מאי 2016

 

הירשם כמנוי
 
שלח לחבר
 
שתף בפייסבוק

 

מדינה עשירה - האזרחים בחובות
 
החוב של משקי הבית בקוריאה היגיע לשיא בסוף מרס כתוצאה של מהמשך נטילת משכנתאות ורכישת בתים על ידי הקוריאנים שרואים את כספם שוכב ללא תשואה בעוד מחירי הבתים עולים ועולים. מנגד נזכיר כי הצריכה הפרטית בקוריאה נמצאת בשפל המאותת על האטת הכלכלה.

 

המצב קשה - קחו חופש
 
5 במאי (היום) הוא "יום הילדים" ויום חופש רשמי בקוריאה. הממשל הכריז כי יום שישי גם יהיה יום חופש השנה כך שיהיו ארבעה ימי חופשה רצופים בהם יוכלו האזרחים לעסוק בקניות - ובכך לתרום להאצת הכלכלה. כמובן שההחלטה התקבלה ברגשות מעורבים.מחו בעלי העסקים שצריכים לסגור את העסק ועדיין לשלם לעובדים. בשנה שעברה הניבה יוזמה דומה תרומה של מעל מליארד דולר לכלכלה.

רק חופש זה לא מספיק - ביום הגשר הנסיעה בכבישי האגרה תהיה בחינם והנסיעה ברכבות תוזל ב20% למשפחות. לאורך כל סוף השבוע יהיו הפארקים, היערות, מתקני הספורט והקמפינג וגם ארמונות סיאול - פתוחים לקהל ללא תשלום. בואו בהמוניכם. 

 

הראלי הרוחאני של קוריאה - לתשומת לב ריאד ותל-אביב

כפי שכבר דיווחנו (גליון פברואר 2016) הקוריאנים לוקחים את אירן שלאחר הסרת הסנקציות כפרויקט לאומי ובצדק מבחינתם.
משלחת כלכלית קוריאנית, הגדולה מעולם, בראשות הנשיאה פארק ביקרה באירן בתחילת מאי, פסגה ראשונה מאז כוננו היחסים הדפלומטים בין שתי המדינות (1962). כ-240 חברות וארגונים השתתפו בביקור לרבות יושבי הראש או הנשיאים של תאגידי הענק GS ,SK ,HANJIN ,LS ,KEPCO ,KOGAS ועוד.

כמובן שהצדדים הודיעו שחתמו על מזכרים לביצוע עסקאות בכ-45 מליארד דולר בכל תחום אפשרי כמעט. פארק ורוחאני הוציאו הצהרות בעד נטרול חצי האי הקוריאני והמזרח התיכון מנשק גרעיני וביעור הטרור במזרח התיכון. רוחאני הצהיר כי אירן מתנגדת לכל סוג של פיתוח נשק גרעיני.

היקף הסחר בין המדינות עמד בשיאו (2011) על 17 מליארד דולר ונחתך מאז בשני שליש. 
נודה על האמת - הפוטנציאל העיסקי עבור הקוריאנים הוא אדיר. רק אם נזכיר שאירן מחזיקה ברזרבות הנפט והגז מהגדולות בעולם ושני מוצרי אנרגיה אלה מהווים יחדיו כ-15% מסך היבוא של קוריאה. 
 
לקוריאנים זה גם סוג של סגירת מעגל - רבים מהם היו פועלים זרים בארצות ערב בשנים שלאחר מלחמת קוריאה, בעיקר בתחום הבניה. היום הם חוזרים אליה כקבלני ענק.

 

שכר הבכירים - הגירסה הקוריאנית
 
כמה משתכרים בכירים קוריאנים המנהלים את חברות הענק? כמה דוגמאות:
השכיר שדורג השנה במקום הראשון הוא Kwon Oh-Hyun סגן יו"ר ומנכ"ל סמסונג אלקטרוניקה שהביא הביתה 13 מליון דולר כמחווה לביצועי היתר של החטיבות שבניהולו. Kwon השתכר הרבה מעבר לבעלים של תאגידי ענק קוריאנים, ללמדך שבקוריאה ביצועים הם מעל לכל. שני אחריו - מנכ"ל חטיבת המובייל של סמסונג עם $4.17 מליון, שהודח מהמקום הראשון ואיבד השנה שני שליש ממשכורתו עם הירידה בביצועים של החברות שבניהולו.

מבין הבעלים וקרובי משפחותיהם הוביל את הרשימה Chung Mong-Koo מיונדאי רכב עם $8.5 מליון. בנו, סגן היו"ר, השתכר רק 2.1 מליון דולר.

משפחת לי של סמסונג פרסמה רק את משכורתה של היורשת Lee Boo-Jin, המנכ״לית של מלון Shila, שהרוויחה רק 1.76 מליון דולר ב - 2015.

יו"ר קבוצת LG השתכר 4.6 מליון דולר ואחיו שמנהל את חטיבות הצמיחה של העסק המשפחתי - 1.68 מליון.
הדירוג מבוסס על אותם נושאי משרה בחברות הציבוריות שמשכורותיהם פורסמו בהתאם לתקנות הנהוגות בקוריאה.

 

דרוש כחלון קוריאני?
 
הממונה על ההגבלים העיסקיים בקוריאה -FTC הכריז על 56 תעשיות כבעלות ריכוזיות יתר. הארגון ממפה את כל התעשיות שבהם חברה אחת שולטת ביותר מ-50% או 3 חברות שולטות ב-75% מהשוק למשך חמש שנים רצופות. בין הסקטורים הריכוזיים - בתי זיקוק, יצור מכוניות וטלפונים ניידים, בירה, ויסקי, סוכר, טבק וכלי מיתר. ה-FTC ידוע כגוף חזק בעל שיניים חדות שלא מהסס לפתוח בחקירות ולהטיל קנסות של מליונים.

החודש פרסם FTC גם את רשימת הגופים הנחשבים "קבוצה עסקית גדולה" - שהיקף נכסיהם מעל 4.3 מילארד דולר. 65 תאגידים נכנסו לרשימה והם מנועים מביצוע השקעות משותפות, בעלויות צולבות, ומתן ערבויות בתוך הקבוצה. לרשימת הקונגלומרטים נכנסה השנה בין השאר חברת המסרים המיידים Kakao עשר שנים בלבד לאחר הווסדה וכן חברת הביו-רפואה Celltrion
.

 

עדכוני קוריאה - ישראל
 
Matomy Media Group הישראלית נחתה בקוריאה - חברת הפרסום הדיגיטלי המצליחה פתחה החודש את הסניף הקוריאני שלה ברובע גאגנאם היוקרתי של סיאול. החברה מכוונת לתעשיית המשחקים המקומית המחפשת לצרף גיימרים מחוץ לגבולות קוריאה ואסיה. לחץ להודעה  לעיתונות
 
IDenta Corp - המפתחת ערכות כיס לזיהוי מיידי של שרידי סמים וחומרי נפץ החלה לספק את מוצריה למכס הקוריאני, לאחר מסכת אישורים ובדיקות נוסח קוריאה. משטרת קוריאה כבר משתמשת במוצרי החברה מזה כשנה. לצפיה בסרטון תפיסה של המכס הצרפתי באמצעות ערכת זיהוי כחול-לבן. לחץ לצפייה.

 

ביטוח חיים סיני להפסדים גרמניים 

תעשיית הפיננסים הקוריאנית זקפה גבה כאשר קבוצת הביטוח הגרמנית Allianz הודיעה על מכירת חיסול של חברת הביטוח הקוריאנית המפסידה שבבעלותה לקבוצת Anbang הסינית בתמורה ל-3 מליון דולר! ההנחה היא שבענק הביטוח הגרמני הבינו ששיעורי הריבית לא הולכים לעלות בקרוב והיישום המתקרב של הכללים החשבונאים בענף רק יהפכו את החברה הקוריאנית לנטל כבד. הגרמנים רכשו את החברה ב-1999 והשקיעו בה עד היום מעל למליארד דולר. החברה מעסיקה 1,100 עובדים והיקף נכסיה מעל חמישים מליארד דולר.
 
בשוק מעריכים שעוד 3 חברות ביטוח קוריאניות קטנות ובנוניות יוצאו בקרוב למכירה. משערים שהסינים, ששנה שעברה קנו חברה נוספת בענף, ילקטו מספר חברות שיהפכו יחד לגוף משמעותי בענף.
 
שיעורי הריבית האפסיים בשוקי ההון גובים מחיר כבד מענף הביטוח. על פי נתוני איגוד חברות הביטוח הקוריאני חברות ביטוח החיים הקוריאניות הצליחו לחלץ על תיק ההשקעות שלהם בשנה שעברה רק 4% תשואה בממוצע - הרבה פחות מההתחייבות שלהם לשלם ללקוחות והשיעור הנמוך מעולם. ההפסד התפעולי המצטבר של חברות ביטוח החיים הקוריאניות הסתכם בשנה שקדמה ב - 18 מליארד דולר, כ-10 אחוז יותר מבשנה שקדמה.

 

בקצרה 
 
שיא המתיקות - יבוא שוקולד ומוצריו לקוריאה היגיע לשיא של כל הזמנים בשנה שחלפה והסתכם בכ- 31 אלף טון, בערך כולל של 210 מליון דולר. היצואניות העיקריות הן ארה"ב, סין, סינגפור ובלגיה. נציגות ישראלית ראשונה היא בר השוקולד של מקס ברנר שנפתח בשנה שעברה בסיאול.

יאמי קוריאני [1]- סקרים שערכו הקוריאנים מראים כי לא קוסמטיקה ואופנה הם המבוקשים ביותר על ידי תיירים לקחת איתם הבייתה מקוריאה, אלא דווקא איטריות ראמן קוריאני וחטיפים מתוקים למינהם.

יאמי קוריאני?![2] חברת המזון הגדולה בקוריאה מקבוצת CJ, חתמה על הסכם לפיתוח מזונות עתיד המבוססים על חרקים.

ליצמן, לפניך! - חברות המזון והמשקאות הקוריאניות הבינו את  הכיוון של המחוקק וכבר התחילו לצמצם את השימוש בסוכר. צריכת הסוכר הכוללת בקוריאה עומדת על 900 אלף טון והממשל מתכנן לצאת בקרוב בקמפיין ובהנחיות לצמצום השימוש בסוכר. כרבע מהאוכלוסיה הקוריאנית מעל גיל שלושים נמצאים בסיכון לחלות בסכרת, טוענים הפקידים.

 

מקבץ עסקאות

  • Rotem, חטיבת הרכבות של יונדאי רכב, השלימה הקמת מפעל בברזיל בעל תפוקה שנתית של 200 קרונות. הביקוש השנתי לרכבות בדרום אמריקה מוערך בכ-7 מילארד דולר. במקביל חתמה החברה על אספקת קרונות בשווי 316 מליון דולר לתורכיה.
  • בטריות ים - זרוע הכימיכלים של LG תספק בטריות לספינות היברידיות לחברה קנדית.
  • חטיבת ההנדסה של קבוצת Hanwha תבנה בערב הסעודית מפעל פטרוכימי בעלות של 400 מליון דולר.
  • קבוצת Benetton האיטלקית רכשה את חלקו של השותף הקוריאני שלה ותשלוט ישירות ב 300 חנויות הרשת בקוריאה.
  • מקדונלדס העולמית מחפשת שותף מקומי לפעילות הקוריאנית. הרשת הוקמה ב-1988 ומפעילה 430 סניפים בקוריאה - כולם בבעלותה. נראה שגם 30 שנה לא מספיקים על מנת להבין לעומק את מסתרי הטעם הקוריאני ובאיזה שלב צריך שותף מקומי.

 

תמונת החודש - תמיכה בישראל במקום בלתי צפוי 

שוק נמדמון הוא מהשווקים העתיקים ביותר בסיאול. מרכז סיטונאי למוצרים רבים לרבות ביגוד, תכשיטים ועוד. בשוק אלפי ספקים הפרוסים בבנייני ענק. רחובות השוק משמשים מרכז קניות תוסס לאופנה, מזון ומהווה אטרקציה תיירותית. צפו מה קורה כשמוכר ססגוני בשוק מזהה שאיציק יונה הוא ישראלי.

 

גיליונות קודמים
 
הירשם כמנוי
 
שתף בפייסבוק

 

קבוצת Yonaco
קבוצת Yonaco הוקמה בשנת 2003 ומתמחה בסגירת עסקאות ובבניית עסקים עם קוריאנים, באמצעות משרדינו בסיאול ובתל-אביב.

 


נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus