$$News and Reports$$

25 פבר' 2016
פרופ' מיכל שפירא
 
דיקנית בית הספר ללימודי מחקר מתקדמים ע''ש קרייטמן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' מיכל שפירא, זכתה בפרס למצוינות במיקרוביולוגיה הומנית לזכרו של פרופ' ישראל (איזי) סרוב ז"ל לשנת תשע"ו, המוענק מידי שנה על ידי האגודה הישראלית למיקרוביולוגיה "על תרומתה החשובה למחקר בתחום הפרזיטולוגיה".
 
מחקריה של פרופ' שפירא עוסקים בהבנה של מנגנונים מולקולריים המאפשרים לתאים חיים להתמודד עם מצבי עקה הנגרמים מחשיפה לתנאי סביבה עוינים. פרופ' שפירא מתמקדת במיקרו-אורגניסמים כמערכות מודל, ונשוא מחקרה העיקרי הוא לישמניה, טפיל חד תאי המוכר בארץ כגורם אנדמי למחלת "שושנת יריחו". טפיל זה מקיים מחזור חיים כפול, שכן הוא חי בנקבות של זבובי חול, ומועבר לפונדקאי יונק במהלך ארוחת הדם שלהן. המעבר בין הוקטור לפונדקאי חושף את הטפילים לתנאי סביבה שונים לחלוטין, עובדה המחייבת אותו להתאים את כל המערכות התוך תאיות לתנאים המשתנים. יכולת התאמה זו, המתבצעת על ידי יצירה של פרופיל ביטוי חלבונים משתנה, היא הבסיס לוירולנטיות של הטפילים, המתקיימים בפונדקאי היונק במשך תקופות זמן ארוכות. ענף מחקר נוסף במעבדתה של פרופ' שפירא מתמקד בבקרת תרגום חלבונים באצות בתגובה לתנאי עקה קיצוניים הנגרמים על ידי חשיפתן לסביבות עם עצמות אור גבוהות במיוחד ומשתנות. פרופ' שפירא וחברי קבוצת המחקר שלה פרסמו מודל חדשני לבקרת תרגום בכלורופלסט, אברון תאי בו מתרחש תהליך הפוטוסינטזה באצות ובצמחים, המבוסס על בקרת מצבי חמצון-חיזור מושרי אור בתאים פוטוסינטטים. 
 
פרופ' ישראל (איזי) סרוב היה וירולוג בכיר מאד וידוע בבית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון. במסגרת הפקולטה למדעי הבריאות הוא הקים את היחידה לוירולוגיה קלינית וביסס אותה כאחת היחידות המובילות בארץ ובעולם באבחנת נגיפים. בשנת 1984 הקים ביחד עם קבוצת יזמים את חברת סביון דיאגנוסטיקה, העוסקת בפיתוח מוצרים בתחום הדיאגנוסטיקה של מחלות המועברות בדרכי המין ומחלות זיהומיות אחרות. פרופ' סרוב שימש כמדען הראשי של החברה עד מותו.