$$News and Reports$$

09 דצמ' 2018


פרופ' אורית סיון מהמחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב זכתה במענק יוקרתי מטעם מועצת המחקר האירופית (ERC Consolidator) במסגרת התוכנית Horizon 2020  למחקר וחדשנות של האיחוד האירופי. המענק, בסכום המקסימלי של שני מיליון יורו למשך חמש שנים, ניתן לה עבור מחקרה בתחום גז החממה. 13 חוקרים וחוקרות מרחבי אירופה בתחום מדעי כדור הארץ זכו במענק, בתוכם פרופ' סיון, שהיא הנציגה היחידה מישראל.

פרופ' אורית סיון

פרופ' סיון היא גיאו-כימאית-אוקינוגרפית המשתמשת בעיקר בשיטות ביו-גיאוכימיות איזוטופיות למחקרים סביבתיים. היא בעלת שלושה תארים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. את פוסט הדוקטורט השלימה בהרווארד וב-11 השנים האחרונות היא חוקרת ומרצה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

עבודתה של פרופ' סיון מתמקדת במחקר של תהליכים המחמצנים את גז החממה מתאן באמצעות תחמוצות ברזל בסביבות טבעיות, ואת החשיבות של תהליכים אלו למאזן המתאן וחימום כדור הארץ. מתאן הוא גז חממה משמעותי מאד שנוצר בעיקר בתהליכים מיקרוביאליים בסדימנטים (בוץ) של אגמים, ביצות והאוקיינוס. במסגרת הפרויקט, קבוצת המחקר בהובלת פרופ' סיון  תחקור תהליכים אלו במגוון סביבות ביניהן אגם הכנרת, אגמים באלסקה (הפולטים ריכוזים גבוהים של מתאן כתוצאה מהפשרת פרמפרוסט), אסטוארים (כגון הירקון), הים התיכון וים סין הדרומי. זאת באמצעות שילוב של שיטות מתקדמות, הן בהפלגות והן במעבדה, בגיאוכימיה איזוטופית (אורגנית ואי אורגנית), גיאולוגיה (מגנטיות) ומיקרוביולוגיה.

תוצאות המחקר צפויות להשפיע על הבנתינו את מאזן המתאן וצימודיו, אסטרטגיות הישרדות של חיידקים בתנאי קיצון, ריאקטיביות של מינרלי ברזל (כולל השפעתם על מגנטיות הסדימנטים) ומנגנונים אפשריים לייצור חמצן בשלבים המוקדמים של כדור הארץ.

מענק ERC Consolidator הוא ממענקי המחקר היוקרתיים והתחרותיים ביותר הניתנים לחוקר בודד על סמך הצעת מחקר פורצת דרך והישגים מחקריים קודמים. המימון יכול להגיע עד לשני מיליון אירו במשך חמש שנים.

 

The project leading to this application has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme (grant agreement ​No 818450).
EU and ERC Logo