חדשות פנדה - גיליון מיוחד לתחילת שנת הלימודים  ספטמבר 2016
שלום לכם,
 
שנת הלימודים עומדת ממש בפתח! חלקנו נושמים לרווחה, מצפים לחזרה לשיגרה, חלקנו מוטרדים, חוששים ומודאגים לקראת כניסתם או שיבתם של ילדינו למסגרת, והקשיים שהמעבר עלול לעורר. לכבוד כולכם, הכנו כאן בפנדה גיליון 'חדשות פנדה' שכל עיסוקו בטיפים ועצות, מטובי המומחים שלנו, בשלל נושאים הקשורים לחזרה לגן ולבית הספר - הרגלים נכונים, קשיים רגשיים והתמודדות עימם, טיפים לבחירת ילקוט ושולחן עבודה, תזונה נכונה - כל אלו בשבילכם, באהבה רבה מאיתנו.
עם החזרה לשיגרה, מתחדשות אצלנו ההרצאות להורים, הניתנות ע"י רופאי ומטפלי פנדה ללא תשלום עבורכם קוראינו, והפעם - סדנה משובחת של דנה בלוך, מנחת הורים ומנתחת התנהגות, שתספק כלים מעשיים לתחילת שנת הלימודים.

שנת לימודים מוצלחת ומעברים קלים לנו לילדינו, 
ד"ר גלי, רונן, אפרת וצוות המרפאה
 להרשמה לקבלת 'חדשות פנדה' 

 

יציבה בריאה - התאמת ילקוט וישיבה מול שולחן הלימודים

 

מאת אריק ברקוביץ', פיזיותרפיסט B.P.T. אוסטאופת D.O.

לקראת החזרה ללימודים נשאלות שאלות רבות בנוגע לקניית תיק חדש.
החשיבות הרבה ביותר היא שמירה על יציבה נכונה, סימטרית ואיכותית. בשנים אחרונות ובהעדר מקום אכסון ברוב בתי הספר, הציוד שילדים נדרשים להכניס לתיק נהיה כבד מהמומלץ - שזה עד 15% ממשקל הילד (באירופה מומלץ אף פחות - 12%).

הדגשים לבחירת תיק מתאים הם:
1.קצה עליון של התיק מתחת לקו הצוואר של הילד וקצה תחתון של התיק מעל לקו האגן של הילד.   מרכז התיק מול מרכז הגב.
2. כתפיות רחבות (3-4 ס"מ )מתכווננות. משטח גב קשיח או מרופד ונעים.
3.חלוקה לתאים מאפשרת פיזור טוב יותר של המשקל. משקל מומלץ עד 15%ממשקל הילד.
בניגון לדעה הרווחת יש עדיפות לבחור בתיק גב על פני תיק  טרולי  אשר מעודד שימוש אסימטרי של הגוף, משיכה רק עם יד אחת, סיבוב של הגב, פיתוי להעמיס משקל מיותר, קושי במדרגות ומדרכות לא מסודרות.
ומה לגבי ישיבה ליד שולחן הכתיבה? 
ילדים מבלים זמן רב ב ישיבה בשולחן להכנת שיעורי הבית ולכן כדאי להקפיד גם כאן על מספר דגשים:
1.כפות הרגליים נוגעות ברצפה או על שרפרף.
2.זווית של 90 מעלות בקרסול בברך ובירך.
3.ישבה זקופה. אם עובדים מול מחשב יש להקפיד שגובה המסך יהיה בגובה העיניים.
4.שולחן מספיק גבוה כדי לאפשר לכיסא להיכנס מתחתיו ובכך להיות קרוב כמה שניתן לשולחן, כשאמות הידיים מונחות על השולחן 

חשוב 
להקפיד על הכללים בהתחשבות במגבלות הפיזיות של כל ילד. אך יציבה נכונה בגיל צעיר היא בעצם למידה מוטורית שתלווה אותו לאורך כל חייו ותוכל לתמנוע בעתיד הופעת כאבי גב  וצוואר. הטיפול המניעתי הוא היעיל ביותר
שתהיה שנת לימודים מוצלחת ומהנה!  

אריק וצוות המרפאה :-)
 

 

ומה עם התזונה?

 

מאת ד"ר יפתח ברוזה MD, רופא והומיאופת
 
השנה החדשה בפתח וכולנו מתרגשים יחד עם הילדים חלק נכנסים פעם ראשונה לגן, חלק עוברים לראשונה לגן עירייה וחלק מתחילים כיתה א. וכמובן יש את הוותיקים שמטפסים בסולם הכיתות. כשאנחנו שולחים את הילדים למסגרות חדשות אנחנו תמיד בודקים "איך המטפלת", "איך המורה ואיך בית הספר"- אבל האם אנחנו מתעניינים מספיק מה בנוגע לתזונה שלהם?
חשוב להתעניין  ולברר עם הגננת איזה אוכל מביאים לגן, מה נכלל בארוחת הבוקר. מה נותנים לילדים  לפני שהולכים הביתה. חשוב גם לעשות שיחה מקדימה עם הילדים- ולדבר על חשיבות  הארוחות, חשיבות הפירות והירקות, ואם מביאים כריך מהבית-לראות איך יחד  מחליטים על כריך שיהיה גם טעים, גם בריא וגם מזין. ילדים מסתכלים ומשווים כל הזמן,
ולכן ילדים שהיה להם קשה עם מאכלים מסוימים לפעמים נהיים פתוחים וסקרנים כשהם  רואים את חבריהם אוכלים מאכלים חדשים, ויש כמובן להיפך את אלה שרק הולכים  ומצטמצמים לאוכל הפחות בריא שהם רואים בגן/בית
הספר. אני בעד דוגמא אישית- לקחת את הילדים מגיל קטן לחנות הירקות (ואם  אפשר פעם פעמיים בשנה-לקטיף ירקות/פירות אמיתי בחווה/בשדה) שיהיה חלק בבחירת  הפירות והירקות, בהמשך ללכת איתם לאגף הלחמים לדבר על לחמים שונים. וכמובן בבית  להדגים להם איזה איזה כריך בריא אתם לוקחים אתכם לעבודה וכך יש סיכוי רב יותר
להצלחה
בעד-לחם מלא,  ממרחים בריאים ירקות פירות, פירות יבשים
נגד- נקניק/פסטרמה,  חומוס תעשייתי, חטיפים מלוחים/מתוקים
שנה טובה ומוצלחת!

ד"ר יפתח  ברוזה

 

אירועי החודש בפנדה

 

סדנת הורים לתחילת שנת הלימודים - ביום ג', 20.9.16 בין השעות 20:00-21:00 תתקיים בפנדה סדנה למתן כלים כלים מעשיים לתחילת שנת הלימודים, מאת דנה בלוך, מנחת הורים ומנתחת התנהגות. בסדנה נעסוק בתחומים הבאים:
השגת שיתוף פעולה עם ילדינו עם דגש על הנושא הלימודי, הקניית הרגלי למידה נכונים בבית ובביה"ס מהרגע הראשון, איך נדע אם הילד שלנו חווה קושי אובייקטיבי או שהוא "סתם" עצלן? וכיצד מתמודדים עם כל אחת מהאפשרויות. כלים לסיוע לילד עם קשיי התארגנות ו/או הפרעת קשב וריכוז.
הסדנה ללא עלות לקוראי 'חדשות פנדה' להרשמה פנו למזכירות המרפאה 08-8564646 שלוחה 1 אל תשכחו לציין שאתם קוראים שלנו.
 לפרטים נוספים
- - - - - - - - - - - - -  
ביום ששי, 16.9.16 תפתח בפנדה סדנה נוספת של SmallTalk   לדבר עם תינוקות , מבית לריסה גינת - הסדנה, בת שלושה מפגשים, מתחילה אצלנו בפנדה, ביום שישי 26.8.16 בשעות  9:00-11:30.. להרשמה אנא פנו למזכירות.
- - - - - - - - - - - - -
בכל יום רביעי בין השעות 10:00-11:30 מתקיימת בפנדה מרפאת ההנקה הפתוחה של ניבי IBCLC
לפרטים נוספים

 

להתחיל את השנה ברגל ימין

 

מאת דנה בלוך, BCBA MBA, מנחת הורים בכירה ומנתחת התנהגות מוסמכת
 
 ההתרגשות בשיאה, שלום כיתה א'! (או ב', או ה', או חטיבת ביניים......)
או איך נהפוך את החששות שלנו לצעדים מעשיים שיעזרו לנו לפתוח את השנה נכון?
כל תחילת שנה מלווה בהתרגשות גדולה.
 ההתרגשות הגדולה ביותר היא בדרך כל  אצל הבכורים שלנו – בפעם הראשונה שהוא נכנס לכיתה א', בפעם הראשונה שהיא עולה לחטיבה. אולם לעיתים כשיש לנו ילד עם קשיים כאלו ואחרים, מאובחנים או שלא, תחילת השנה מלווה אצלנו ההורים בחששות גדולים, בואך חרדות – מה יהיה? איך הוא יסתדר? קשה לו בלימודים, מה עושים? המורה תראה אותו? יהיו לו חברים?
יש מספר דברים מעשיים שאני ממליצה לעשות כבר בימים שלפני תחילת השנה,
הרגלים יעילים שכדאי לסגל החל מהראשון בספטמבר, בכל גיל ובכל כיתה  ודברים שכדאי לדעת שצריך לשים לב אליהם. דיברתי המון, קצת ת'כלס:

1.שעות שינה מספקות - אם עוד לא התחלתם בכך, זה הזמן – חזרו לסדר יום מובנה ולשעות שינה תקינות. יש חשיבות גדולה לשעות שינה מספיקות עבור ילדיכם, גם אם הם אינם מאותגרי קשב וריכוז, בטח ובטח אם הם כן. ודאו כי ילדכם מתחיל ללכת לישון בשעה סבירה בהתאם לגילו וחזרו בהדרגה לשגרה של שנת לימודים.

2.סדר יום ורוטינות קבועות - כבר עכשיו, השתמשו בטבלת סדר יום, מעין מערכת שעות, לשבוע הקרוב, הכניסו גם חצי שעת למידה או קריאה. חשוב שזמן זה יתבצע בחדר ולא בסלון וליד שולחן הכתיבה. הקפידו על זמן משחק, ארוחת ערב, רצוי משפחתית משותפת, מקלחת וכניסה למיטה בזמן.

3.התארגנות בוקר – גם אם אתם מאלה שהמושג "התארגנות בוקר" עושה להם חלושס, דעו שהתארגנות בוקר היא הדבר שהכי קל לסדר בבית. כמעט בכל גיל מומלץ להשתמש בטיימר לזמן ההתארגנות. זה עושה סדר לילדינו , הם מבינים מתי ההתארגנות מתחילה ומתי היא צריכה להסתיים. שבחו אותם על התארגנות זריזה וטובה. לקטנים יותר – הכינו טבלה על לוח מחיק עם רצף הפעילויות שהם צריכים לבצע. אם הם עדין לא קוראים, השתמשו בתמונות. על כל פעולה שהם בצעו – תנו להם לסמן לעצמם V  בטוש מחיק, הם כל כך אוהבים את זה. מטרתם היא "לנצח" את הטיימר. הקפידו לתת להם זמן ריאלי להצלחה והבטיחו להם משהו נחמד אם עמדו ביעד – צפייה בתכנית אהובה, משחק קטן ומוגדר מראש, ישיבה במקום המועדף ברכב – יש הרבה מקום ליצירתיות והתאמה.

4.זמן למידה קבוע - כאשר תתחיל שנת הלימודים, הקפידו שגם אם אין לילדכם שיעורים, הוא יקצה זמן קצר, אפילו רבע שעה לזמן למידה ליד שולחן הכתיבה ובסיומו הוא יסדר את התיק ליום המחרת ואפשר אפילו, למתקדמים מביניכם, לבחור בגדים.

5.יש לו בעיית התארגנות – ילדים עם בעיות התארגנות נתרמים בצורה נפלאה מכרטיסיות שמותאמות להם באופן אישי – סדר פעולות, סדר יום. לדוגמא בנושא הכנת השיעורים – ניתן ממש להכין כרטיסיית ניווט עם סדר הוצאת הדברים מהילקוט, לאיזה מקצוע ניגשים ראשון וכן כיצד מוודאים שלא שכחנו להכניס לתיק את פריטי המערכת של יום המחרת. יש אתר נפלא שנקרא ADHD SHOP (לא, אני לא מקבלת ממנו אחוזים) שבו יש מוצרים ורעיונות נפלאים בדיוק לבעיית התארגנות.

6."אבל לא בא לי כריך עם גבינה...." - נניח שהצלחתי להתעלם מהמושג "בא לי / לא בא
לי", נטפל בו בהזדמנות אחרת ובפוסט אחר....אם הכריכים או כל ארוחה במהלך היום
מהווה מקור לחיכוכים, הערכו לכך מראש. אפשר להחליט שעושים בתחילת השבוע תפריט כריכים לכל השבוע ולא סוטים ממנו, אפשר להחליט שכל ערב מישהו אחר בוחר מה אוכלים לארוחת ערב, עם יצירתיות וסבלנות, אפשר להתגבר על החיכוכים בנושא זה.

7.חיזוקים, שבחים ועוד קצת חיזוקים שבחים ואז אפילו עוד – אין כמו שבח אמיתי וספציפי בשביל לגרום לילדינו לחזור על אותה התנהגות שקצרה מחמאות. ואין דבר כזה יותר מדי מחמאות. רק שחשוב שאלו יהיו בעיתוי הנכון, מיד אחרי התנהגות נאותה, דיבור מכבד, איפוק והבלגה או כל אקט חיובי אחר וכן ספציפיים – "כל הכבוד שהמתנת בשקט לתורך", "ראיתי שהיה לך קשה לכבות את הטלויזיה ולגשת להכין שיעורים ובכל זאת הלכת בשקט".

8.ערב לפני הכניסה לכיתה – עשו עם ילדיכם הכנה מראש ותיאום ציפיות על מנת להפחית את חששותיו, ותוך כדי גם את חששותיכם. עברו איתו על סדר היום שצפוי לו, איפה תיפרדו ממנו ואיפה תחכו לו בסוף היום, בהנחה שהוא כבר עשה סיור בכיתה, עברו איתו על מצבים שעלולים להיות מאתגרים עבורו, אבל תנו מקום לחששות שלו וכמובן של התרגשות. הרגשות הם לגיטימיים, להתנהגות נאותה צריך לעיתים לסייע.

9.איך תדעו מה קורה איתו בבית הספר? כל מחנכת תתן לכם בתחילת השנה או באסיפת ההורים הראשונה את מספר הטלפון שלה ואת השעות בהן ניתן ליצור איתה קשר. רוב המורות מתכוונות לזה שתעשו בזה שימוש, גם הן כמוכם רוצות שילדיכם יצליחו וירגישו טוב בכיתה. אם לא ברור לכם מה מצבו של הילד, תתקשרו. בררו איך הוא מתקדם, איך הוא ביחס לכיתה, נסו בעדינות לברר אם הוא מצליח לשבת באופן רציף ולבצע מטלות. הראו התעניינות מבלי לתת למורה את התחושה שאתם מתכוונים להתערב. יש גבול דק בין מעורבות הורית שהיא דבר מבורך לכל הצדדים, לבין התערבות שמפחיתה מסמכותו של המורה ובסופו של דבר משיתוף הפעולה של כל הצדדים.

10.מערכת החינוך – אני יודעת, לכולנו יש ביקורת עליה, אפילו לי שבאה מתוכה. אבל חשוב שתגיעו בגישה חיובית ובהחלטה שאין כל ספק שהמורה הוא בן בריתכם ויחדיו אתם חולקים את אותה מטרה. אם תצליחו להעביר למורה את התחושה הזאת, רק תרוויחו. וכן, לפעמים זה לא עובד, אל תהססו לגשת ליועצת או למנהלת בית הספר, אך אל תאשימו, הגיעו בגישה חיובית תמיד ובדקו מה החלק שלכם וכיצד אתם יכולים לסייע לתהליך.

11.אבחונים – זו לא מילה גסה! אני לא מדברת על המגמה שבה המורים דוחפים אתכם
לאבחן. אני מדברת על מצב בו אתם מבינים שיתכן וקיים קושי. אין באמת גיל לענין של
אבחונים, אם אתם חוששים שלילד שלכם יש קושי מסוים, קבעו פגישה עם המחנכת ושאלו שאלות מנחות – מה טווח הישיבה שלו על הכסא? האם הוא מנסה להתחמק מביצוע משימות ואם כן, האם בכל המקצועות? האם הוא מבין הוראות? מה הוא עושה בהפסקות? האם הוא עומד בקצב ההעתקה מהלוח? יתכן שלא לכל השאלות תהיה למחנכת תשובה מיידית וזה בסדר. בקשו ממנה בשבוע הקרוב לבחון את הדברים (אני כמובן לא מתייחסת לחודש הראשון ללימודים), על מנת שתקבלו ביחד תמונה ברורה יותר. ההחלטה לאבחן היא שלכם ושלכם בלבד והיא נועדה בסופו של דבר לדעת מה הקשיים הספציפיים של הילד שלכם וכיצד ניתן לסייע לו בהתאם. סמכו על תחושת הבטן שלכם ושימו את הפחדים והדעות הקדומות בצד, הם לא משרתים את הילדים שלכם.

אלו היו הנקודות המרכזיות על קצה המזלג. על כל אחת מהן, יכולתי לכתוב מאמר שלם, עם תתי פרקים לרוב.
אבל כרגע נסתפק בזה ובעיקר, קחו נשימה עמוקה, זכרו שאם תאמינו בילד שלכם, הוא
יאמין בעצמו ופשוט היו מעשיים עבור ילדיכם בסיוע ותיווך להתחלת השנה בצורה הנכונה.
שיהיה לכולנו בהצלחה
ושנת לימודים פוריה, חוויתית ואפילו מהנה!

דנה בלוך וצוות פנדה - מרפאה משפחתית

ביום ג', 20.9.16, בשעה 20:00 תתקיים בפנדה סדנה להורים למתן כלים מעשיים להתמודדות עם תחילת שנת הלימודים. כדאי לבוא! לפרטים נוספים

מתנה לקוראי 'חדשות פנדה' - הסדנה ללא עלות!
אנא ציינו שאתם קוראים שלנו בעת ההרשמה, בטל' 088564646 שלוחה 1
  

 

מלווים את הילד במעבר מהחופש למסגרת

 

 מאת שני צוק-דייגי MA- פסיכותרפיסטית, מטפלת באמנות 
 
מעברים ושינויים הם תקופות רגישות הדורשות התכווננות מיוחדת. סיום הקיץ ותחילת שנת הלימודים, הוא זמן חשוב מסוג זה.
ילדים הנכנסים למסגרות חדשות וגם אלו החוזרים למסגרות מוכרות צריכים להתרגל מחדש לסדר יום מובנה ולציפיות ודרישות המסגרת. על חלקם ללמוד להכיר ולבטוח בדמויות חדשות שיהיו משמעותיות בחייהם. ובנוסף, הם עתידים להשתייך לקבוצת ילדים ולהתמודד בסיטואציות חברתיות רבות במהלך היום. אמנם, רבים מההורים (וגם חלק מהילדים) כבר מחכים לפתיחת שנה"ל, להקלה מהעומס שהציב בפנינו החופש הגדול ולשובה של השגרה לחיינו. אך רגע לפני הרגיעה המיוחלת עלינו להתגייס לעזור להם במשימת הכניסה לשגרה חינוכית.
בזמנים של שינוי רמת העומס הפנימי עולה, גם כשעל פניו לא נראית סיבה לכך. לכן יתכן שנופתע כשילד המחכה לחזור לגן ולגננת האהובה, או ילד שמתגעגע לחבריו לכיתה יהיה מתוח בתחילת השנה. ילדים, כמו מבוגרים, מגיבים בדרכים ועוצמות שונות כשהם לא רגועים. לכך יכולים להיות ביטויים שונים:
  • רגישות יתר: בכי בקלות, כעסים, קשיים באכילה ושינה. הילד מגייס משאבים רגשיים רבים בהתמודדות עם משימת ההתאקלמות. לכן יכול להיות לו קשה יותר לווסת את רגשותיו. לעיתים אלו פורצים בבית אחרי יום שלם שניסה להחזיק הכל בפנים. 
  • צמצום וסגירות. למשל ילד שמתאפק לא ללכת לשירותים במהלך היום. ילד שנראה יותר מתוח וכפוץ, פחות משוחרר מהרגיל.
  • חוסר שקט פיזי ורגשי.
  • קשיי פרדה בבוקר או בסיטואציות אחרות שאינן קשורות למסגרת החינוכית. 
  • חזרה של קשיי עבר שחלפו. לדוגמא ילד שחזר להרטיב.
  • עייפות
על מנת לשאת את העומס הרגשי, ולעזור לילדנו לעבור את השינוי באופן מיטיב, אנו ההורים מתבקשים להתגייסות זמנית מוגברת והכנה של הילד. לא לדאוג, בקרוב הוא יתאקלם ואז אפשר יהיה לנשום לרווחה, ולנוח אחרי קיץ מעייף...אבל עד אז כדאי להתכונן למשימה. אז איך נתמוך בשינוי?
  • הכנה מוקדמת- להתייחס למה שעומד לקרות. לדבר על מה שעומד להיות בימים הראשונים. לשמוע תחושות, חששות ומשאלות של הילד. עם ילדים קטנים כדאי להמחיש באמצעות תמונות וסיפורים. 
  • להיות נוכחים. רצוי לשלוח אותו בבוקר ולקבל אותו בסוף היום באופן אישי. הוא זקוק יותר מתמיד לחוש את בסיס המבטחים שלכם. בנוסף, ככל שניתן להיות בבית אחר הצהרים בימים הראשונים של שנה"ל. 
  • זמינות רגשית – נדע שבתקופה הקרובה הוא צריך אותנו יותר. ננסה להיות יותר סובלניים וקשובים. רצוי לשוחח על היום שהיה ולהדהד תחושות שעולות. למשל: "היית מאוד מתוח לפני היום הראשון, לא ידעת איך יהיה לך". אם יש צורך, לבקש מאיש קשר במסגרת שידאג לו באופן מיוחד ויהווה עוגן במהלך היום.
  • יש לזכור שהקשיים של ההתחלה לרוב מועצמים וסביר שיירגעו עם הזמן. עם זאת, קשיים שאינם חולפים או מתמתנים מסמנים לנו שיש צורך לבחון מחדש את המצב.
והכי חשוב... להיות רגועים ככל שאפשר. הרי גם עבורנו  ההורים, זו תקופה מלחיצה. חלקנו דואגים ורגישים יותר בימים הראשונים של ספטמבר. חרדים  איך יהיה לילד שלנו, האם יבינו אותו, יאהבו אותו ויעזרו לו להיות הכי הכי.  ככל שנאמין בו,  במסגרת שבחרנו עבורו וביכולת שלנו ללוות אותו בתהליך, יעבור מסר מרגיע ומעורר  ביטחון. ויותר מכך. אנו עוזרים לו להתחזק ולשפר את המיומנויות שלו. עם הזמן, הוא  יוכל להפנים את היכולת לעבור שינויים באופן מוצלח ובעתיד להתמודד עם שינויים  בכוחות עצמו.
שתהא לכולנו שנה מוצלחת, של צמיחה והנאה!
שני צוק דייגי וצוות פנדה

 

 

'חדשות פנדה' יוצא לאור אחת לחודש.
כאן אנו מספרים על חידושים במרפאה, על אירועי החודש הקרוב  והכי חשוב - מאמר בנושאים הקשורים בבריאות ילדים ומשפחה.
בכל חודש נכתב המאמר בידי חבר או חברה אחרים מצוות פנדה מתוך כוונה להתאים את התכנים לתקופת השנה, לחגים, למחלות העונה וכד'.  
בכל ניוזלטר תוכלו למצוא טיפים ועצות טובות ממיטב נסיונם של רופאי ומטפלי פנדה.  
 
לקבלת 'חדשות פנדה' לתיבת המייל הפרטית שלכם   לחץ כאן  
 
 FacebookShare          Send to friend 
 
 

 


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus