אדר תשע"ט

 

אדר - חודש הנתינה
"לאדם זכות להביט מטה כלפי הזולת, רק כאשר הוא עומד לעזור לו". גבריאל גרסייה מארקס

 

רכזות יקרות, 'משנכנס אדר מרבין משמחה', בשנה זו זכינו פעמיים בחודש אדר, מה שמאפשר לנו להעמיק את העיסוק בערך הנתינה. באדר א' נעסוק בערך הנתינה באופן כללי ובאדר ב' בהקשר לחג פורים.

נראה שיש קונצנזוס, בנוגע לחשיבות ערך הנתינה, בקרב הוגים רבים בתרבויות העולם. חברה ערכית שדוגלת בנתינה מעודדת לגלות ערנות ואכפתיות, להושיט יד, לפעול למען אושרו, מימוש צרכיו וקידום רווחתו של הזולת. היהדות מזכירה לנו פעמים רבות שנתינה מעניקה משמעות לחיינו וממלאה אותם באהבה.

"אדם חייב לעשות למען האחרים ולא להעלים עין, אם הוא רואה שריפה, עליו לנסות ולכבות אותה. אם אין ברשותו דלי מים, הוא יכול להשתמש בכוס. אם אין לו כוס, יש לו כפית, לכל אחד יש כפית" (עמוס עוז)  

בטיפוח מעשים של נתינה, ניתן להתייחס להיבטים שונים: ל קשרים השונים של נותן ומקבל (פרט המעניק לפרט, פרט לקבוצה, פרט לסביבה, קבוצה לפרט, קבוצה לקבוצה, קבוצה לסביבה ), לסוגי נתינה (נתינה חומרית או נתינה שאינה חומרית, נתינה מהלב, נתינה מילולית או בלתי מילולית, נתינה עקיפה או ישירה), לשיקולי הדעת בנתינה (התחשבות בצרכי האחר, במגבלות ובאילוצים של הנותן) ולהשפעת הנתינה על הפרט על הכתה, על המשפחה ועל החברה כקבוצה.

 

ברור ערכי באמצעות משחקים

 

שני צדדים למראה.

כל ילד/ה בסבב מחזיק/ה מראה. על הלוח כתובים אירועים של נתינה לחבר,

לדוגמא: חיוך, מילה טובה, אוכל, עיפרון, שיתוף במשחק ועוד

הילד בוחר אירוע, מסתכל במראה ואומר מה לדעתו קיבל מהנתינה הזאת.

מטרה: הכשרת הדרך לשוחח על חשיבות ה"קבלה", כתמונת מראה של "נתינה".

גרסה נוספת לאותו רעיון: להכין פתקים עם אירועים של נתינה. בישיבה במעגל כל משתתף שולף פתק ומשתף את הקבוצה מה הוא מקבל מאירוע הנתינה שבפתק שבחר.

רוצות עוד משחקים על נתינה ?

 

 

כתה ב' בבית ספר בין ההדרים ניגשים לשמח כתה ג' לכבוד משחק גמד - ענק בית ספרי
בכמה מסגרות והזדמנויות אתן נותנות לילדים לתת ? ומעצימות את הנתינה שלהם...? הפסקה פעילה כמשל

 

סרטון לא מובן מאליו על נתינה
על נתינה

 

השמחה שבנתינה
צפה עכשיו

 

נתינה בייחודיות ובאחדות

 

מתוך איגרת מנכל משרד החינוך על בחירת הנושא השנתי:

 "אין כוונתנו לחנך לאחדות שהיא האחדה. החברה הישראלית היתה תמיד, וגם היום, תצרף מרהיב של אמונות, דעות, מסורות וערכים. בזה כוחה ובזה גם יופיה. כוונתנו להדגיש את שותפות הגורל והיעוד ולהעלות על נס את הערבות ההדדית, על מנת שבחסותן נקבל ברצון ובאהבה אלה את אלה, למרות ההבדלים בינינו."

הערבות ההדדית והשותפות באות לידי ביטוי פעמים רבות בעת צרה –

אפשר להפנות את הילדים לחפש בתקשורת ביטויים לנתינה בחברה הישראלית-

אמץ סבא 

אזרחים למען חיילים בודדים

סיוע לתושבי הדרום 

כנפיים של קרמבו

במעגל הלאומי אפשר אפילו להפנות אותם לחקור על ארגונים של ישראלים שמנסים לסייע בתוך ומחוץ למדינת ישראל- כגון 'לוחמים ללא גבולות' , 'תבל בצדק ' , 'ברית עולם' ועוד

במעגל הבית ספרי - זהו זמן שניתן להעלות בו על נס את הנתינה הכתתית - אפשר להזמין את הילדים לזהות את הכוחות בכתה, להיות ערניים לנתינה בין חברי הכתה ואף לחקור ולבחור למי הם רוצים להתאגד ביחד ולתת מעצמם מתוך הכרה בכוחותיהם.

במעגל האישי - אפשר לעודד את הילדים לחשוב למי הם יכולים לתת ומה...ליצור לוח של מתנות קטנות. באמצעות קופסאות גפרורים מקושטות או אפילו קופסאות תה.

 

דוגמאות לחיבור ערך הנתינה בתחומי הדעת :עברית, מתמטיקה ואנגלית.......תוכלו למצוא כאן אל תפספסו!!

 

טיפ החודש

תרגיל יצירתי בנתינה:      

חלקו דפי ממו קטנים בלבד לילדים ובקשו מהם ליצור 'מתנה' לחבר/ה שיושבים לצידם. 

אחרי שתראו כמה מתנות מקסימות ויצירתיות אפשר ליצור, שוחחו על ההרגשה שבנתינה ועזרו להם לאסוף ולנסח אמירות על הנתינה.

התרגיל יכול להיות כהכנה למשלוחי המנות, כפתיחה למשחק   ' גמד וענק' וכדומה. 

על מנת להימנע מקשיים במשחק 'גמד וענק' חשוב להציף אותם מראש בכיתה ולהגיע להסכמות, תוך דגש על ההכנה והעשייה למען האחר ופחות על הקבלה מהאחר. זו הזדמנות לתת דוגמאות לנתינה שאינה חומרית, להגביל את המתוק מסוכר ללבן ולהעצים את המתוק מהנפש.  


 

 

 

 

 

שלכם, אפרת קלייטמן, מנחה מחוזית חינוך חברתי ערכי. עורכת: תו רובין. צוות פיתוח: ליאת פוקס, מלי צייגר, פז גווילי, גבי זקס-בלטנר, עדי גנץ-מזרחי, דורית בנדקון, אהובה עמר.

 

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus