$$News and Reports$$

28 אוג' 2017

מחקר חדש שפורסם בימים אלה בכתב העת Journal of Environmental Management מראה כי שוניות מלאכותיות מפחיתות את נזקי צוללים בשוניות אלמוגים טבעיות.

 

מבקרים וצוללים ידועים כמי שמספקים אינטרס כלכלי לשמירה על האלמוגים מחד, אבל גם כמי שפוגעים בהם מבלי משים. המחקר, בראשותו של דר' יניב בלחסן מהמחלקה לניהול מלונאות ותיירות בקמפוס אילת, הסטודנטית מייגן רוסו מדרום אפריקה והביולוג הימי פרופ' נדב ששר, בחנו את היקף הצלילה באילת באתרים שונים ואת התנהגות הצוללים באתרים טבעיים ומלאכותיים. נמצא כי כשליש מהצלילות באילת מתבצעים על שוניות מלאכותיות כאשר הסטי"ל, אחת מספינות שרברוג שהוטבעה כאתר צלילה, היא האתר הפופולרי ביותר באילת. כמו כן, נמצא כי "תמר", שונית אלמוגים מלאכותית שהוטבעה בידי חוקרי המגמה לביולוגיה וביוטכנולוגיה ימית של אוניברסיטת בן-גוריון באילת בשיתוף עם רשות הטבע והגנים, מושכת אליה צלילות של צוללים מתלמדים, אשר גם פוגעים בה תוך כדי לימודיהם וכך היא מורידה את הלחץ הכבד מעל שוניות אלמוגים טבעיות ומסייעת בשיקומן.

פרופ' ששר: "עם פתיחתו של חוף חברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א) לציבור, שרוב רובו שונית מלאכותית בדמות עמודי המזחים שבו, יש לקוות כי אכן ישתפר מצבה של השונית בשמורת האלמוגים, שונית טבעית אשר (על פי דו"ח תוכנית הניטור הלאומי למפרץ אילת) מצבה אינו מזהיר בשנים האחרונות".

שונית האלמוגים תמר | צילום: קרן לוי 
שונית האלמוגים תמר | צילום: קרן לוי