$$News and Reports$$

27 אפר' 2022

מצוקת האזרחים כתוצאה מאירועי המלחמה בין רוסיה לאוקראינה לא נעלמה מעיני הנהלת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. קמפיין גיוס תרומות בקרב ידידי האוניברסיטה בארה"ב אפשר להעניק מלגות ודיור לסטודנטים וחוקרים שנפגעו באופן ישיר או עקיף מהמלחמה באוקראינה. 

19 סטודנטיות, סטודנטים, חוקרות וחוקרים מאוקראינה, רוסיה ובלרוס נקלטו בחודש האחרון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. שלושה סטודנטים לתואר ראשון, 8 לתואר שני ו-8 דוקטורנטים ופוסט דוקטורנטים הם הראשונים שהגיעו עקב המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. הסטודנטים והחוקרים, חלקם לומדים קורסים ורובם הצטרפו כחוקרים למעבדות מחקר בפקולטות השונות: במדעי ההנדסה, הטבע, הרוח, הבריאות ובמכונים לחקר המדבר שבקמפוס שדה בוקר. בין המגיעים גם אם צעירה עם שני ילדיה. בתקופה הקרובה צפויים להגיע תלמידי מחקר נוספים ובהמשך גם חוקרים בכירים. 

קליטת הסטודנטים והחוקרים התאפשרה הודות לקמפיין גיוס תרומות בקרב ידידי האוניברסיטה בארה"ב שהניב עד כה כ- 300,000 דולר. תרומות אלו אפשרו לפליטי המלחמה להמשיך את לימודיהם ומחקרם האקדמי. האוניברסיטה מציעה בית חם - מלגות, דיור, וקהילה מסבירת פנים ומחבקת. 

ויקטוריה טרניק שהגיעה מאוקראינה, שיתפה בתחושותיה: "נאלצתי לעזוב את אוקראינה כי חששתי מאוד לחיי. האנשים הקרובים אליי ביותר נמצאים כעת באוקראינה. אמא שלי עובדת כשומרת בגבול עם פולין והיא לא יכולה כעת לעזוב בגלל המצב הצבאי הקשה. סבי וסבתי נמצאים באזור דונייצק (מזרח אוקראינה), אזור בו נערכים קרבות מאז 2014. אני מאוד מודאגת לגבי אמא וסבא שלי. למדתי באוניברסיטה בלוצק, אבל כשהחלה המלחמה והתקפות הרקטות על העיר, קרובים שלנו הזמינו אותי לארץ. עם הגעתי לארץ לא יכולתי לדמיין שאלמד כאן. אני מאוד מודה לאוניברסיטה ולכל הצוות שעזר לי, תמך בי ודאג לכל הדרוש כדי להבטיח את המשך לימודיי האקדמיים. הכרתי כאן חברים חדשים וכל יום אני מתרשמת מרמת ההשכלה באוניברסיטה". 

פרופ' לימור אהרנסון- דניאל, סגנית הנשיא לקשרים בינלאומיים וחוקרת מצבי חירום ואסון, היתה מיוזמות המבצע לקליטת אקדמאים נפגעי המלחמה. "ניסינו לחשוב מה היתרון היחסי שלנו, מה אנחנו יכולים להציע, והבנו שמתן הזדמנות להשתלב בלימודים, במחקר ובהוראה, תוך סיוע כלכלי ומנהלי לכניסה לארץ עשויה להפיח תקווה ולתת אור לאנשים שמוסדם נסגר או שסביבתם הפכה לא בטוחה עבורם. התגייסות ההנהלה היתה מיידית. המחלקה לקשרים  אקדמיים בינלאומיים נרתמה למשימה ובסיוע חוקרות ועובדות דוברות רוסית, צוות שלם מלווה את המבצע בשלביו השונים-  מטיפול מהיר באשרות, דרך איסוף רהיטים, סדינים ומגבות כתרומה, ועד אירוח העולים החדשים (ביניהם יהודים ולא יהודים)  בחג. אני רוצה לציין בהערכה ובתודה את המסירות יוצאת הדופן של מנהלת ועובדות המחלקה לקשרים אקדמיים בינלאומיים אשר עבדו לילות כימים להצלחת המבצע. אין לי ספק שמסירותן ומקצועיותן הן שאפשרו קליטה כה מהירה ויעילה של הבאים". 

"זוהי תחושת שליחות אמיתית", אמרה לילה פרלמן-סופי הממונה בשיגרה על סטודנטים בינלאומיים שלא לתואר וקלטה את המגיעים למעונות הבינלאומיים. "הם הגיעו נלהבים ועייפים משעות טיסה רבות. קיבלנו אותם עם דירות מוכנות, ציוד, אוכל ופינוקים והיו אסירי תודה על הבית החם שקיבלו אצלינו באוניברסיטה. להיות שם עבורם ולתת להם מענה בכל עניין, זו הרגשה נפלאה של נתינה ומקצוענות. בין היתר קיבלנו חוקרת שהגיעה עם שני ילדיה הקטנים במטרה להמשיך את החיים המחקריים שלה בארץ", שיתפה לילה. "לראות את הילדים נכנסים לדירה ומיד מתחילים לשחק במשחקים שהבאנו להם הייתה שמחה גדולה. יכולתי לראות מיד איך הם נושמים לרווחה ומרגישים בבית". 

"בצד המחויבות הבלתי מתפשרת למחקר והוראה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב גילתה תמיד מחויבות לקהילה – המקומית והגלובלית. עשינו כך לאחרונה כאשר הקמנו את כוח המשימה המדעי וקרן סיוע כלכלי לסטודנטים בתקופת הקורונה וכעת, אך טבעי שנרתם לסייע לפליטים מהמלחמה באוקראינה. כאוניברסיטה ישראלית וכמוסד להשכלה גבוהה בעולם החופשי, אני מאמין שזו חובתנו לעשות זאת", סיכם נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ.

 

עובדות המחלקה לקשרים אקדמיים בינלאומיים עם ויקטוריה טראניק מאוקראינה
עובדות המחלקה לקשרים אקדמיים בינלאומיים עם ויקטוריה טראניק מאוקראינה. מימין: ליאור רוזנטל אלמוזנינו, מנהלת יחידת האשרות וביטוחי הבריאות​, במרכז- ויקטוריה טראניק ומשמאל: לילה פרלמן-סופי, מנהלת חילופי סטודנטים וסטודנטים בינלאומיים שלא לתואר​