פנדה - מרפאה משפחתית - תחלואי קיץ  אוגוסט 2016
שלום לכם,
 
חם! חם! חם! 
הקיץ בעיצומו ואנו מצרפים לכם כאן גיליון 'חדשות פנדה' המוקדש כולו לענייני בריאות הקשורים לקיץ. וכך, תמצאו כאן הפעם כתבה של ד"ר אודי קצנל, רופא האא"ג שלנו, על בעית קיץ נפוצה בילדים המרבים לבקר בבריכה, והיא דלקת בתעלת האוזן - באוזן החיצונית; כתבה שלי המסבירה איך אפשר לעזור בבית לילדים משלשלים; טיפים על טיפול בכווית מדוזות; ו...בחשיבה מניעתית - כתבתה המרתקת של דייקי גרינברג, מטפלת ברפואה סינית עתיקה בפנדה, על תזונה נכונה בחצי השני של הקיץ. מקווים שכך נעזור לכם לעבור את תחלואי הקיץ בקלות רבה יותר. 
המשך קיץ משמח, בטוח ובריא, לנו ולילדינו.

באהבה רבה, 
ד"ר גלי, רונן, אפרת וצוות המרפאה
 להרשמה לקבלת 'חדשות פנדה' 

 

דלקת באוזן החיצונית
 
מאת ד"ר אודי קצנל, MD מומחה אף אוזן וגרון
 
האוזן החיצונית היא התעלה בין האפרכסת לתופית (עור התוף). תעלה האוזן  החיצונית מצופה בעור ומכילה בלוטות המפרישות את שעוות האוזן. השעווה היא חומר  חומצי המכיל נוגדנים ועוזר לאוזן בהגנה בפני זיהומים. דלקת באוזן החיצונית מתרחשת  יותר בחודשי הקיץ וקשורה לחום וללחות ולחשיפה לבריכת שחיה. כמו כן שימוש בצמרונים
(מקל עם צמר גפן בקצה) לניקוי אוזנים גורם לפציעה של האוזן החיצונית ולזיהום.  הצטברות של שעווה דחוסה יכולה לגרום גם היא לזיהום. הזיהום מתבטא בכאב ולפעמים  בהפרשה מהאוזן. תעלת האוזן יכולה להיות בצקתית ואף חסומה ויכולה להיות ירידה  בשמיעה. המזהם הוא בדרך כלל חיידק אך לפעמים פטרייה. על מנת לטפל בדלקת אוזן  חיצונית יש לגשת לרופא אף אוזן וגרון. הרופא ינקה את האוזן תחת המיקרוסקופ ולפעמים  ישטוף אותה עם חומרים מחטאים. בדרך כלל ירשום הרופא טיפול בטיפות לאוזנים. ברוב  המקרים אין צורך לקחת אנטיביוטיקה. דלקת אוזן חיצונית יכולה להסתבך ולגרום לזיהום  מפושט באפרכסת וברקמות מסביב. זיהומים מסוג זה מסוכנים בעיקר בחולי סכרת ובחולים  מדוכאי חיסון. במקרים אלו לפעמים יש לטפל באשפוז ולהוסיף טיפול אנטיביוטי. על מנת  להימנע מדלקת אוזן חיצונית יש להקפיד שלא לנקות את האוזניים עם צמרונים.
 
קיץ בריא לכולנו :-)
ד"ר אודי קצנל 

 

טיפים לטיפול בצריבה ממדוזות 
  • לשטוף את האזור במים קרים או במי ים
  • למרוח מיץ לימון טבעי או חומץ על האזור 
  • אין לחטא את האזור בחומרים מחטאים או באלכוהול - זה יחמיר את הנזק
  • בבית ניתן למרוח ג׳ל אלו- וורה
  • באם הנפיחות מתפשטת או שמופיעה באזור הצוואר או הפנים - יש לפנות לרופא ! 

 

אירועי החודש בפנדה
 
סדנת מנדיטציה - סדנת צביעת מנדלות ומדיטציה לילדים מגיל שבע ומעלה, בהנחיית רקפת מייבר - תתקיים בפעם השנייה בפנדה ביום חמישי, 11.8.16 בשעה 17:30 מחיר הסדנה 80 ש"ח לילד בלבד! להרשמה פנו למזכירות המרפאה או לרקפת
054-7272979 
- - - - - - - - - - - - - 
ביום רביעי - 24.8.16, בשעה 20:00 תקיים עדנה אתרוג, קלינאית תקשורת, סדנת תקשורת דרך משחקים הכנה לגן ולביה"ס דרך משחק חוויה והנאה המיועדת להורים. 
- - - - - - - - - - - - -
ביום ששי, 26.8.16 תפתח בפנדה סדנה נוספת של SmallTalk לדבר עם תינוקות, מבית לריסה גינת - הסדנה, בת שלושה מפגשים, מתחילה אצלנו בפנדה, ביום שישי 26.8.16 בשעות  9:00-11:30.. להרשמה אנא פנו למזכירות.
- - - - - - - - - - - - -
בכל יום רביעי בין השעות 10:00-11:30 מתקיימת בפנדה מרפאת ההנקה הפתוחה של ניבי IBCLC
לפרטים נוספים
יום של קיץ יבהיק – התאמת התזונה לחצי השני של הקיץ

 

דייקי גרינברג Dipl. Ac - רפואה סינית עתיקה, רפואה סינית מדויקת לכאבי הגוף ולמכאובי הנפש והלב.
 
"יום של קיץ יבהיק אז, על ראשנו ייצק פז, ויברכונו מן הגדרות כפות עצים טעוני פירות..." (חיים נחמן ביאליק)
במורשת של הסינים ישנה המלצה להתנהל בהתאמה לעונות השנה כפי שהן מאופיינות בטבע. הנחייה זו באה בעקבות ההנחה שכל התופעות בטבע מאוחדות יחד איתנו (בני האדם) ולכן אנו אמורים להיות מכוונים על אותם התדרים.
כל השינויים באקלימים ביקום משפיעים על האדם ,ועל מנת להיות מסונכרנים כדאי להבין קודם מה קורה בכל אקלים ואקלים .
במאמר זה נתמקד בקיץ.
חודשי הקיץ מתאפיינים בשגשוג ופריחה , סיום שלב הגדילה וההתפתחות. הקיץ מביא איתו הרבה אור וחום, השמש מתנשאת באורה ,ושפע של פירות העונה מבשילים. הקיץ מסמל בשלות - שיא ההתפתחות וההבשלה של הפרחים והפירות. בימות הקיץ מבחינה אנרגטית אנחנו מתנהלים במוחצנות יותר מאשר בחורף למשל , אנחנו מהדהדים עם הרובד החיצוני השטחי יותר, פחות מופנים ומכונסים פנימה, פחות מחשבות והרהורי נפש והתבוננות פנימה. 
את חודשי הקיץ מחלקים ל-2 חלקים: עד ה 21.6 (יום שיוויון הקיץ) ואחריו. יום שיוויון הקיץ מציין את שיא הקיץ, ומאותו השיא - כל יום שעובר מתחיל להכיל בתוכו קצת מהסתיו. זה בדיוק הזמן להתחיל לאכול מאכלים קצת יותר חמים ומחזקים.
ומה הם כוללים?
אוכל פושר ולא קר, רצוי להימנע ממאכלים כבדים וקשים לעיכול כמו מזון שמן, מטוגן, סמיך וכבד. מאכלים אלו גורמים לחסימת זרימת האנרגיה בגוף. להימנע ממאכלים שמקררים את הגוף מבחינה אנרגטית כמו פירות הקיץ – ובמיוחד אבטיח ומלון שמכניסים קור ישירות לתוך מערכת העיכול האנרגטית, ומחלישים את מערכת העיכול, המרכז והאדמה שלנו. גם אכילת גלידות ושתייה קרה מחלישה ופוגעת ברבדים האנרגטיים של מערכת העיכול. יש להימנע משתייה קרה (למרות שזה האינסטינקט הטבעי שלנו כשחם).
עלינו לזכור שהמנגנון ששולט בקיץ מתנהל בתדר חיצוני ושטחי יותר, מה שאומר שפנים הגוף נחלש , ולכן אין להכניס אנרגיה של קור פנימה מאחר והיא גורמת להחלשה נוספת.
מומלץ לאכול ירקות כתומים וירוקים שעברו אידוי או הקפצה (דלעת מצויינת בקיץ ,גזר בטטה, עלים ירוקים (עלי תרד , עלי מנגולד ,כרישה, עלי חסה), להרבות במזון בעל טעם מר עדין כגון : אורז , עולש , אצות ים , חסה, כוסמת קלויה) ולאכול קטניות על מנת לחזק את אנרגיית הכליות :שעועית שחורה ,אפונה ,שעועית אזוקי ,חומוס ועדשים וכל אלו
בשילוב עם דגנים :אורז,קינואה ,דוחן וחיטה.
רצוי להפחית אכילת מזון בעל טעם מר – מזון צלוי , קפה , שוקולד שפוגעים באנרגיה של הלב.
בנוסף , רצוי לקום מוקדם בבוקר , ולהיחשף לשמש (עד 10 ומ 16) על מנת לספוג את הקיץ פנימה. חשוב מאוד לשמור על הסינכרון לשעון הביולוגי של הגוף , ולהתאים את שעות האכילה לשעות הפעילות המיטבית של הקיבה, ולשעות השפל שלה. 
וכך, בהתאמה : ארוחת בוקר רצוי וכדאי שנצרוך בין השעות 7:00-9:00 וזו צריכה להיות
ארוחה טובה,מגוונת ומשביעה. השעות ביום שבין 7:00-9:00 הן השעות בהן הקיבה (הפיזית וגם המערכת האנרגטית שבאחריות הקיבה) פועלת בצורה האופטימאלית. ולכן שם כדאי להזין בארוחה מלאה ומזינה. מאחר והשעות הקוטביות 19:00-21:00 מייצגות את שעות השפל של הקיבה , ושם היא חלשה ולא אמורה להיות פעילה – רצוי מאוד שארוחת הערב תהיה עד השעה 19:00.
מאחר ואנחנו לא מורגלים בכך , אני בטוחה שכמה גבות עלו כאן עכשיו, ושזו הנחייה שמעוררת התנגדות...אבל!
אוכל להעיד מניסיון רב בקליניקה , שכאשר אנו נצמדים להמלצות ולהנחיות שניתנו ע"י הסינים בכתבים העתיקים – ישנה קורלציה ישירה לבריאות , לריפוי ולהרגשת חיוניות.
 
שיהיה קיץ משמח לכולם :-)
דייקי גרינברג וצוות פנדה - מרפאה משפחתית

 

איך נטפל בילד המשלשל?
  ד"ר גלי שטופמן MD, Dipl. CM – רופאה ומומחית ברפואה סינית לתינוקות וילדים 

אחד ממאפייני הקיץ הפחות נעימים הם שלשולים. איך נטפל בילד המשלשל?
  • הדבר החשוב ביותר להקפיד עליו הוא שתיה מרובה,עם תוספת של מלחים וסוכרים. כאשר ילד משלשל הוא מאבד נוזלים רבים וכן מלחים ומשום כך חשוב מאד להקפיד על שתיה מרובה, מעט בכל פעם (בפרט אם יש גם הקאות). בנוסף, יש להקפיד לבדוק את מידת מתן השתן וצבעו. אם הילד ממעט לתת שתן, אם השתן כהה או החיתולים יבשים, יש לפנות במהירות לקבלת עזרה רפואית, בחשש להתייבשות.
  • כאמור, בזמן שלשולים מאבד הילד, בנוסף לנוזלים, גם מלחים, ובעיקר אשלגן, הנחוץ לתפקוד תקין של הלב. משום כך, מומלץ להוסיף למי השתייה כמות קטנה של מולסה. המולסה מכילה מלחים שונים, ביניהם אשלגן, וכן סוכר, הנחוץ אף הוא במצב בו הילד אינו אוכל. אין להשתמש בכמויות גדולות של מולסה, שכן כמות גדולה של סוכר עלולה להחמיר את השלשולים.
  • באם מדובר בשלשולים מרובים או גם בהקאות, יש להחליף את המולסה בתמיסה מאוזנת, המכילה מלחים וסוכר. ניתן להשיג תמיסות מסוג זה, המיועדות בילדים, בבתי המרקחת. חשוב מאד להקפיד על מתן כמות תמיסה לפי גיל הילד ומשקלו, בהתאם להוראות היצרן.
  • במרבית המקרים, נמנעים ילדים מלאכול בשלבים הראשונים של המחלה, אז יש להקפיד בעיקר על מתן נוזלים, סוכר ומלחים. בנוסף לשתייה הממותקת, אפשר להציע לילד כמויות קטנות של בננה או מלון, העשירים באשלגן ובסוכר. בהמשך, כאשר תאבון הילד מתחיל לשוב, אפשר להתחיל במתן מזונות. 
  • המזון הראשון המומלץ לתת הוא דייסת אורז. את הדייסה מכינים מאורז בסמטי לבן המבושל בהרבה מים, לזמן רב (מתכון בהמשך)  ניתן להציע מרק עוף (ללא הבשר), המכיל – אורז בסמטי לבן (שבושל עם המרק), בטטה, גזר ודלורית – העשירים במלחים (ובעיקר אשלגן) והמחזקים את מע' העיכול, בראי הרפואה הסינית. 
    חשוב להציע מעט מזון בכל פעם, ולא להכריח את הילד לאכול. בהמשך ניתן להוסיף את העוף מהמרק ובהדרגה לחזור לתזונה הרגילה.
  • בזמן המחלה ובימים הראשונים לאחריה, נפגעת, לעיתים, היכולת לעיכול סוכר החלב, לקטוז. במקרים אלו, עלולה צריכת מוצרי חלב לגרום להחרפת השלשולים. משום כך רצוי להימנע ממתן מוצרי חלב בזמן המחלה ובשבוע-שבועיים לאחריה. בתינוקות הניזונים מתמ"ל, מומלץ לעבור לשימוש זמני בפורמולה ללא לקטוז.
  • חשוב גם לדעת כי הרפואה הסינית עשויה להקל על כאבי הבטן והבחילות, לקצר את משך השלשולים, ולהפסיק הקאות. חימום נקודות מסוימות על פני הגוף באמצעות מוקסה ולעיתים גם דיקור סיני, עשויים לסייע מאד. הדיקור בילדים נעשה באמצעות מחטים דקיקות, המיוחדות לילדים, וכולל שימוש במחט עד שתי מחטים בלבד. המחט מוחדרת לדקה עד מספר דקות, בהתאם לגיל הילד. 
קיץ בריא ומשמח לכולנו,
 
ד"ר גלי וצוות פנדה - מרפאה משפחתית
 
דייסת אורז מחזקת להחלמה

שוטפים אורז בסמטי לבן בהרבה מים. מסננים.
משתמשים ב- 6-8 כוסות מים לכוס אורז ומבשלים בסיר מכוסה, תוך בחישה 
מידי פעם, למשך כשעה, עד להתאיידות מרבית הנוזלים. את הדייסה אפשר  להמתיק במעט מולסה או סוכר, או להמליח מעט. בהמשך אפשר גם להוסיפה למרק.
 
בהנאה!  
 

 

 

'חדשות פנדה' יוצא לאור אחת לחודש.
כאן אנו מספרים על חידושים במרפאה, על אירועי החודש הקרוב  והכי חשוב - מאמר בנושאים הקשורים בבריאות ילדים ומשפחה.
בכל חודש נכתב המאמר בידי חבר או חברה אחרים מצוות פנדה מתוך כוונה להתאים את התכנים לתקופת השנה, לחגים, למחלות העונה וכד'.  
בכל ניוזלטר תוכלו למצוא טיפים ועצות טובות ממיטב נסיונם של רופאי ומטפלי פנדה.  
 
לקבלת 'חדשות פנדה' לתיבת המייל הפרטית שלכם   לחץ כאן  
 
 FacebookShare          Send to friend 
 
 

 


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus