Accessibility

אוקטובר 2018
 כשאתה נותן דרור לנפשך בהשאלות,           وأنت تحرّر نفسك بالاستعارات،
 חשוב על זולתך                                        فكِّر بغيركَ
 חשוב על אלה שאיבדו זכותם למילים            مَنْ فقدوا حقَّهم في الكلام
                               מחמוד דרוויש                      محمود درويش
 
  כי עוד אאמין גם באדם                             وانا ما زلت اؤمن بالبرية
  גם ברוחו רוח עז                                     وبروحٍ قوية
                               שאול טשרניחובסקי               شاول تشيرنيحوفسكي
 
 
שנת לימודים חדשה נפתחת. אלו הם תמיד רגעים מלאי תקווה בהם אנו מצפים למפגש עם תלמידותינו ותלמידינו – מהן מוכרות ומהם מצטרפים חדשים. מפגש מחודש זה הוא הזדמנות להקשבה כנה לרעיונות רעננים ולהתמודדות מאתגרת עם ידע טרי. אולם לצד ההתרגשות עלינו לזכור כי ביתנו, האקדמיה הישראלית, נמצא במצור. בעוד אנו בכיתות הלימוד, בספריות ובמעבדות, כשהלימוד והמחקר בלב מעינינו, רוחשות מסביב רוחות רעות המבקשות להצר את יכולתנו ללמוד וללמד, לחקור ולהרבות דעת ולהעמיד דור של אזרחיות ואזרחים סקרניות וביקורתיים.
 
ها قد بدأت السنة الدراسية الجديدة، هذه دائما لحظات مليئة بالأمل. فيها ننتظر لقاء طالباتنا وطلابنا منهم من نعرفهم ومنهم الجدد. فاللقاءات المتجددة هي فرصة للإصغاء الصادق للأفكار الوليدة، والتعامل مع المعرفة الغضة. الى جانب كل هذه المشاعر والاثارة علينا ان نتذكر ان بيتنا، الاكاديمية الإسرائيلية، موجودة تحت الحصار. بينما نحن نتواجد في فصول التعليم، والمكتبات والمختبرات العلمية، ما زلنا نصر على ان التعليم والبحث العلمي في صميم اهتماماتنا. ومع كل هذا تحوم حولنا أفكار سيئة تحاصر قدراتنا للتعلم والتعليم، للبحث وتعزيز الرأي، وبناء جيل من المواطنات والمواطنين الطموحين معززين بمهارات النقد البناء. 
 
  מיומנה של חוקרת    
  

פרופ' רות ג'יניאו

על השאלה מתי החלטתי שאני רוצה להיות היסטוריונית קשה לי לענות. אבל במבט לאחור הרגע המכריע היה אולי כאשר לקחו אותי הוריי לטיול בלונדון כשהייתי בת 12 והלכנו לראות את ההצגה המפורסמת של אגתה כריסטי מלכודת העכברים שרצה אז "רק" 26 שנים. העלילה הבלשית הפנטה אותי ומאז התמכרתי לתעלומות מכל הסוגים. האפשרות לעבוד כחוקרת במשטרה או בלשית פרטית לא עלתה על דעתי, עם זאת, כי אם נודה על האמת זה פשוט מפחיד מדי. אבל עדיין נמשכתי לתעלומות. לקח לי זמן לקשר את ההתלהבות שלי מהיסטוריה ובאופן מיוחד מזו של אפריקה למשיכתי לתעלומות ולספרות בלשית ולהבין כי המחקר ההיסטורי הוא עבודת בלשות רק ללא הסכנות הכרוכות בה משום שכל מושאי המחקר "מתים באופן בטוח". 

 

 

 

 

מחקר
הפקולטה שמחה לברך את פרופ' גיא רוט מהמחלקה לחינוך על זכייתו במענק מחקר מטעם הקרן של DFG עם שותף גרמני- Dr. Kai Sassenberg

 

אירועים בחודש הקרוב
יום שני ה- 22 באוקטובר
בניין 74 חדר 301
החל מהשעה 10:30 

 

יום רביעי ה- 31 באוקטובר
בניין 70 חדר 216 
החל מהשעה 09:30 
 
במסגרת כנס הפרישה, שגריר אוסטריה בישראל יעניק לפרופ' מרק גלבר (מהמחלקה לספרויות זרות ובלשנות)  את עיטור הכבוד האוסטרי למדע ואמנות, העיטור היוקרתי ביותר הניתן על ידי הרפובליקה של אוסטריה.

 

ספרים
ספר חדש לד"ר איסמעיל נאשף (מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה). השפה הערבית ותוצריה הם אחת הזירות המרכזיות שבהן מתנהל המאבק על אופיו של המשטר הקולוניאלי הציוני. קודם להקמתה של מדינת ישראל לימדו מוסדות ציוניים את השפה הערבית וייצרו ידע עליה; אולם לאחר קום המדינה החלו מוסדותיה גם לייצר "ערבית" אשר תתאים ליחסי הכוח בינה ובין אזרחיה הפלסטינים. "ערבית" זו נהפכה לזירה אשר מתבצעים בה תהליכים מכוננים של יחסי השליט והנשלט באמצעות הקריאה והכתיבה בשפה הערבית הספרותית. התקה זו של יחסים קולוניאליים אל גוף השפה הערבית ותוצריה לא הייתה פעולה חד-פעמית, אלא מבנה ייחודי אשר שימש הן את השולט הציוני והן את הנשלט הפלסטיני. ספר זה מנסה לאתר את רגעי הכינון של המבנה הזה, את אופי עבודתו ואת השינויים שעבר מאז 1948 ועד ימינו.

 

ספר חדש לפרופ' הנרייט דהאן כלב (מהתכנית למגדר). שני סיפורי מרי עומדים במרכז ספרה של הנרייט דהאן כלב: סיפורה של חבצלת אינגבר, שהובילה את מאבק הפועלות במפעל הטקסטיל במצפה רמון בשנת 2000, ומאבקה של ויקי כנפו, אף היא ממצפה רמון, שהובילה מחאה בשם האימהות החד-הוריות בשנת 2003. הסיפורים אישיים, הם עוקבים אחר אופני ההשלמה עם עוול כגזירת גורל, כמו גם אחר רגעי ההתפרצות וההתנסות בחוויית הסירוב.

 

ספר חדש לד"ר אבי רובין (מהמחלקה ללימודי מזרח תיכון). ב-1876 הודח הסולטאן עבדולעזיז וכמה ימים לאחר מכן הוא נמצא מת בחדרו, מתבוסס בדמו. חמש שנים מאוחר יותר נערך באיסטנבול משפט רצח שהסתיים בהרשעת קבוצת אנשים, בהם מידהת פאשה, מדינאי עוסמאני נערץ שזכה להכרה בינלאומית בשל פועלו לקידום חוקה באימפריה העוסמאנית ותדמיתו הליברלית. "המשפט של המאה" עורר הדים ברחבי העולם, והפרשה כולה נותרה אפופה במסתורין. באמצעות שחזור וניתוח היבטים וייצוגים שונים של המשפט, רובין מציע דיון ביקורתי על עלייתה של תרבות משפטית לגליסטית באימפריה העוסמאנית (ובמקומות אחרים ברחבי העולם) במאה התשע עשרה, והאופן שבו היא שירתה מטרות פוליטיות קונקרטיות. בנוסף, הספר מציע דיון ביקורתי במושג "שלטון החוק", רעיון מעורפל מבחינה תיאורטית אבל בעל השלכות מרחיקות לכת מבחינה פוליטית, שבאות לידי ביטוי מובהק במשפטים פוליטיים בתקופה המודרנית.

 

מאמר

מאמר חדש לד"ר אורי מור, מהמחלקה ללשון עברית, המנתח יחסי כוחות מגדריים ומעמדיים-אתניים במדריך הלשון "עברית לכל רגע" מאת חיים אהרנוביץ, שראה אור בתשל"ט. הספר עשוי 877 שיחות קצרות, שכמעט בכולן גבר מתקן טעות בדבריה של אישה, והאישה מודה בטעותה ומקבלת את התיקון. העיסוק המפורש ביחסי כוחות מגדריים, שאינו אופייני כלל לספרות תקנת הלשון העברית, מספק הזדמנות נדירה להתבונן בשיח הנורמטיבי של התקופה ולאתר בו מגמות החורגות מן החיבור הספציפי הזה. מבחינה מגדרית, אהרנוביץ מאמץ בספרו השקפה יהודית מסורתית, שכבר בשנות השבעים הייתה מיושנת: גברים מזוהים עם למדנות ואיפוק, ונשים עם מחשבה לא מסודרת וחוסר ביטחון. ההיערכות הזאת מעוצבת בספר בעזרת הסתמכות תקיפה על המקורות היהודיים ושימוש בדגם העממי הקומי של אישה תלותית וגבר מיושב בדעתו. מבחינה מעמדית, "עברית לכל רגע" פונה לכאורה לכלל דוברי העברית בישראל, אבל למעשה מסומנת בו הבחנה בין אליטה להמון, וכמה מסעיפיו מסגירים את זיהוי קהל היעד, "שוחרי הלשון העברית" (כלשון הקדמת הספר), עם יוצאי מדינות אירופה. במאמר מוצע ששתי ההיערכויות הן ביטוי לחרדתה של אליטה אשכנזית גברית מאובדן עליונותה החברתית לנוכח ההתעוררות הפמיניסטית (הקלה) בישראל ועליית מפלגת הליכוד לשלטון.

 

קול קורא
החל משנת 2018 תעניק המחלקה הרב-תחומית בפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב פרס על שם ד"ר יעל לוי-חזן ז"ל. הפרס השנתי בסך 3,000 ₪ יוענק לעבודת מחקר מצטיינת שתעסוק במגדר וייצוגים תרבותיים, או מגדר וספרות, או מגדר וקונפליקט. בהתאם לשיקול הדעת של ועדת הפרס, ייתכן שהפרס יחולק בין שני זוכים/ות.
את החומר יש לשלוח בדוא"ל לליאורה בהר: [email protected]. נא לציין בכותרת: מועמדות לפרס ע"ש יעל לוי חזן. המועד האחרון להגשת מועמדות הוא 1 בנובמבר, 2018. 
 

 

רגעים של נחת
פורום הצעירים של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
 

 

הפקולטה מברכת את ד"ר יעל בן-צבי מורד, מהמחלקה לספרות עברית על קבלתה כחברה בפורום הצעירים של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.
הפקולטה מברכת את ד"ר ג'ניפר אושר, מהמחלקה לפוליטיקה וממשל על קבלתה כחברה בפורום הצעירים של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus