דצמבר 2015

 

הירשם כמנוי
 
שלח לחבר
 
שתף בפייסבוק

 

"להלוואה לחץ כאן"
 
לראשונה מזה 23 שנה הוענקו החודש בקוריאה רשיונות לשני בנקים חדשים. ברוח הזמן יהיו אלה שני בנקים מבוססי אינטרנט בלבד. את קונסורציום Kakao Bank מובילה ענקית האינטרנט והרשתות החברתיות Kakao ביחד עם בנק Kookmin, רשות הדואר, eBay Korea ואחרים. את הבנק השני תקים קבוצת K-Bank אותו מובילה ענקית התקשורת KT ביחד עם בנק Woori וחברות מהקבוצות העסקיות Hyundai Group, GS ו- Hanwha. 

שני הבנקים יחלו לפעול במחצית השנייה של 2016. הבנקים החדשים יוכלו להציע כמעט את כל השירותים הבנקאיים לרבות פקדונות והלוואות. הם גם יוכלו להשתמש במסדי נתונים על מנת להחליט על מתן אשראי. Kakao למשל תעשה שימוש בנגישות שלה לשוק (40 מליון משתמשים קוריאנים) ולשווק את מוצרי הבנק דרך הפלטפורמות החברתיות שלה.

המהלך נועד להפיח תחרות ולעודד חדשנות בענף הבנקאות השבע והמנומנם. הרשויות מקוות כי התחרות תביא להרחבת מגוון השירותים המקוונים ללקוחות ולהורדת העלויות של השירותים הבנקאיים. בנקים מסורתיים כבר החלו להערך לשינוי בין השאר בהרחבת שעות פעילות הסניפים, הקמת סניפים נגישים לזרים ועוד.

ברקע לכל המהלך קיימת תכנית אסטרטגית לקדם את תעשית ה- FINTECH הקוריאנית שנמצאת בצמיחה מהירה בעידוד ממשלתי. אין ספק כי הבנקים החדשים ירצו לבסס את התשתיות שלהם על המילה האחרונה בחדשנות הבנקאית והם רעבים לפיתרונות טכנולוגיים בשלים בתחום.

בתחילת נובמבר, עוד טרם פורסמה זהות הקבוצות הזוכות, ביקרו בישראל בכירים מאחת הקבוצות הזוכות על מנת לבחון פתרונות ישראליים בתחום הפינטק והסייבר.

 

המבחן של המדינה 
 
כבכל שנה, עצרה קוריאה את נשמתה ונכנסה לכוננות ב-12 בנובמבר. מטוסים לא הורשו להמריא, הבורסה ועסקים נפתחו שעה באיחור, וסירנות משטרה נחפזו להביא ליעדם תלמידים מאחרים. מה קרה? הגיע היום שאליו התכוננו 630 אלף בוגרי תיכון כל ימיהם. היום שיקבע את עתידם - האם יתקבלו לאוניברסיטת החלומות שלהם וינחתו אחר כך כעובדים בסמסונג או שמא יכזיבו את הוריהם הכוססים את ציפרניהם בתפילה. קרא עוד על בחינת המיון הלאומי לאוניברסיטאות בפוסט מאת איציק יונה.

 

לחיים! עם בירה קוריאנית
תוצר של גל התרבות הקוריאני השוטף את הגלובוס הוא הגידול ביצוא בירה מקוריאה. מעל ל-89 אלף טון בירה קוריאנית נמכרו בשנה שחלפה לחמישים מדינות. בהונג קונג הבירה הקוריאנית הינה הפופולרית ביותר ואליה היגיע מעל 60% מהיצוא, כשאחריה סין, עירק וארצות הברית. בקרוב אצלינו?
גל הבירה הקוריאני

 

עסקה הסטורית לתעשיית התרופות הקוריאנית
 
Hanmi Pharmaceutical חתמה על הסכם לרישוי תרופה לסכרת בתמורה ל-4 מליארד דולר עם ענקית הפארמה Sanofi מצרפת. העסקה הגדולה מעולם שחתמה חברת תרופות קוריאנית.התרופה שפיתחה מורידה את תכיפות הזרקת האינסולין לחולי סכרת - מפעם ביום לפעם בשבוע.  

Hanmi הוקמה בשנת 1973 והיא כיום חברת התרופות הגדולה בקוריאה. בשנת 2014 היקף העסקים שלה עמד על כ-670 מליון דולר והיא נסחרת בבורסה של סיאול בשווי שוק של מעל שבעה מילארד דולר (29.11). בעשור האחרון השקיעה החברה מעל 700 מליון דולר במחקר ופיתוח ורשמה כ-300 פטנטים. התשואה על השקעות אלה הגיעה השנה בסדרה של עסקאות בתמורה מצטברת של כ-6.5 מליארד דולר(!) בקשר עם התרופות שפיתחה החברה לטיפול בסרטן הריאות ובסכרת.

תעשיית התרופות והביוטכנולוגיה הקוריאנית מתחילה להניב את פירות ההשקעה הממשלתית באקדמיה ובמחקר כמו גם השקעה ישירות בחברות בתחומי מדעי החיים. עד כה היו לקוריאנים תרופות מקור בודדות, עסקת הנמי-סנופי בהחלט נראית סמן לעסקאות בנלאומיות  בקשר עם תרופות מקור קוריאניות נוספות. על התרופות הבאות בצנרת הקוריאנית ניתן קרוא בקישור הבא - לחץ כאן.

החודש למשל, משרד המדע והטכנולוגיה הודיע על השקעת כ-70 מליון דולר בעשר חברות ביוטכנולוגיה צעירות והתחייבות משרדית לתמיכה השיווקית בהפצת מוצריהן בעולם.תונים מתוך רשומות מס ההכנסה הקוריאני מראים כי 63 אחוז מהשכירים בקוריאה מרוויחים פחות מהשכר הממוצע - שעמד בשנה שעברה על כ 2,200 דולר לחודש, או כ-26,400 אלף דולר בשנה. האחוז העליון של המשתכרים הרוויח בממוצע פי שבעה מהשכר הממוצע - 183 אלף דולר בשנה ואילו העשירון העליון השתכרו בממוצע 55,600 דולר בשנה.

 

לא רק עליבבא 

החל משנת 2010 מוכפל כל שנה מחזור המכירות ליצוא של מוצרים קוריאנים והוא צפוי לעמוד השנה על כ-130 מליון דולר. כך על פי נתונים שמסרה רשות המכס הקוריאני. הסיבה העיקרית לגידול היא ההתענינות הגוברת בקוריאה בעקבות "גל התרבות הקוריאני" השוטף את אסיה והעולם. הקטגוריות המובילות - הלבשה עליונה (38%) קוסמטיקה (17%), אביזרי אופנה ונעליים. מי הקונים ? כמעט מחצית הקונים של המוצרים הקוריאנים הם סינים!

 

שיא במספר הזרים בסיאול
 
ב-15 השנה האחרונות גדל מספר הזרים המתגוררים בסיאול פי חמש, מכחמישים אלף למעל רבע מליון.תשאלו למה לא מבחינים בהם ברחוב? פשוט כי 72% מהם סינים.  אחריהם באים אמריקאים, טייוונים, יפנים וויאטנמים (3%).

 

האם להשקיע בדירה או במשרד? - הנה התשובה הקוריאנית
סביבת הריבית הנמוכה מביאה גם את הקוריאנים להתעניינות מוגברת של הקוריאנים בנדל״ן מניב. הלהיט התורן הוא - officetel, מבנה רב שימושי ובו חללים המשמשים כדירות או כמשרדים. היחידות המודולריות האלה נחטפות כיום במכרזים עם עודפי ביקוש של מאות אחוזים, עוד בטרם החלה הבניה. צורת הדיור הזו קיימת בקוריאה זה מכבר ומשתמשים בה זוגות צעירים, משפחות בתקופת שיפוצים של דירתם ואף אלפי משרדים וחברות.
בשכונת גאנגנאם - Officetel

 

איך אומרים ההיפך מאורבניזציה?

מספר הולך וגדל של קוריאנים עוזבים את הערים הגודלות לטובת חיים שקטים וזולים בסביבה כפרית. בשנה שעברה עשו את זה 45 אלף משפחות פי עשרה מבשנת 2010. מדובר בעיקר בפנסיונרים צעירים בגילאי החמישים (אלה גילאי הפנסיה בקוריאה) ומשפחות צעירות יותר שהחליטו שדי להם מהלחץ ומעלויות המחיה בעיר.

 

חברות כרטיסי אשראי תחת מתקפה

חברות כרטיסי האשראי הקוריאניות, פרות מזומנים שמנמנות, חוטפות לאחרונה מכל הכיוונים. תקנות חדשות מגבילות את דמי הסליקה שהן יכולות לגבות מעסקים קטנים, מהלך  שחתך כ-600 מליון דולר מריווחיהן. מיזם התשלומים הסלולריים המצליח של סמסונג ומיזמים נוספים בתחום גם לא מוסיפים בריאות. וכעת מתממש איום בנקי האינטרנט (ראה כתבה נפרדת) שבוודאי זוממים לנגוס בעסקי כרטיסי האשראי. בשוק כבר מסתובבות שמועות שסמסונג ויונדאי מחפשות קונה לעסקי כרטיסי האשראי שלהם.

 

מקבץ עסקאות

  • בצל השמועות על סגירת GM Korea, הודיע הבנק לפיתוח קוריאה (KDB) על כוונתו למכור את חלקו (17%) ביצרנית הרכב (לשעבר Daewoo). הקונה היחיד האפשרי הוא כנראה קבוצת GM המחזיקה ביתרת הבעלות. הבנק, בבעלות ממשלתית, מחזיק במניות לאחר שהזרים אליה מליארדי דולרים במשך שנים  על מנת לשמור בחיים על אחד המעסיקים הגדולים במדינה.
  • Taboola - חברת המלצות התוכן הישראלית התקשרה עם Purple Friends, סוכנות השיווק הדיגטלי הקוריאנית על מנת להציע לשוק הקוריאני את שירות ההמלצות של טאבולה. היעד הוא שוק הפרסום הסלולרי הקוריאני. להזכיר כי הקוריאנים מצויים כל היום כשחוטמם צמוד למסך הסלולרי והם מוציאים כיום כ-10 מילארד דולר בשנה לרכישות דרך הנייד - כשליש  מכלל הרכישות באינטרנט.
  • SK ממשיכה להסתער. מאז שוחרר מהכלא באוגוסט ממשיך יו"ר קבוצת SK ליזום עסקאות באגרסיביות ראויה לציון (ראה גליונות קודמים). החודש קנתה SKT שבבעלותו מחצית מחברת OCI Material ,היצרנית הגדולה בעולם של NF3 - גז יחודי המשמש ביצור מוליכים למחצה ומסכים שטוחים, תמורת כ- 440 מליון דולר. להזכיר כי בבעלות SKT נמצאת HYNIX - יצרנית הזכרונות השניה בעולם. בדרך הוא גם קנה אפליקציית שיתוף רכבים (51 מליון) ואישר הרחבת מפעל התרופות הביולוגיות של הקבוצה בכ-65 מליון.
  • SK E&C - זרוע ההנדסה של הקונגלומרט תבנה בלואיזיאנה, ביחד עם שותפים אמריקאים, מתקן הנזלה לגז ( LNG) בעלות של 4.3 מליארד דולר. חלקם של הקוריאנים - 30%.
  • קבוצת סמסונג ממשיכה במימוש החלטתה להיות יצרן התרופות הביולוגיות הגדול בעולם עד 2020. הקבוצה הודיעה על בניתו של מתקן היצור השלישי שלה, עוד בטרם החל היצור במפעל השני. סמסונג מתיחסת לפעילות הביולוגית כמנוע צמיחה משמעותי. הפעילות מתמקדת ביצור תרופות ביולוגיות לא מקוריות עבור ענקי התרופות הגלובליות.
  • חלקה של הממשלה (27%) בתעשיה האוירית הקוריאנית (KAI) לא עומד יותר למכירה לאחר שעמדה על המדף כמה שנים.

 

תמונת החודש
ספורטג׳ למח״ט - קבוצת קיה מציגה רכבי פיקוד ושליטה בסלון האוירי של סיאול.  

 

גיליונות קודמים
 
הירשם כמנוי
 
שתף בפייסבוק

 

קבוצת Yonaco
קבוצת Yonaco הוקמה בשנת 2003 ומתמחה בסגירת עסקאות ובבניית עסקים עם קוריאנים, באמצעות משרדינו בסיאול ובתל-אביב.