לראשונה זה 28 שנה ירדה אוכלוסית סיאול אל מתחת ל-10 מליון. מאז מרס בשנה שעברה נטשו את הבירה הקוריאנית כ-110 אלף איש, שמחירי שכר הדירה ויוקר המחיה בעיר הכניעו אותם. במקביל גדלה אוכלוסיית המדינה כולה בכ-200 אלף איש. בשנות ה-90 אכלסה סיאול כרבע מאוכלוסית המדינה, אולם כיום השיעור עומד על פחות מ-20 אחוז. להערכתינו רוב הנוטשים עוברים לערי הלווין של סיאול ועדיין נשמר הנתון על פיו מחצית מאוכלוסיית קוריאה מרוכזת ברדיוס של 30 ק"מ מסביב לבירה.
כלכלת קוריאה - התכווצות איטית ומתמשכת
היצוא הקוריאני, נשמת אפה של הכלכלה, התכווץ בחודש מאי ב-6%, החודש ה-17 ברציפות. היבוא קטן אף הוא וירד בחודש מאי ב-9.3% לעומת מאי 2015. העודף במאזן המסחרי הנגזר מנתונים אלה הוא של 7.1 מליארד דולר - הגדול מזה 4.5 שנים! לא בטוח שאלו נתונים מעודדים. הירידה בצריכה הפרטית ביחד עם הקיטון ביצוא מביאים לצמצום הדרגתי של התפוקה התעשייתית בקוריאה. התעשייה בקוריאה מנצלת כיום רק 71% מהתפוקה המכסימלית שלה - השיעור הנמוך מאז המשבר הכלכלי של 2009.
על רקע נתונים מדאיגים אלה, הפרדות אנגליה מהאיחוד הארופאי והתגברות אי הודאות בשווקים, הפחיתה ממשלת קוריאה את תחזית הצמיחה של המשק הקוריאני לשנת 2016 ל- 2.8. זאת, לאחר שמוסדות כלכליים מובילים כמו קרן המטבע והבנק המרכזי של קוריאה בצעו מהלך דומה. בשנת 2015 צמחה כלכלת קוריאה ב-2.6%.
ערק - מאחוריך!
המשקה האלכוהולי הנמכר בעולם (3 מליארד בקבוקים בשנה) סוג'ו - מתגייר (כשרות בד"ץ בית יוסף) ועושה עליה באמצעות חברת דרינק איט. החברה קיבלה את הזכיון מחברת הענק Hite-Jinro, האחראית על מחצית מייצור הסוג'ו בעולם. יחד איתו תגיע ארצה גם הבירה הקוריאנית הפופולרית - HITE.
סוג'ו הוא משקה אלכוהולי חסר צבע וריח. הוא נמכר בכל חנות נוחות במחיר השווה למספר שקלים. אך אל נא נמעיט בערכו – הסוג'ו הוא מדורת השבט הקוריאנית. הוא המשקה המועדף בכל התכנסות של חברים, עמיתים לעבודה או שותפים עסקיים. אין דבר יותר חברי בקוריאה מהמשפט "אני אקנה לך סוג'ו".
קצת כבוד - מקורו של הסוג'ו במזרח התיכון. הכובשים המונגולים למדו את ייצור העראק בפרס והביאו אותו לקוריאה במאה השלוש -עשרה. לארץ יגיע הסוג'ו במגוון ריכוזי אלכוהול. קראו עוד על סוג'ו ונימוסי השולחן המתלווים אליו כאן. ועל השתיה כדת של הקוריאנים - כאן.
אגב, גם מי שלא שותה ישמח לדעת כי לאחרונה התפרסם מחקר קוריאני שקובע כי סוג'ו יעל מאוד בחיטוי פרות וירקות.
מקבץ ישראל -קוריאה
פיתוח רחפן משותף - ישראל וקוריאה הסכימו על פיתוח משותף של רחפן אמפיבי. המימון יגיע מהקרן הדו-לאומית המשותפת לשתי המדינות ויפותח על ידי חברות פרטיות משתי המדינות.
הסכם הסחר - סבב השיחות הראשון על הסכם הסחר החופשי קוריאה-ישראל התקיים בסיאול בשבוע שעבר. משלחת ישראלית מגוונת ממשרדי הממשלה השונים ייצגה את ישראל בשיחות. הסבב הבא יתקיים בישראל בעוד מספר חודשים. כוונת הצדדים היא לסיים את הדיונים בטווח זמן של שנה, אם כי אישור ההסכם וישומו לראשונה יקחו שנה-שנתיים נוספות. למי שממתין בציפיה להוזלת היונדאי החדשה שלו בעשרות אחוזים נזכיר ששיעור המכס על רכבים מיבוא מוערך ב-5-7 אחוזים, שיופחתו כנראה על פני זמן. כל השאר זה מס קניה ומע״מ שלא יושפעו מההסכם.
בקצרה
הדרת נשים בקוריאה?- קו התחתית מספר 1 בעיר בוסאן השניה בגודלה בקוריאה מבצע ניסוי שבו מיוחדים קרונות לנשים בלבד בשעות העומס. נסיונות דומים שנעשו בערים אחרות בקוריאה בעבר נתקלו בהתנגדויות שונות והופסקו.
די לאלימות בבתי חולים - חוק חדש בקוריאה קובע כי מי שמאיים או תוקף את אנשי הצוות הרפואי בבתי החולים צפוי למאסר של עד חמש שנים או לקנס של עד 17 אלף דולר.
בקרוב: שרלוק קוריאני - חקיקה קוריאנית תאפשר פעילותם של חוקרים פרטיים. עד היום פעילות כזו הייתה בלתי חוקית. הצפי הוא שהתעשיה תוסיף לכלכלה 15 אלף מקומות עבודה ותעסוק בנושאים שלמשטרה אין משאבים לעסוק בהם, כמו הונאות ביטוח. המועמדים המיידים לעסוק בתחום הם שוטרים הפורשים מן השירות.
כאן גולשים בכייף - על-פי דו״ח של חברת הפצת התכנים אקמאי, הקוריאנים נהנים מחיבור האינטרנט הממוצע המהיר בעולם - 29 מגה-ביט לשניה. אחריה ממוקמים נורווגיה, שוודיה, הונג-קונג ושוויץ. בקוריאה ל-70% מהאוכלוסיה חיבור של 15 מגה לפחות. ישראל ממוקמת במקום ה-28.
מקבץ עסקאות
קבוצת הפיננסים KB השולטת בבנק הגדול בקוריאה, השלימה את רכישת Hyundai Securities מידי קבוצת Hyundai בתמורה לכמליארד דולר. בכך השלימה הקבוצה מהלך בן מספר שנים להיות בעלת זרועות בתחום הבנקאות הקמעונאית, ניירות הערך והביטוח. זרוע הביטוח נרכשה מחברת LIG.
Line - אפליקצית המסרים המיידים בבעלות Naver הקוריאנית תונפק בבורסה של טוקיו. שווי השוק של החברה בהנפקה מוערך ב-5.5 מליארד דולר. החברה מנוהלת מיפן ומשתמשים בה כ-220 מליון איש רובם ביפן ותיאלנד.
ספינת STX שוקעת - המספנה הקוריאנית מקבוצת STX ואחת המובילות בקוריאה, נכשלה בניסיון ההבראה שלה ובית המשפט הורה על פירוקה. תעשיית המספנות הקוריאנית היא הגדולה בעולם ונמצאת במשבר חריף.
מוסדים קוריאנים פותחים את היד - 700 מליון דולר ישקיעו גופים מוסדיים קוריאנים לרבות קרן הפנסיה של המורים, בקרן התשתיות של חברת Brookfield שמתכננת לגייס 14 מליארד דולר.250 מליון דולר ישקיע בנק הדואר הקוריאני לרכישת מחצית מהמטה של אמזון בניו יורק. בנק הדואר מנהל כ-90 מליארד דולר.
דוסאן תתפיל במפרץ - כחלק מ "הראלי האירני" של קוריאה חתמה קבוצת Doosan הקוריאנית על הקמת מתקן התפלה בעיר בנדאר עבאס באירן בתמורה ל-186 מליון דולר. המתקן יוקם עד שנת 2018 בתפוקה של 200,000 מטרים מעוקבים ביום. הקוריאנים מעריכים כי בשנים הקרובות יזמינו האירנים מתקני התפלה בעלות כוללת של כ-2 מליארד דולר. במקביל הסכימה החברה על בניית מתקן התפלה בכווית ב-386 מליון דולר.
נפילה בעבודות חוץ - חברות הבניה הגדולות של קוריאה חוות במחצית הראשונה של 2016 נפילה של 40% בהזמנות לעומת השנה שעברה. המזרח התיכון, שהיה הלקוח הגדול ביותר של הקוריאנים, הקטין הזמנות ב-70% לכ-6.6 מליארד דולר.
קוריאה תגדיל הילודה במפרץ - בית החולים הקוריאני הותיק Cheil יקים מרכז להפריה בדובאי בשיתוף עם מקומיים. תשאלו מאיפה המומחיות? הגיל הממוצע של יולדת בקוריאה הוא מעל 32 ורבות מהן נזקקות לטיפולי הפריה.
תמונת החודש: קפה נדנדה
עשרות אלפי בתי קפה פזורים בכל פינת רחוב בקוריאה כשכל רשת ובית קפה מנסים להיות יחודיים במשהו. הפעם משך את ליבנו החידוש הבא. בקרוב בארומה?