המכללה והמל"ג
פרופ' שאול קרקובר, נשיא המכללה
באמצע החודש ביקר במכללה סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) פרופ' אדו פרלמן. במהלך הביקור נפגשנו לשיחה על המכללה ועל השגיה בהשתתפות סגנית הנשיא ד"ר צביה בר-שלום. האורח התרשם לטובה מהפיתוח והקידום של המכללה וברך על הסכמתה להתאחד עם מכללות אחרות במסגרת האיחוד המרובע. סגן היו"ר אחראי למעשה על התיפקוד השוטף של המל"ג והוועדות הנלוות אליה. הממונה עליו הוא רק שר החינוך שבתוקף תפקידו משמש גם כיו"ר המל"ג. המועצה להשכלה גבוהה אחראית על האיכות האקדמית של כל ההשכלה הגבוהה בארץ כולל אוניברסיטאות, מכללות ציבוריות ומכללות פרטיות. מזה שנים אחדות המל"ג נטלה תחת חסותה גם את האחריות על הקורסים האקדמיים שניתנים במכללות לחינוך. במסגרת זו בקרו במכללה בשנה שעברה שלוש וועדות בדיקה. האחת בדקה את החוג לחינוך מיוחד, השניה עסקה בבחינת המצב במסלול לגיל הרך, והשלישית בחנה את הנעשה בחוג לאנגלית אקדמית. בחודש הבא יתקיים ביקור לבדיקת האיכות של החוג להוראת האנגלית. רוב הוועדות מבצעות בדיקה רוחבית בכל המכללות לחינוך בארץ כאשר מטרתן לשפר ולטייב את האיכות של ההשכלה הגבוהה. 
סיפור אישי | נעים להכיר - פרופ' טוביה בר-נוי, ראש החוג למדעים במכללה

 

מבין בעלי התפקידים במכללה, רצינו להציג בפניכם את ראש החוג למדעים, פרופ' טוביה בר-נוי. מסתבר, כפי שתבחינו בהמשך, שיש לו סיפור אישי מרגש, מרתק, חוצה גבולות וכל כך מאפיין את המעבר מדור השואה לדור התקומה. להלן סיפורו בגוף ראשון. נעים להכיר...
שני הורי היו ניצולי  שואה. אבי איבד בשואה לא רק אחים/אחיות והורים, אלא גם אישה ושלושה ילדים. אמי איבדה בשואה לא רק אח, אחות ואימא, אלא גם בעל וילד. שניהם גרו לפני השואה בפולין, וניצלו ע"י בריחה לאוזבקיסטן, שם נפגשו.
הם באו מרקע שונה: אבי היה בצעירותו חסיד של הרבי מאלכסנדר, ואמי באה מבית שהיה כבר עם אידאולוגיה קומוניסטית. הם התחתנו לאחר השואה, וגרו בפולין. אני נולדתי ב-1947 ואחי ב-1950. עלינו לארץ ב-1950 וגרנו בחולון, בשכונה שרובה ככולה היו עולים ניצולי שואה מפולין וקצתם מרומניה. 
בגלל הרקע השונה של הורי, הבית היה 'מסורתי': הדלקת נרות וקידוש בערב שבת, ואח"כ משחק קלפים עם השכנים. האוכל היה כשר, לא אוכלים באותה ארוחה בשר וחלב, אבל אין כלים נפרדים. שבת בבוקר: לבית הכנסת בחורף ובקיץ - לים.
הלכתי לבי"ס ממלכתי (יסודי ותיכון). בתקופת בר-המצווה התחלתי להקפיד על שמירת שבת, התחלתי ללכת לבני-עקיבא ולשיעורי תורה בבית הכנסת.
סיפור פיקנטי: לבר המצווה קבלתי מאבי ציצית. כילד המתרוצץ תמיד, היו הציציות מציצות לכל עבר, דבר שהכעיס את אמי. היא דרשה, בשם 'כיבוד אב ואם' שלא אלך עם ציצית והציעה ללכת ולשאול את רב העיר. הרב
בחכמתו הציע 'עסקת חבילה': אמי תקנה שתי מערכות כלים ואני אתפלל בבוקר עם ציצית ואלך בלעדיה כל שאר היום. העסקה התקבלה!
בסיום לימודי התיכון בחולון בשנת 1965 במגמה הריאלית, התקבלתי ללימודי פיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטת בר-אילן במסגרת 'עתודה אקדמית' (לימודים לפני צבא). כשסיימתי תואר ראשון ושני בפיזיקה (1970), התגייסתי לצה"ל והוצבתי בתפקיד בעל חשיבות מחקרית בקמ"ג (קריה למחקר גרעיני, דימונה). במהלך שרותי התחלתי ללמוד לדוקטורט בפיזיקה באוניברסיטה העברית, וסיימתי לימודי בשנת 1977. בקמ"ג נשארתי לעבוד למעלה מ-30 שנה.   
במקביל לעבודה בקמ"ג לימדתי פיזיקה (וקצת מתמטיקה) במקומות שונים: אונינברסיטת בן-גוריון, האוניברסיטה הפתוחה ומכון וויצמן. לימדתי למעלה מ-20 שנה במכללת קיי בב"ש ובזמן ש'חמדת הדרום' הפכה מסמינר למכללה שימשתי כיועץ (מול המל"ג) כדי לאשר את לימודי המדעים במכללה. 
כיהודי דתי השתדלתי להקדיש זמן ללימוד תורה. היות ומקומות עבודתי הצריכו זמני נסיעה ארוכים, ניצלתי את הזמן להקשיב לשיעורי דף-יומי של התלמוד, תחילה בקלטות שמע, אח"כ בתקליטורים והיום כבר בתצורת MP3.
לפני כשלוש שנים יצאתי לגמלאות משירות המדינה, ואז נתמזל מזלי ופנו אלי ממכללת חמדת הדרום, ובקשו שאלמד פיזיקה/מתמטיקה. הסכמתי. לאחר שנה בקשו שאקבל על עצמי את תפקיד ראש החוג למדעים, תפקיד אותו אני ממלא זו השנה השלישית.
החלטתי שבהיותי גמלאי עלי להקדיש יותר זמן ללימוד תורה. על מנת ללמוד ברמה אקדמית במסגרת מחייבת, נרשמתי ללימוד תואר שני .M.A בתלמוד ומדרש במכון שכטר בירושלים, לימודים אותם סיימתי בשנת תשע"ז.
אז מה עושים עם סיום הלימודים, פרט להוראה במכללה והנאה מ-5 ילדים ו-12 נכדים? נרשמים ללימודי דוקטורט נוסף לזה שיש לי כבר בפיזיקה. התחלתי השבוע ללמוד באוניברסיטת בר-אילן לדוקטורט בתלמוד. 
זהו, בעוד 4 שנים מקווה לדווח על סיום הלימודים ואז...? נראה. אולי ראש החוג לתושב"ע?

 

חדש בספרייה האקדמית

 

מדף התצוגה של הספרים החדשים עבר מתיחת פנים וכעת גדוש בספרים חדשים שנכנסו לאוסף. הספרים מתחלפים כל שבוע-שבועיים וניתנים להשאלה גם בהיותם בתצוגה לפי שיקול דעת הספרניות.
הקישור מדף המאגרים באתר המכללה מוביל לדף מחודש שבו ניתן לראות את כל 85 כתבי העת בעברית שהספרייה מנויה עליהם - מסודרים לפי א"ב ובצורה נוחה ומאירת עיניים.

 

לאחרונה ניתנו הדרכות ספרייה לסטודנטיות וסטודנטים בכל התכניות. בהדרכות אלו הם נחשפו למגוון אפשרויות החיפוש בקטלוג ובמאגרי המידע העומדים לרשותם. לתיאום הדרכות נוספות, קבוצתיות או פרטניות (גם מרצים או מד"פים שמעוניינים ברענון) - ניתן לפנות לתמר בטלפון או ביצירת קשר בעמוד הספרייה באתר המכללה.

 

חדש במכללה

 

חדש ביחידה לחדשנות בהוראה - בניהולה של ד"ר אורלי קולודני
בימים אלו אנו עוסקים בדרבון המד"פים לפתוח דפי קשר ב-Moodle ובהערכת ביצועים ע"י כלל המרצים. השימוש ב-Moodle הוגדר ע"י נשיא המכללה כאחד מהתהליכים התשתיתיים להטמעת תהליכי הוראה-למידה המבוססים על חדשנות פדגוגית וטכנולוגית מתקדמות. תוכנת Moodle הינה נדבך מרכזי ותנאי הכרחי לקיומם של תהליכים נוספים כגון תפישות חינוכיות מתקדמות, הטמעה של שיטות הוראה ועבודה חדשניות, תכניות ייחודיות להכשרת מורים הכוללות את הידע ואת המיומנויות של המאה הנוכחית, התנסות מעשית והתמחות אשר עניינן פיתוח היכולות היישומיות של מיומנויות אלה ועוד.
 
כדי שהתהליך יתבצע הלכה למעשה וכדי שיוטמע השינוי, יש צורך ביצירת אקלים ארגוני שמעודד תקשורת פתוחה ומאפשרת (מרצים <> סטודנטים), הסברת החשיבות והנחיצות בתהליך, יצירת מחויבות של ההנהלה, של המרצים ושל הסטודנטים והקניית ידע וחיזוק המיומנויות לביצוע התהליך. והכי חשוב יצירת שיתוף פעולה בין כל הגורמים המעורבים בדבר.
 
סגל המכללה מהווה חוליה חשובה ומשמעותית בפיתוח הכלים השונים הנמצאים במערכת ה-Moodle. בהוראתם הם מהווים מודלינג עבור הלומדים. הציפייה שלנו שהשימוש הנרחב והמגוון שייעשה על ידי הסגל ב-Moodle ירחיב גם את שימושם של הלומדים באמצעים טכנולוגיים בתהליכי ההוראה.
 
בימים אלו רכשה המכללה 15 מחשבים ניידים שהסגל מוזמן להשאילם לטובת הלמידה. טכנולוגיה ניידת מזמנת למרצה אפשרות להעשיר את אמצעי ההמחשה וההתנסות בשיעור, לגוון את מקורות המידע, להפעיל את הלומד על ידי הפנייתו למידע אותנטי ורלוונטי במהלך השיעור, וליצור חווית למידה מעניינת ומערבת (סביבת המכללה מקושרת במערכתאלחוטית, לנוחות המשתמשים במחשבים ניידים).
 
בקרוב ייצא קול קורא לסגל בעניין קידום ההוראה באמצעות יחידות הוראה מתוקשבות בקורסים פרונטליים. אנו מזמינים את הסגל האקדמי והסטודנטים לקחת חלק בקבוצה היוצאת ביחד למסע למידה והעמקה בחדשנות בכלל ובהשלכותיה על הלמידה בפרט.

 

קו אוטובוס חדש למכללה
עושים הסטוריה! קו אוטובוס חדש נחנך  ביום הראשון של שנת הלימודים ה'תשע"ח מנתיבות  לחמדת הדרום ובחזרה.

בשורה משמחת לסטודנטים, למרצים ולמבקרים במכללה. החל לפעול קו 17 של חברת 'דן בדרום' שיוצא מתחנת הרכבת בנתיבות אל המכללה ובחזרה. זמני היציאה של האוטובוס אל המכללה בבוקר מתואמים עם זמני הגעת הרכבות מאשקלון ובאר שבע. ביחד עם הרכבת הישירה לנתיבות, נותן הקו מענה מקיף לצרכי התחבורה הציבורית עבור מאות סטודנטים המגיעים למכללה מדי יום מאזור המרכז, אשקלון, באר שבע והסביבה. הקו, שמותאם למערכת הלימודים של הסטודנטים, יוצא מתחנת הרכבת, הממוקמת בצדה המערבי של נתיבות, ונוסע בדרך היקפית ישירות אל המכללה וממנה.

נשיא המכללה, פרופ' שאול קרקובר מציין: "זהו אירוע היסטורי. זוהי פעם ראשונה שקו אוטובוסים סדיר משרת את המכללה ואת קריית החינוך במועצה האזורית שדות נגב מאז ייסודה של הקריה לפני כ-60 שנה".

מנכ"ל המכללה, קובי ויצמן: "לאחר שבשנים האחרונות הפעלנו שירותי הסעות פרטיות באמצעות שאטלים, השנה נחנך קו אוטובוס היקפי מהיר מנתיבות למכללה ובחזרה שנותן מענה משמעותי ביותר עבור הסטודנטים. המהלך מהווה נדבך נוסף בחיזוק התשתיות והשירותים התחבורתיים שניתנים בשנים האחרונות למוסדות האקדמיים בנגב, שביחד עם ההטבות המשמעותיות שניתנות לסטודנטים דוגמת שנת לימודים ראשונה בחינם, הופכים את הלימודים בפריפריה למשתלמים במיוחד. אני מודה לראש המועצה, עו"ד תמיר עידאן ולשר התחבורה ישראל כץ שהבינו את חשיבות המהלך ופעלו ליישום הקו, שהקמתו תחסוך למכללה את המשאבים הכרוכים באחזקת שירותי הסעות לאורך השנה, לטובת הקצאתם למטרות חשובות אחרות כמו מלגות והשקת תכניות לימוד חדשות".

 

היחידה ללימודי חוץ בניהולו של ד"ר איציק עמר פותחת את המיזם הראשון לציבור: תכנית חווייתית ולימודית לילדי בית הספר היסודי, במטרה להרחיב את הידע המתמטי של תלמידים מוכשרים וסקרנים המוכנים לחקור בעצמם את עולם המתמטיקה.
 
התכנית עוסקת בפיתוח חשיבה מתמטית שאינה באה לידי ביטוי בלימודים הסדירים בבית הספר. במהלכה תתבצע הלמידה באופן חווייתי - התלמידים, ילדי כיתות ה' - ו', יאותגרו בדיונים ובפיצוח חידות.
 
התכנית מועברת ע"י מורים למתמטיקה מהחוג למתמטיקה במכללה.

 

מסלול לימודים חדש - התכנית להסבת אקדמאים דוברי אנגלית להוראת אנגלית
בתכנית החדשה שהחלה השנה במכללה לומדים סטודנטים וסטודנטיות השולטים היטב בשפה האנגלית או דוברי אנגלית שהם בעלי תואר ראשון לפחות מאחת המכללות או האוניברסיטאות המוכרות בארץ ובעולם. התכנית נפתחה בעקבות פנייתו של משרד החינוך למוסדות החינוך בארץ לפתיחת תכנית להכשרת מורים לאנגלית דוברי השפה. שכה"ל ממומן על ידי משרד החינוך.
 
התכנית מרוכזת לשנתיים על בסיס יומיים בשבוע: יום לימודים ויום התנסות מעשית. הסטודנטים משלימים את הידע שלהם בדיסציפלינה ובדרכי הוראת האנגלית כשפה זרה.

 

מטפלים בגינה - שיתוף פעולה בין המכללה לכפר השיקומי "עלה נגב"
בשנת הלימודים הקרובה תצא לדרך תכנית הכשרה משותפת של מכללת חמדת הדרום והכפר השיקומי 'עלה נגב - נחלת ערן' למקצוע הגינון הטיפולי. נשיא המכללה פרופ' קרקובר: "שיתופי פעולה בין מוסדות בנגב יוצרים מנוף לפיתוח האזור".
 
בשנת הלימודים האקדמית הקרובה תשיק המכללה תכנית הכשרה חדשה למקצוע הגינון הטיפולי, בשיתוף עם הכפר השיקומי 'עלה נגב - נחלת ערן', שבראשו עומד אלוף (מיל') דורון אלמוג ושנקרא על שם בנו ערן ז"ל. התכנית תכשיר את הבוגרים לטיפול באנשים עם צרכים מיוחדים ברמות פגיעה שונות, תעלה את המודעות בציבור למקומם של אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית בחברה ולחובתה של המדינה ואזרחיה כלפיהם. השיעורים בתכנית מתקיימים אחת לשבוע בימי רביעי בבוקר במשך שני סמסטרים. התכנית מיועדת לאנשי חינוך ומפקחים, מדריכי נוער, עובדים סוציאליים קליניים ופסיכולוגים, מפעילי גינות קהילתיות ברשויות השונות ועוד. סגל המרצים יכלול אנשי טיפול מהשורה הראשונה, בעלי ניסיון רב בתחום הטיפולי שיגיעו הן מהמכללה והן מהכפר השיקומי עצמו. בנוסף, ייפתח בקרוב בכפר השיקומי 'עלה נגב – נחלת ערן' קורס הכשרת מטפלים באמצעות בעלי חיים.
 
ראש היחידה להתפתחות מקצועית וללימודי תעודה במכללה, ד"ר איציק עמר: "משרד החינוך חרט על דגלו השקפת עולם הומניסטית הרואה בקידום הפרט ערך חשוב. משכך, על בתי הספר וסגלי ההוראה ליצור תנאים מיטביים בעבור התלמידים עם הצרכים המיוחדים שיוכלו למצות את יכולותיהם הלימודיות והחברתיות. זו כנראה הסיבה שבשנים האחרונות עלה באופן משמעותי הצורך בקרב אנשי ההוראה לעבור הכשרות מקצועיות במקצועות הטיפול השונים. אני כמובן מברך על שיתוף הפעולה עם 'עלה נגב -נחלת ערן'. זהו כפר שנחשב למקום המתקדם בעולם בתחומו. ביחד עם אנשי המקצוע המעולים שירכיבו את הקורס מטעם מרצי המכללה ואנשי הטיפול בכפר הקורס יתרום רבות להעצמת הטיפול בילדים ובמתבגרים באמצעות הגינון. למצטרפים מובטחת תכנית הכשרה ברמה הגבוהה ביותר. התכנית עצמה מהווה סנונית ראשונה לקראת שיתוף פעולה נרחב יותר בין מכללת חמדת הדרום לבין 'עלה נגב - נחלת ערן' בניהולו של סגן שר החינוך לשעבר, מר אבי וורצמן."
 
קורס הגינון הטיפולי מצטרף לשני קורסים נוספים שנחנכו בשנה שעברה באגף להכשרה מקצועית בכפר השיקומי 'עלה נגב – נחלת ערן' וייפתחו גם השנה – קורס סיוע באמצעות בע"ח וקורס הידרותרפיה.
 
למעוניינים, ניתן לקבל פרטים ולהירשם לקורסים בטלפון: 073-2360568  ובמייל [email protected]

 

מהנעשה במכללה

 

כינוס "בימת חמדת" חשוון תשע"ח
המסורת היפה של ההתכנסות החודשית לכנס 'בימת חמדת' נמשכת זו השנה החמישית. הפעם ההתכנסות הוקדשה לנושא "לבנות בית מבראשית". את הכינוס פתחה ד"ר צביה בר-שלום עם דברי ברכה ובהם דבר תורה קצר מפרשת השבוע. לאחר מכן דיבר מנכ"ל המכללה קובי ויצמן - שפתח גם הוא בדברי ברכה. הוא סיכם בקצרה מספר חידושים שהתרחשו במכללה לאחרונה - כמו הקמת הקפיטריה שתיפתח בתוך ימים ספורים, המבנים החדשים שנכנסו וייכנסו לשימוש בתקופה זו, ועוד. בנוסף - העלה בפני הסטודנטיות את הנקודה החשובה של ההתחשבות בעובדות הניקיון על ידי שמירה של סביבת לימודים נקייה.
 
ההתכנסות בנושא "לבנות בית מבראשית" - נפתחה בדבר תורה מאת הרב אמור, רב המכללה, שהתייחס גם הוא לרעיון מפרשת השבוע, והציג את תכנית הלימודים במדרשה: "לבנות בית מבראשית".
את תכנית הלימודים הציג הרב ישי - מנהל המדרשה, כשהוא מזמין את כלל הסטודנטיות להצטרף לערבי הלימוד השבועיים המועברים ע"י צוות מרצים מיומנים. לאחר מכן הוקרנו מצגות על אורי'ה עמר ע"ה וצוריאל כלפה ז"ל - שהתכנית הינה לעילוי נשמתם.
 
את המפגש סיכמה שיחתה המרתקת, המחכימה והמצחיקה של חנה הדסה הכהן אלורז, שדיברה על הנושא של בניית בית.

 

טקס אזכרה למירי אמיתי הי"ד
ביום שלישי י''ח בחשוון, התקיים במכללה טקס אזכרה למירי אמיתי הי"ד.
 
מירי אמיתי הי”ד, נרצחה בפיגוע חבלני בחשוון תשס”א. מירי עסקה בחינוך והקדישה זמן, מחשבה ומאמצים רבים על מנת להעשיר ולגוון את עשייתה החינוכית על מנת להקל על תלמידיה. מירי בוגרת מכללת חמדת הדרום ומעולם לא הפסיקה להיות ‘תלמידה’. היא המשיכה להשתלם, להתעדכן ולהתפתח מבחינה מקצועית. מירי עבדה באולפנת "נווה דקלים" עד יומה האחרון והייתה דמות נערצת על תלמידיה וסובביה.
 
על מנת להנציח את דמותה ופועלה ולהנחיל לדורות הבאים את מורשתה החינוכית, החליטו בני משפחתה, ובראשם לייזר בעלה, להקצות על שמה ארבע מלגות הצטיינות לסטודנטיות ממכללת חמדת הדרום. המלגות ע”ש מירי אמיתי ז”ל מוענקות לסטודנטיות הנבחרות בטקס מיוחד ביום הזיכרון השנתי של מירי בכ"ו בחשוון או בסמוך לו.
 
בטקס שהתקיים השנה נשאו דברים הרב שמעון אמור - רב המכללה, פרופ' שאול קרקובר נשיא המכללה, פרופ' אביגדור שנאן - ראש תכנית "התרבות היהודית" בביה"ס לתואר שני, ד"ר אתי גואטה - דיקנית הסטודנטיות, ואליעזר אמיתי בעלה של מירי ע"ה. בדבריהם הוזכר מעט מפעלה ותכונותיה האציליות של מירי. כשסיכם מר אליעזר אמיתי את דבריו, אמר שהנקודה החשובה ביותר בעיניו שיכולה להמשיך את דרכה של מירי - היא שכל אחת ואחד ייטיבו לזכור שמירי, עם כל נאצלותה, לא הייתה מלאך - ולבטח אפשר ללמוד ממנה וללכת בדרכיה.
 
הטקס הסתיים בחלוקת המלגות ל-5 סטודנטיות מצטיינות:
  1. ורד סוסנוביץ' מחוג חנ"מ - מתמטיקה, שנה ב': על הצטיינות לימודית.
  2. לוטם כהן מחוג חנ"מ - ספרות, שנה ג': על עשייה מיוחדת בכתיבה והוצאה לאור של ספר לילדים בשם "נשיקות מהשמש".
  3. אור אלבז-בואסירה מהחוג לחנ"מ - מתמטיקה, שנה ד': על הצטיינות בכתיבת עבודה סמינריונית.
  4. ימית חביבי מחוג חט"ב - מדעים, שנה ב': על השקעה מתמדת ורצון להתפתח מקצועית.
  5. אורטל פקלק מחוג חנ"מ - מתמטיקה, שנה ג': על הצטיינות בהתנסות מעשית.

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus