיה, מגלם בתוכו תחושות של רבים מהיהודים שחיו במדינות צפון   אפריקה בתקופת מלחמת העולם השנייה. תחושה, שבמשך שנים רבות, בתוך כל מפעל ההנצחה והזיכרון לשואה ולגבורה, מקומם נשכח מעט. אמנם דיברו עליהם והזכירו אותם - אבל תמיד הם הוזכרו כהערת שוליים משום שלא נכחו במוקד  האירועים - בלב התופת במדינות אירופה. בשנים האחרונות גם המדינה נרתמה כדי לתקן את העוול הזה.

 

ספרים

 

הרחק מהמסילה/ חנה יבלונקה הרחק מהמסילה/ חנה יבלונקה

"הרחק מהמסילה נוגע באחד הנימים העדינים השזורים במרקם הזהות הישראלית האופן שנצרבה  השואה בתודעתם של המזרחים. צירוף המילים הטעון מזרחים' ו'שואה' מבעבע זה זמן מה מתחת לפני השטח ספר זה הוא הפרסום הראשון שמקנה לו פרספקטיבה מחקרית.  בתוך כך מסופר כאן סיפור האוצר מתוכו מגוון רגשות אנושיים חמלה גדולה, סולידריות, שכול ולצידם זרות, קיפוח, התרסה, וכיום  אפילו הומור עצמי.." 

 

בין צלב הקרס לסהרה

בין צלב הקרס לסהרה  הוא כתב אישום וסנגוריה גם יחד, החושף פרטים היסטוריים לא נודעים וסיפורים אישיים מרגשים  ונקרא כסיפור מתח. סטלוף הוא מחברו של הספר "צ'רצ'יל והיהודים" וספרים אחרים. בספר זה הוא מביא את הסיפור המרכזי על שואת צפון אפריקה. עשרות אלפי אנשים הוכרו כחסידי אומות העולם משום שהצילו יהודים בתקופת השואה - ולא היה ביניהם אפילו ערבי אחד. האם לא היו ערבים שהצילו יהודים בתקופת השואה?במטרה להבין את מגפת הכחשת השואה בארצות ערב ובעולם המוסלמי כולו, יצא רוברט סטלוף לארצות צפון אפריקה, ובמשך ארבע שנים חיפש גיבור ערבי שיש בסיפורו כדי לשנות את האופן שבו הערבים רואים את היהודים, את עצמם, ואת ההיסטוריה שלהם בתקופה הנאצית. בארבע השנים האלה התגורר סטלוף עם משפחתו ברבאט, בירת מרוקו, ושם התמקד בחשיפת סיפורים על "גיבורים" ו"נבלים" ערבים בתקופת השואה בהסתמך על ארכיונים, ראיונות וביקורים במחנות עונשין ובמחנות כפייה בצפון אפריקה. ממצאיו עזרו לשכנע את ממשלת גרמניה להעניק פיצויים ליהודים ניצולי מחנות כפייה בצפון אפריקה.

 


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus