ספטמבר 2015

 

הירשם כמנוי
 
שלח לחבר
 
שתף בפייסבוק

 

יום עצמאות שמח קוריאה!
קוריאה חגגה החודש שבעים שנות שחרור משלטון יפני בן 35 שנה. איך זה קרה? כיצד יצאו מזה שתי קוריאות? מה הספיקו הקוריאנים לעשות מאז, ולמה התפנה הרבה מקום בבתי הכלא הקוריאנים החודש?

 

כלכלת קוריאה 2015 - לאן?
 
הכלכלה הקוריאנית נחבלה מהתפרצות נגיף המרס בחודשים מאי-יוני. אולם בטרם חזרה הפעילות הכלכלית לשיגרה נחתו על הכלכלה מוטת היצוא המשבר הכלכלי של סין (30% מהיצוא הקוריאני מתבצע לסין) וצניחת מחירי הנפט. העלאת הריבית הצפויה בארצות הברית תשפיע אף היא לרעה. מתיחות אוגוסט עם צפון-קוריאה לא צפויה להשפיע מהותית על הכלכלה.
 
בחודש אוגוסט צנח היצוא הקוריאני בכ-15 אחוז בהשוואה לאוגוסט אשתקד והסתכם בכ-39 מיליארד דולר - הירידה החדה מזה 6 שנים.
 
בשלב זה הממשל הקוריאני מטפל בעיקר בעידוד הצריכה הפרטית והחזרתה לרמתה לפני המשבר. לשם כך הורחב התקציב השנתי והוקדמו הוצאות ציבוריות בכ-10 מליארד דולר, כמו כן הופעלו מספר תמריצי מס. מס הרכישה על כלי רכב פרטיים ירד  מ-5% ל-3.5%. רכבים חדשים מהווים כ- 10 אחוז מהצריכה הפרטית בקוריאה. בנוסף יופחתו מיסים על מוצרי חשמל גדולים כמו טלביזיות ומכונות כביסה. ההקלות יהיו בתוקף עד סוף השנה.
 
מאידך הטיפול בייצוא הצונח מחייב נקיטת צעדים מוניטריים לרבות הפחתת הריבית שנמצאת בשפל של כל הזמנים (אחוז וחצי). למהלך כזה השפעות מגוונות כפי שאנו חווים בישראל - מחירי הדירות בקוריאה עולים ברציפות כבר 24 חודשים. מבחינה בינלאומית, הפחתת ריבית זו הכרזה על כניסה למלחמה - מלחמת המטבעות, שהשחקנים הראשיים בה הם יפן, סין וארצות הברית.

 

קוריאה בדרך לבנק וירטואלי ראשון
 
עד סוף השנה יעניק הרגולטור הקוריאני רשיון אחד או שניים להפעלת בנק ללא סניפים. זאת במטרה לעורר את הענף הכבד והמנומנם ולעודד בו תחרות וחדשנות.

 

Daum-Kakao מזרימה דם צעיר
בצעד חריג ענקית האינטרנט והאפליקציות החליטה על מינויו של JH RIM בן ה- 34 למנכ"ל החברה. הוא יחליף את שני המנכ״לים המשותפים שניהלו את החברה מאז מוזגו שני חלקיה בשנת 2014. תאגידים קוריאנים הם הררכיים גם מבחינת הגיל, ונדיר למצוא מנכ"ל הצעיר מעובדיו. משימתו העיקרית של המנכ"ל החדש תהיה להרחיב את קהל משתמשי האפליקציות והשירותים של החברה אל מחוץ לקוריאה. אפליקציית הדגל של החברה מותקנת למעשה כמעט על כל סמרטפון בקוריאה. החברה סגרה את שנת 2014 עם מחזור עסקים של כ- 800 מליון דולר, מחציתו מעסקי האפליקציות הסלולריות.

 

הטלפונים הסינים באים

יש דברים שנחשבו עד לא מזמן בלתי אפשריים לצרכן הקוריאני, למשל קניה של סמרטפון סיני שנחשב נחות לעומת עמיתיו הקוריאנים. אולם בצוק העיתים ועם ההכרה שמכשירים סינים נותנים תמורה טובה למחירם - קרנם נמצאת במגמת עליה. לרשימת רבי המכר של המפעילים הגדולים, בפלח המכשירים הזולים, התפלחו לאחרונה שני מכשירים סינים- מכשיר של TCL שנמכר ברשת SK ומכשיר של Huawei שנמכר ברשת LGUPLUS. בכירים של שיאומי הסינית אף היגיעו לסיור הכירות בשוק בתחילת ספטמבר, כנראה במטרה לבחור מפיץ מקומי. גם כאן השינוי הוא תוצאה של שינויי חקיקה אגרסיביים שבוצעו אשתקד שלא מאפשרים כיום לשחקנים הגדולים לשלוט בשוק באמצעות סובסידיות כמעט מלאות למחירי המכשירים בעת הצטרפות לתכנית בת שנה או שנתיים. 

 

חגיגה של יין מחו"ל ורכבים מיובאים
 
עד לפני מספר שנים כמעט ולא נראו רכבים זרים בכבישי קוריאה. כיום הם מהווים 6% ממצבת הרכבים או 1.2 מליון רכבים ומספרם עולה בהתמדה. הסיבה העיקרית לשינוי הוא נפילת חומות ההגנה על תעשיית הרכב הקוריאנית במסגרת הסכמי הסחר החופשי עם ארצות הברית ואירופה.
 
במקביל, לראשונה בהסטוריה עולה יבוא היינות לקוריאה על יבוא הוויסקי - חביב הקהל הקוריאני. תוצאה בולטת נוספת של הסכמי הסחר עם אירופה, ארצות הברית ואוסטרליה. היקף היבוא של כל אחד מהם הוא כ-200 מיליון דולר והם מהווים יחדיו כמחצית מהיבוא של משקאות אלכוהולים.

 

חום כלבים
ימי הקיץ הלוהטים מזכירים לנו תמיד את המנהג הקוראני לאכול תבשיל מבשר כלבים בקיץ. בשנים האחרונות ישנה מחלוקת בחברה הקוריאנית האם להמשיך במסורת. בלי קורטוב ביקורת להלן

 

מבזק עסקאות

  • הפניקס לא לבד - תאגידים פיננסים סיניים פועלים נמרצות לרכישת פעילויות פננסיות בקוריאה. CITIC Group הסינית מתקדמת לרכישת ענקית הפיננסים Daewoo Securities; חברת הביטוח Anbang Insurance רכשה את פעילות הביטוח של תאגיד Tongyang פושט הרגל ועוד.
  • בקרוב בלאומי? קרן ההשקעות של נסיכות אבו דאבי (ADIC) הביעה עיניין רשמי ברכישת ענקית הבנקאות והפיננסים Woory, שבו מחזיקה ממשלת קוריאה 51 אחוזים, לאחר שחילצה אותו ממשבר המטבעות של 1997.
  • פטריוטיות פיננסית. KIC - קרן ההשקעות של ממשלת קוריאה, ביקשה מקרן הגידור האמריקאית אליוט שלא להשקיע יותר בחברות קוריאניות. הרקע הוא הקרב האגרסיבי שניהלה אליוט במיזוג של 8 מליארד דולר שבוצע בקבוצת סמסונג (ראה - היהודים נגד סמסונג, ירחון קוריאה לעסקים, אוגוסט 2015). KIC, אחת המשקיעות באליוט, הייתה מטרה לביקורת ציבורית בקוריאה בשל המהלך של אליט על אף שנכשל לבסוף.
  • ​ Delphi, ספקית החלקים לרכב מהגדולות בעולם מעמידה למכירה את חלקה (50%) בדלפי קוריאה. החברה הקוריאנית הינה ספקית גדולה של GM בקוריאה ובעלת מחזור עסקים של כמליארד דולר. שתי חברות קוריאניות בתחום חלקי הרכב מתחרות.

 

הירשם כמנוי
 
שלח לחבר
 
שתף בפייסבוק

 

קבוצת Yonaco הוקמה בשנת 2003 ומתמחה בסגירת עסקאות ובבניית עסקים עם קוריאנים, באמצעות משרדינו בסיאול ובתל-אביב. 
 צור קשר