חדשות פנדה לחודש המודעות לסרטן השד 2018
שלום לכולם,
 
חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד. סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בנשים ושכיחותה של המחלה הזו רק הולכת ועולה. ואכן, כמעט לכולנו חברות או בנות משפחה שחלו בסרטן השד.
מחלת הסרטן נוצרת כאשר אחד מתאי רקמת השד מתחלק באופן בלתי מבוקר, כך שברקמה מופיע גוש של תאים, שעלול להתפשט לרקמות הבריאות הסמוכות וכן לשלוח גרורות לרקמות מרוחקות.
איננו יודעים מה גורם לשיבוש ההופך את התא הבודד לסרטני, אך עם השנים התבררו גורמי סיכון המגבירים את הסיכון להתפתחות סרטן השד. הגורמים העיקריים הידועים כיום הם:
נטייה משפחתית, השמנה, עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול, הופעת ווסת ראשונה בגיל מוקדם והפסקתה בגיל מאוחר יחסית וקיום הריון ראשון לאחר גיל 30.
פעמים רבות אין לנו מה לעשות עם גורמי הסיכון שיש לנו, אבל המשמח הוא שאנו יודעים כיום גם על גורמים המפחיתים את הסיכון למחלה וביניהם:
 
♥ צריכה מרובה של ירקות ופירות טריים
♥ הנקה ממושכת
♥ פעילות גופנית
♥ צמצום צריכת אלכוהול
♥ צמצום צריכת שומן מן החי
 
בגיליון ׳חדשות פנדה׳ שלפניכם נספר לכם על דרכים להפחתת גורמי סיכון לסרטן השד, על רופאות ומטפלות המסייעות לחולות בסרטן השד אצלנו בפנדה ונדבר גם על החלמה.
בריאות שלמה לכולנו :-)
 
ד"ר גלי, רונן וצוות רופאי ומטפלי פנדה - מרפאה משפחתית

 

על תזונה ומניעת סרטן שד

 

מאת שירי קליין גל BSc, RD, דיאטנית קלינית בגישה קוגניטיבית התנהגותית – CBT
 
סרטן שד  הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים ושכיחותו הולכת ועולה ברחבי העולם.השכיחות הגבוהה של סרטן שד נמצאת
במתאם חיובי עם תחלואה  מטבולית בעולם המערבי: השמנה, סוכרת ותסמונות מטבולית. ולכן, ניתן להסיק שהם חולקים גורמי סיכון משותפים.הסיכון לסרטן שד מושפע הן מגורמיםגנטיים תורשתיים  והן מגורמים סביבתייםותזונתיים. אולם,הגורמים הגנטיים אחראים רק על 5-10% ממקרי הסרטן, מה שמסביר את תרומתם המשמעותית של הגורמים הקשורים באורחות החיים שאינם תורשתיים, עליהם ניתן להשפיע! רוצה להמשיך לקרוא?

 

לאכול פירות ולהשאר בריאות

 

מאת ד"ר גלי שטופמן, MD , רופאה קונבנציונאלית ומומחית לרפואה סינית לילדים ולמבוגרים
 
משמח לדעת כי בשנים האחרונות הצטבר מידע רב המצביע על כך שפירות וירקות טריים מכילים חומרים בעלי תכונות נוגדות סרטן בכלל, וסרטן השד בפרט.
מתברר כי פירות שונים, בעיקר ענבים סגולים, אפרסקים, שזיפים ותפוחים, נמצאו כמפחיתים את הסיכון להופעת הסרטן השד ואף תורמים למניעת התפשטות גרורתית שלה. דוגמאות?
מחקר שהתפרסם בעיתון רפואי ב- 2014 הדגים כי תמציות המצויות בשזיפים ובאפרסקים גורמות להרס של תאי סרטן השד ומונעות את התרבותם. מחקר אחר שפורסם לפינ כשנה מצא כי אכילת ענבים, תפוחים והדרים – מפחיתה משמעותית התפשטות גרורות של סרטן השד. במחקר נוסף חשבו והראו כי אכילה של 2-3 אפרסקים ביום מפחיתה משמעותית התפשטות גרורות.
ומה לגבי הבנות המתבגרות שלנו?
מחקר שפורסם לפני כשנתיים הראה כי צריכה של פירות וירקות בגיל הנעורים, ובפרט – ענבים, תפוחים ובננות – הפחיתה משמעותית את הסיכון לפתח סרטן השד בבגרות.

 

הנקה וגילוי מוקדם של סרטן השד

 

מאת ניבי יעקב IBCLC, יועצת הנקה מוסמכת ומנחת מרפאת ההנקה הפתוחה בפנדה

גילוי מוקדם של סרטן השד קריטי להעלאת סיכויי ההחלמה. באחריותה של כל אחת מאיתנו לקבוע בדיקות שגרתיות לגילוי מוקדם. שגרת הבדיקות תלויה בגיל וברקע המשפחתי וחשוב להיות מודעת לכך. שני גורמים מרכזיים הקשורים לסרטן השד הם לידה והנקה, שניהם מקטינים את הסיכון לחלות. מידי פעם שואלות אותי אימהות, האם ניתן להיבדק אצל כירורג שד במהלך ההנקה? התשובה היא כן, אפשר ואף רצוי. יש נשים שמניקות שנים ארוכות ברצף, האם עליהן לחכות עד לסיום ההנקה? ממש לא. לצערנו, סרטן השד עשוי להופיע אצל נשים צעירות בגיל הפוריות, אצל נשים בהיריון, וגם אצל מניקות. כירורגית שד מיומנת יודעת לבדוק שד מניק, ותוכל לספר לך שהנקה נמנית בין הגורמים המגינים מפני סרטן השד... להמשך קריאה

 

אלכוהול וסיכון מוגבר לסרטן השד

 

מאת ד״ר גלי שטופמן, MD רופאה ומומחית לרפואה סינית לילדים ולמבוגרים
 
לאוהבות השתייה שבינינו צר יהיה לשמוע אבל - בשנים האחרונות מראים מחקרים רבים כי שתיה של אלכוהול מגבירה את הסיכון לסרטן השד. מתברר כי גם שתייה של 10 גר' אלכוהול ביום בממוצע – משהו כמו: 150 מל' של יין, 360 מל' של בירה או 45 מל' של משקה חריף כמו ג'ין, וויסקי או וודקה - מגבירה את הסיכון לסרטן השד ב- 7-12% (משתנה בהתאם לסוג הסרטן ולגיל האשה – אם היא לפני או אחרי מנופאוזה), והסיכון הזה עולה עוד יותר בנשים שמעשנות.
למה זה קורה?
לאורך השנים האחרונות הוצעו ואף הודגמו מנגנונים שונים לקשר הזה שבין אלכוהול וסיכון מוגבר לסרטן השד – אלכוהול מגביר הפרשת הורמון בשם אסטרוגן, שרמות גבוהות שלו ידועות כגורם לסרטן השד; תוצר הפירוק של אלכוהול בגוף, חומר בשם אצטאלדהיד, עלול לגרום למוטציות ב- DNA ; הודגמה גם השפעת אלכוהול על ביטוי של גנים המעורבים בגדילה מואצת של תאי סרטן שד ועוד.
אז מה עושים?
ההמלצה של ה- AICR – American Institute of Cancer Research היא להימנע משתיית אלכוהול לחלוטין! ואם בכל זאת - אז בואו נחליט שאנחנו לא מגזימות – כוס יין אחת, כוס בירה אחת או צ'ייסר בודד – ולא כל יום!

 

נגמרו הטיפולים ומה עכשיו? כמה מילים על החלמה

 

מאת ליאת שיש מרקוביץ MA, פסיכולוגית רפואית, טיפול נפשי לאנשים עם בעיות רפואיות

נגמרו הטיפולים ומה עכשיו?
עם גילוי מחלת הסרטן והכניסה לבית החולים ולשגרת טיפולים (ניתוח, כימותרפיה, הקרנות) מתארגנים המשאבים הרגשיים והתמיכתיים של האישה ומשפחתה להישרדות ולשמירה על החיים עצמם; לצלוח את התקופה המטלטלת ולשמור על איזון פיזי ורגשי ככל האפשר. האישה, משפחתה והמעגלים המקיפים אותה נערכים לתקופה המשברית ולרוב מסיטים הצידה כל ביטוי של קושי או מחשבות העשויות לערער או להחליש. נשים מתארות כי בתקופה שלאחר גילוי מחלת הסרטן הן 'פעלו על אוטומט', ועשו כל מה שצריך כדי לעבור את הטיפולים. "פתחנו חמ"ל בבית. קבענו מי אחראי על הסעות הילדים, על הכנת האוכל, היה לו"ז צפוף ומתוקתק".
ואז נגמרים הטיפולים, תכיפות הביקורים בבית החולים יורדת בצורה משמעותית. הרופאים מכריזים על רמיסיה. זהו? נגמר? אני בריאה? מה עכשיו? להמשך קריאה..

 

הצוות התמיכה שלנו לחולות ומחלימות סרטן השד

 

קבלת אבחנה של סרטן השד היא בשורה לא פשוטה, ונדרש זמן להתמודדות עימה.
במהלך הטיפולים וגם לאחר ההחלמה יש חשיבות רבה לשמירה על אורח חיים בריא – הימנעות מעישון ומאלכוהול, תזונה בריאה, שמירה על משקל גוף תקין והקפדה על פעילות פיזית בהתאם למצב הגופני.
אם אובחנת כחולה בסרטן השד, הרי שבמרפאת פנדה ממתין עבורך צוות מסור ובראשו ד"ר נעה אפרת בן ברוך, מומחית באונקולוגית שד ומנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים 'קפלן'.
ד"ר בן ברוך ממליצה ומבצעת מעקב טיפולי תוך מתן תשומת לב מרבית לבניית תוכנית טיפול מותאמת אישית לכל מטופלת, בהתחשבות בנתונים הקליניים המולקולריים והאישיים שלה ומתוך בחינה מעמיקה של כל פרט ופרט.
לתמיכה במהלך הטיפולים ולאחר השלמתם, תוכלי למצוא בפנדה פסיכולוגיות רפואיות ושיקומיות, המסייעות בהתמודדות הנפשית עם המחלה, כמו גם תמיכה תזונתית וטיפולים ברפואה סינית, המקלים מאד על תופעות הלוואי הנלוות לטיפול במחלה.
 
אז למי תוכלי לפנות בפנדה:
ד"ר נעה אפרת בן ברוך – רופאה מומחית באונקולגיה, מומחית באונקולוגית שד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן.
ליאת שיש מרקוביץ – פסיכולוגית רפואית. 
מורן רן – פסיכולוגית שיקומית.
שיזף כהן גלבוע – רפואה סינית, דיקור וצמחי מרפא, מתמחה בנשים
דייקי גרינברג - רפואה סינית מדויקת לכאבי הגוף, ומכאובי הנפש והלב.
שירי גל קליין - דיאטנית קלינית בגישה קוגניטיבית התנהגותית – CBT 

 

'חדשות פנדה' יוצא לאור אחת לחודש. 
כאן אנו מספרים על חידושים במרפאה, על אירועי החודש הקרוב והכי חשוב: תוכלו למצוא כאן מאמרים בנושאים הקשורים בבריאות ילדים ומשפחה.
בכל חודש נכתבים המאמרים בידי חברים מצוות פנדה מתוך כוונה להתאים את התכנים לתקופת השנה, לחגים, למחלות העונה וכד'.  
תוכלו למצוא כאן טיפים ועצות טובות ממיטב נסיונם של רופאי ומטפלי פנדה.  
לקבלת 'חדשות פנדה' לתיבת המייל הפרטית שלכם

 
FacebookShare           Send to friend 

 

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus