בין הפטיש לסדן
פרופ' שאול קרקובר, נשיא המכללה  | חמדת הדרום
המכללות לחינוך ובתוכן חמדת הדרום נמצאות בשלבי מעבר מניהול ותקצוב על ידי משרד החינוך לשליטה ובקרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) והוועדה המרכזית שלה - הות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב). בשלב המעבר המכללות מוצאות את עצמן כמי שנתונות בין הפטיש לסדן. אתייחס לשלושה נושאים. 
 
א. פגיעה תקציבית: המל"ג מבצע במכללה בקרת איכות של התכניות האקדמיות כדבר שבשגרה. במסגרת בקרה זו המל"ג דורש לבצע שדרוג של צוות המרצים שאם לא כן יוציאו הנחיה להפסיק את הרישום לחוגים מסוימים. על מנת למנוע סגירת חוגים המכללה ביצעה שיפור משמעותי בסגל המורים תוך גיוס מרצים בעלי תארים ודרגות גבוהות יותר. איכות ההוראה אכן עלתה בצורה משמעותית. אלא שאיכות זו כרוכה בהוצאות תקציביות גדולות ומשרד החינוך טרם אישר את כיסוי העלות של השיפורים שנדרשו על ידי המל"ג. ראוי לציין שמצב אבסורדי זה קורה כאשר בראש שני הגופים נמצא אדם אחד שמשמש בעת ובעונה אחת גם כשר החינוך וגם כיו"ר המל"ג.
ב. דחיית אישורן של תכניות לימודים חדשות: המכללה עמלה קשות על הכנת תכנית לימודים חדשה להוראת מתמטיקה למסלול העל-יסודי. תכנית זו אמורה לספק מורים באיכות גבוהה להוראת מתמטיקה בבתי הספר של מחוז הדרום. לצערנו, הגשת התכנית התקבלה בקיתון של צוננים. במקרה זה משרד החינוך והמל"ג עשו יד אחת והודיעו שלא יטפלו באישורן של תכניות לימודים חדשות עד להשלמת המעבר של המכללה ממשרד החינוך לות"ת. זוהי הוראה דרקונית שפוגעת קשות בשנתונים אחדים של סטודנטים וסטודנטיות מרחבי הנגב שכל רצונם הוא להכשיר עצמם להוראת המתמטיקה. סביר שהדבר יגרום למחסור במורי מתמטיקה בעתיד הקרוב. יתרה מזאת, משרד החינוך והמל"ג מתעלמים מהעובדה שחמדת הדרום הביעה הסכמתה לאיחוד עם מכללות אחרות כבר לפני כשנה. זהו עוול שלטוני ממדרגה ראשונה, עוול שפוגע לא רק בהתפתחותה של המכללה אלא, כאמור, בהתפתחותם של מועמדים להוראת מתמתיקה במחוז. 
ג. הקשחת תנאי קבלה למכללות לחינוך: במקרה זה משרד החינוך, בשלהי קיומו של האגף להכשרת עובדי הוראה, פועל בניגוד משווע לעמדת המל"ג. בעוד המל"ג מגמיש את תנאי הקבלה לאוניברסיטאות, משרד החינוך מקשיח את תנאי הקבלה למכללות לחינוך. אמת, משרד החינוך מעוניין לקבל למערכת החינוך את המורים המוכשרים והטובים ביותר לטובת המדינה ותושביה. אלא שיעד זה לא יושג באמצעות פגיעה במספרם של המתקבלים ללימודי הוראה. פגיעה כזאת תביא בהכרח להחלשת המכללות להוראה ולסגירת חוגים כגון מדעים, אנגלית ומתמטיקה. יעד זה יושג באמצעות הגמשת תנאי הקבלה וגידול במספרם של המתקבלים. לאחר מכן משרד החינוך יבחר לאייש את משרות ההוראה באמצעות הבוגרים הטובים ביותר למילוי המכסה הנדרשת של המורים במערכות החינוך. זוהי מדיניות שתביא לשיפור איכותם של המורים בד בבד עם שגשוגן של המכללות.

 

רשות המחקר של המכללה מארגנת סדרת מפגשים בהם מציגים חברי הסגל את מחקריהם. אלה הם מפגשים קצרים, בני חצי שעה כל אחד ומתקיימים בהפסקת הצהרים מהשעה 13:30- 14:00.
במפגש הראשון נתן ד"ר עדי בלכר הרצאה מרתקת על הרקע לבקשת האותות של גדעון בגיזת הצמר. בפגישה השנייה ניתנה הרצאה על ידי הגב'  מירב סויסה על עבודת הדוקטורט שלה בנושא הדיון הפותח של מסכתות הש"ס כמבוא למסכת או לפרק. להרצאה הגיעו כ-15 חברי סגל. 
ד"ר אסתר אפללו , ראש רשות המחקר, מודה לכל חברות וחברי הסגל שהסכימו להציג ממחקריהם ומזמינה את כולם להשתתף במפגשים ולמלא את הפסקת הצהרים בתוכן מעניין.
לצפיה ברשימת כל המפגשים שיתקיימו בעז''ה בשנה''ל תשע"ח לחץ כאן :
נעים להכיר | ד''ר זוהר טל | ראש התכנית לתואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך.

 

סיפור חיים מרתק של אחד מבכירי סגל ההוראה במכללה | שילוב של התמודדות עם אתגרים אישיים, משפחתיים, חבלי קליטה במדינה שנלחמת על חייה ומעבר תרבותי חד ומאתגר | סיפור של דבקות במטרה, עקביות ומעוף על אף הקשיים.
גר באשקלון. נשוי לרותי. אב ליאיר, יניב ורחל.
דר' טל מספר: נולדתי בעירק בזמן מלחמת העולם השנייה וכילד קטן הייתי עד ליחסים המתוחים בין היהודים למוסלמים שלוו בהצקה, פיטורים של אבא מהעבודה ותחושת מחסור. הבית שלנו היה בית חילוני ומלבד ציון חגי ישראל ולימודים בבית ספר יהודי, לא חוויתי הוויה דתית משמעותית. המפגש הראשון שלי עם אנשים דתיים היה בשנת 1951 לאחר עלייתנו ארצה במבצע עזרא ונחמיה. שליחים אורתודוקסיים הסתובבו במעברה ושכנעו את ההורים לקחת את הילדים הקטנים למסגרת פנימייתית עם אוכל והשכלה. נלקחתי עם אחי הגדול ממני בשנתיים לישיבה בעיר לוד. בישיבה למדו ילדים מארצות המערב, אותם שיכנו בבניין שהיה ליד תחנת הרכבת בלוד, וקבוצה של ילדים שהגיעו מארצות המזרח ששוכנה בבניין ערבי נטוש בלב פרדס. כבר אז משטר הלימוד היה ללא מקצועות ליבה ומלבד חצי שעה של לימודי חשבון בשבוע למדנו כל היום לימודי קודש. עד היום עולים בזיכרוני ריח הגויאבות שהיו בקרבת בנין המגורים והלימוד. אני זוכר בערגה את  שעות הבוקר שטופי השמש כשהתפוזים המזהיבים מכוסים בטל או רטובים מגשם. טעם הגויאבות והתפוזים העסיסיים מלווים אותי כל חורף וריח הגויאבות כל סתיו מחדש.
הלילות בישיבה היו מפחידים, במיוחד בגלל החושך הכבד ובעיקר בגלל העקרבים ששרצו בבניין שהיה נטוש לפני שגרנו בו. נאלצנו להכניס את רגלי 'מיטת הסוכנות' בתוך קופסה עם מים כדי לא לאפשר לעקרבים לטפס לתוך המיטה. במרכזו של הפרדס, ובסמיכות לבניין בו גרנו, הייתה בריכה עמוקה ועגולה שניקזה מים להשקיה. בזכותה רכשתי שם את מיומנות השחייה והצלילה. ערבי השבת נחרתו היטב בזיכרוני כי בכל יום שישי הוזמנו לארוחת ערב שבת בבניין הישיבה בה למדו הילדים האשכנזים. מלבד החלה והגפילטפיש אני זוכר את ההתלהבות בשירת הילדים והמבוגרים שהיכו בידם על השולחנות ויחד איתם למדנו לשיר שירי שבת כמו 'וביום וביום  וביום השבת...ושני כבשים עם סולת מנחה בלולה בשמן..' ועוד ועוד, שירים שמילותיהם לקוחים מהמקורות. 
הטראומה הקשה שחוויתי באותה שנה בישיבה החלה מיד ביום הראשון של הקליטה. כל הילדים הוכנסו אחד אחד לחדר בו ישב ספר והוא גזז לנו את השערות עד לשורשים תוך השארת פאות קטנות בצדעיים. אני זוכר שחשתי בושה כי המראה החדש היה זר לי ולאחי. כשיצאנו לחופשה קצרה חבשנו כובעים עם אוזניות שלא יבחינו בקרחת ובפאות. 
אחי ואני עזבנו את הישיבה אחרי שנה וחזרנו למעברה ולאורח חיים מסורתי. היו לנו שתי שנות בטלה נוספות בהן הסתובבנו במעברה ללא מסגרת לימודים מחייבת. הפעילות החברתית הייתה בעיקרה במסגרת תנועת הנוער העובד והלומד שמילאה תפקיד משמעותי בחיינו.
בגיל עשר נשלחתי בעזרת עליית הנוער  לקיבוץ איילת השחר. שלושה אחים שלי נשלחו כמוני למסגרות קליטה אחרות. נפגשנו אחת לחצי שנה בבית של אימא בחג הפסח ובראש השנה. התקופה הנוספת היחידה בה הייתי עם אימא הייתה בתקופת התיכון, אבל האחים שלי המשיכו במסגרות האחרות עד לסיום התיכון והגיוס לצבא, כך שנפגשנו לעיתים מאוד רחוקות.
לקיבוץ איילת השחר אני חב בהוקרה את עיצוב אישיותי כי במשך ארבע שנים נחשפתי באינטנסיביות לערכים של לכידות חברתית, אהבת הזולת, אהבת הארץ, שיריה, נופיה ונפלאותיה. גם כאן נהגנו בערב שבת להדליק נרות בחדר האוכל ולשיר שירי שבת שתוכנם היה שונה מהתכנים שלמדתי בישיבה. שירים שחזרו על עצמם כל ערב שבת היו שירים של יהושע רבינוב ודוד זהבי כמו 'ירדה השבת אל בקעת גינוסר וניחוח עתיק בשוליה....' או של מתתיהו שלם 'שבת בכפר' (נטו צללים על פני הגבעות, ימי החול חלפו עברו). 
את בית הספר היסודי סיימתי בחברת ילדים בקיבוץ איילת השחר. את הקיבוץ עזבתי יחד עם קבוצת ילדים כמוני כי לא אפשרו  לנו להמשיך ללמוד בתיכון עם ילדי הקיבוץ. במקום לימודים הועידו אותנו לעבודה בענפי המשק ומי שרצה יכול היה להצטרף לכיתה נפרדת של ילדי חוץ  שלמדה בערב במשך שעתיים כמה ימים בשבוע לימודים כלליים. את התיכון התחלתי וסיימתי באשקלון.
אחרי השירות הצבאי התחלתי את לימודי התואר הראשון באוניברסיטה העברית בירושלים בחוגים סוציולוגיה ומדע המדינה. את התואר השני והשלישי סיימתי באוניברסיטה העברית בלימודי מנהל החינוך. אל החינוך הגעתי באקראי במהלך התואר הראשון, כשחברי  לחדר במעון הסטודנטים הציע לי למלא מקום של מורה בתיכון באר טוביה שיצאה לחופשת לידה. מאז אני מאוהב  בחינוך ומתמיד בו.
אחרי כמה שנות עבודה בתיכון הוזמנתי לנהל את מחלקת החינוך במועצה האזורית באר טוביה ומשם הוצע לי לנהל את מכללת אחווה שהייתה בראשית דרכה (בשנה השנייה להקמתה). במשך למעלה משלושים שנה שימשתי כנשיא המכללה והובלתי אותה מסמינר של שתי כיתות לימוד למכללה אקדמית גדולה בעלת שני נתיבים אקדמיים: מכללה לחינוך המעניקה תואר .B.Ed  ו-.M.Ed ומכללה אזורית לתואר .B.A במקצועות שאינם חינוך, תחילה תחת חסות אקדמית של אוניברסיטת בן גוריון והיום כמכללה אזורית עצמאית. לפני שנתיים שתי המכללות שפעלו בקמפוס אחד אוחדו למכללה אחת תחת המל"ג.
בסיום לימודי התואר השלישי צורפתי למשך עשר שנים, במקביל לעבודתי במכללת אחווה, כחבר סגל בביה"ס לחינוך של האוניברסיטה העברית, במעמד של חבר סגל במסלול המקביל.
בעשר השנים האחרונות הובלתי בכמה מכללות לחינוך את בניית התוכנית לתואר שני 'בניהול וארגון מערכות חינוך' ועבדתי בהן כראש התכנית וכמרצה בכיר. מקורות ההנאה וההנעה שלי בעבודה טמונים במפגש החוויתי שלי עם הסטודנטים כאשר הדיאלוג הבוגר איתם מהווה עבורי מקור לסיפוק ומשמעות. מקום נכבד אני מייחד בהוראה לסוגיית אחריותנו כמורים ומנהיגים חינוכיים  להוביל את תלמידנו להפנמה ערכית.
אני מאוד נהנה להיות שייך לסגל המצוין של חמדת הדרום ומרגיש שהשייכות  נותנת משמעות נוספת לחוויית ההוראה.
השנה, עם קבלת ההסמכה הקבועה לתכנית התואר השני גדל באופן משמעותי מספר הלומדים בתכנית ובנוסף ללימודי הבוקר נפתחה גם כיתת סטודנטים הלומדים בשעות הערב. הגידול המשמעותי במספר הלומדים מעמיד בפנינו אתגר גדול ואנחנו שוקדים לשמר את האיכויות של התכנית גם עם גידול מספר הלומדים. לקראת שנת תשע"ט הבאה עלינו לטובה, אני שוקד לפתח מיקודים בתכנית התואר השני שיאפשרו היצע רחב יותר של אפשרויות התמחות בשילוב לימודי תעודה. שיהיה בהצלחה.

 

חדש בתואר שני

 

תכנית חדשה להכשרת מורים להוראה בתחום ''תרבות יהודית-ישראלית''
החל משנת תשע"ז, החל להילמד בבתי הספר הממלכתיים בישראל המקצוע 'תרבות יהודית-ישראלית'. מטרתו של מקצוע זה היא לחשוף את התלמידים לעולמה העשיר והמגוון של התרבות היהודית והישראלית שיצר עם ישראל במהלך הדורות, לאתגרים השונים שעמם התמודדנו וליכולת ליצור זהות יהודית-ישראלית עכשווית מתוך הוראתו של מקצוע זה בבתי הספר הממלכתיים בישראל.
בניסיון לעודד מורות ומורים להשתלם בתחום זה, יצא משרד החינוך בקול קורא למוסדות אקדמיים להציע תכנים לימודיים להכשרת מורים במקצוע זה, תוך פרסום מוסדות אלה ומתן מלגות למורים שילמדו בתחום.
בעקבות פנייה של נשיא המכללה לראשי התחום במשרד החינוך, ובעבודה של הגורמים הרלוונטיים בבית הספר לתואר שני, אישר המשרד לפני כחודש את התכנית לתואר שני בתרבות יהודית וזיקתה למקרא, כאחת מהתוכניות המאושרות על ידו, וכן מתן מלגות לסטודנטים העומדים בתבחינים שנקבעו על ידו השנה ובשנים הבאות. הכרה חשובה זו תגדיל את מספר הנרשמים לתכנית ותמשיך את חיזוקה ואיכותה. 
[ותודה לד"ר ירון זילברשטיין | רכז התכנית לתואר שני בתרבות יהודית בזיקתה למקרא.]

 

חדש בביה''ס ללימודי תעודה בחמדת הדרום

 

קורס טוענים וטוענות רבניים
המכללה מתעתדת לפתוח בחודש שבט קורס לטוענים וטוענות רבניים. זהו קורס שנחשב יוקרתי מאוד (ויש שיגידו קשה מאוד) שמעניק לבוגריו את היכולת לטעון טענות בפני הדיינים באחד מבתי הדין הרבניים בארץ בתיקי גירושין.
הלימודים תובעניים מאוד ומורכבים משני שלבים ששזורים זה בזה. הראשון הוא החלק ההלכתי המקיף הלכות רבות בשו״ע אבן העזר וחושן משפט ותפקידו להעניק רקע הלכתי טוב ללומד בטרם עמידתו מול הדיינים בבית הדין. החלק השני הוא תיאורטי-מעשי ונוגע בכל התחומים הקשורים לסדרי החוק בבית הדין. בחלק הזה שמועבר על ידי עורך דין עוסקים גם בצדדים המשפטיים וגם בצדדים הפרקטיים של תפקיד הטוען.
על מנת לקבל תעודת טוען רבני יש צורך להיבחן בשבע בחינות בכתב ובחינה אחת בעל פה. הלימודים נפרשים במשך כשנה וחודשיים ומקיפים כ-300 שעות למידה.

 

קורס אנגלית למבוגרים
הקורס לאנגלית מדוברת למבוגרים נועד להעניק מענה ראוי לכל המתקשים לדבר באנגלית בסיטואציות מסוימות הכוללות טיולים בחו"ל או מפגשי עבודה בארץ עם אנשי עסקים דוברי אנגלית.
הקורס מתמקד בשיפור הדיבור ובהענקת ביטחון רב יותר לבוגריו לשוחח באנגלית. היקף הקורס הוא 28 מפגשים בני שעתיים אקדמיות כל מפגש, פעם בשבוע.
הקורס יפתח בתחילת חודש ינואר ומספר המקומות מוגבל.

 

מהנעשה במכללה

 

הסמכה קבועה של המל''ג לחוגי החנ''מ לגברים ונשים
ד"ר אסתי טוב-לי שגוייסה כראש החוג לחינוך מיוחד מסכמת את מסכת העבודה המורכבת שנעשתה על ידה ועל ידי רבים אחרים (שקצרה היריעה מלפרט את שמות כולם) לצורך קבלת ההסמכה הקבועה של החוג על ידי המל"ג.
היא כותבת: "יום חג לחוג לחינוך מיוחד במכללת חמדת הדרום שקיבל הסמכה קבועה של המועצה להשכלה גבוהה. החוג עבר שינוי משמעותי. תכניות הלימודים עודכנו, סגל חדש גויס, בכירי המרצים בישראל בתחומי החינוך המיוחד באו אלינו ועל כך שלוחה תודה לד"ר חיים שקד, ראש החוג לחינוך. נבנתה מערכת לימודים חדשה. נערכו תיאומים כך שארבעה מרצים המלמדים אותו קורס בארבע תכניות שונות יהיו מתואמים: תכנית נשים, תכנית גברים, תכנית הסבה לחינוך מיוחד, ותכנית חרדיות. כולם יחד תורמים עוד לבנה במעשה המרכבה של הכשרת המורים והמורות לחינוך מיוחד. 
שי מאמו רכז ההדרכה החדש תרם לגיבוש צוות המדריכים הפדגוגיים. ד"ר שרה גבעון תרמה לעיצוב תכנית הגברים. הסגל המנהלי של "חמדת" עשה עבודה מעולה בהכנת התכנית. תודות שלוחות לאסנת תורג'מן, מירי כרמי וחברותיה במשרד וכן לאהרלה אדמנית ולצוות הספרייה האקדמית. תכנית החינוך המיוחד נשלחה למל"ג ובשעה טובה מכללת "חמדת דרום" קיבלה הסמכה קבועה להעניק תואר .B.E.D בחינוך מיוחד. תודות שלוחות לנשיא המכללה פרופ' שאול קרקובר על ההובלה המסורה של המהלך."
ראוי לציין כי תכנית הלימודים החדשה הוגשה ואושרה כבר בתחילת שנת תשע"ז. העבודה על שידרוג תכנית הלימודים נעשתה בניהולן הנמרץ של סגנית הנשיא ד"ר צביה בר-שלום והמזכיר האקדמי ד"ר ליליאן שטיינר. ברכות לכל אלה שתרמו לשיפור וקידום תכנית הלימודים וסגל המרצים.

 

חנוכה בבתי הספר בהובלת הסטודנטיות משנה א
בבית הספר "מדעים" באשקלון וביה"ס בבאר-גנים ארגנו הסטודנטיות פעילות מיוחדת לכבוד החג. 
המדריכה הפדגוגית הגב' חוה מנסבך מובילה קבוצת סטודנטיות, שלהן זה הסמסטר הראשון וכחלק מההתנסות המעשית הן הפעילו את כל שכבת כיתות ב' ב-4 תחנות לחנוכה. 
המדריך הפדגוגי מר עידן צבי ארגן עם הסטודנטיות, ובשיתוף הנהלת ביה"ס, "יום כיף" לקראת חנוכה לכל תלמידי ביה"ס.
רכז ההדרכה - מר שי מאמו נכח בפעילות וסיכם: "ההתנסות המעשית כוללת ארגון פעילויות חווייתיות ויוצאות דופן אשר תורמות להכשרה מיטבית.

 

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus