גליון מס׳ 21, פברואר 2017

 

 
 

 

הידעת? דרום-קוריאה סיימה את מלחמת קוריאה בשנת 1953 כמדינה הענייה בעולם עם הכנסה שנתית לנפש של 60 דולר!

 

שנת תרנגול טובה קוריאה!
 
העם הקוריאני חגג בסוף השבוע (27-30 בינואר) את ראש השנה. לוח השנה הקוריאני מבוסס ירח, בדומה לזה העברי, וראש השנה חל תמיד בראש חודש שבט או בראש חודש אדר שלנו. עוד על החג ומנהגיו בפוסט הבא מתוך "הקוריאנים".

 

המשבר בקוריאה - תמונת מצב
 
למרות מאמצים כנים להראות עסקים כרגיל, קוריאה נמצאת כיום בואקום שלטוני. לראשונה בתולדות המדינה כל סמכויות הנשיאה עברו לראש הממשלה והשלמת הדחת הנשיאה נמצאת בידי בית המשפט. עד שבית המשפט יאמר את דברו אי אפשר יהיה לצאת לבחירות. חקירת פרשות השחיתות השלטונית מתנהלת במרץ ובמהלכה מתגלות פרשות משנה חמורות. בין השאר נחקרת האפשרות שתרומות שהעבירו הקונגלומרטים לבקשת חברתה של הנשיאה, היו בתמורה לאישור עסקאות ענק שבצעו התאגידים המעורבים. בין השאר, התבקש בית המשפט לאשר צו מעצר למנהל בפועל של סמסונג - היורש JY Lee. הבקשה נדחתה בשלב זה.

 

זהירות טראמפ לפניך!
 
ארצות הברית היא שותפת סחר מרכזית של קוריאה, אחרי סין. העודף המסחרי בין קוריאה וארה"ב עומד על 32 מליארד דולר לטובת קוריאה (2016). ימיו הראשונים של הנשיא טראמפ מסמנים לקוריאנים על סופו של עידן. התכונה הקוריאנית מלמדת כי הקוריאנים לא "מחכים לראות מה יהיה". האיומים המיידים על קוריאה הם פתיחת הסכם הסחר החופשי עם ארצות הברית והכרזה אמריקאית שקוריאה נוקטת מניפולציות מטבע.
 
משלחת קוריאנית תצא בהקדם לוושינגטון לדון בצמצום הפער המסחרי על ידי יבוא גז ונפט, ציוד תעשייתי וכלי רכב מארצות הברית. במקביל, נבחן חיזוק בריתות כלכליות אחרות של קוריאה, כמשקל נגד למגמה האמריקאית. בגזרה התאגידית - החברות הגדולות בונות תכניות מגירה להעתקת כושר ייצור לארצות הברית. LG כבר עוסקת בבחינה של אתרים להקמת מפעל למכונות כביסה, שכרגע מיוצרות בקוריאה ובמקסיקו. יונדאי רכב הודיעה כי תשקיע בארצות הברית כ-3 מליארד דולר בחמש השנים הקרובות.
 
גם בגזרה הסינית יש לקוריאנים בעיה אמריקאית. הצבת סוללת טילים אמריקאית המתוכננת בקוריאה, במסגרת פרויקט ההגנה מפני טילים THAAD, הביאה לסדרת פעולות נקם סיניות אגרסיביות ביותר כנגד יבוא הקוריאני. כלכלת קוריאה נשענת על יצוא תעשייתי וכל פגיעה אפשרית ביצוא נלקחת בקוריאה ברצינות גמורה.

 

מדד הטייקונים - תמונת מצב
 
מספר שינויים חלו ברשימת 30 הטייקונים הקוריאנים הגדולים (Chaebols). מעשרת הגדולים יצאה קבוצת Hanjin שאיבדה השנה את חברת הספנות השביעית בעולם והחליפה אותה Shinsegae - הקמעונאית הגדולה בקוריאה. ל 30 הטייקונים ישנן 1,183 חברות בנות ושווי נכסיהן כ- 1.3 טריליון דולר. להלן עשרת הגדולים:
  1. Samsung - מחזיקה 22 אחוזים מנכסי 30 הגדולים. עוסקת במגוון תחומים מסוללות לאופניים ועד בניית אוניות.
  2. Hyundai Motors - מחזיקה את המותגים "יונדאי" ו-"קיה" ופעילה בעיקר בעסקי רכב ורכבות. 
  3. SK - עיקר נכסיה בתחום התקשורת (SKT), האנרגיה, הכימיכלים והמוליכים למחצה (Hynix).
  4. LG - אלקטרוניקה, כימיכלים ומסכים שטוחים.
  5. Lotte - קמעונאות, מלונאות ומזון, כימיכלים. 
  6. Posco - מתכת, הנדסה אזרחית ובניה.
  7. GS - אנרגיה, קמעונאות ולוגיסטיקה.
  8. Hanwha - ביטוח, כימיקלים, אנרגיה חלופית, מערכות צבאיות ועוד.
  9. Hyundai Heavy Industries - מספנות, יצור ציוד כבד.
  10. Shinsegae - קמעונאות.

 

2016 בכלכלה - ככה-ככה
 
כלכלת קוריאה צמחה בשנת 2016 ב-2.7 אחוזים. השנה הייתה מאתגרת לקוריאה, עם זעזועים בצמרת השלטון ותהליך הדחת הנשיאה שהשפיעו רבות על הכלכלה. הצמצום בסחר העולמי הביא לפגיעה קטלנית בתעשיות מפתח קוריאניות כמו קווי הספנות והמספנות. הצרכנים הקוריאנים מדוכדכים והצריכה הפרטית בירידה בהתאם. הצפי הוא שהצמיחה ב-2017 תהיה אף נמוכה יותר (2.5%) וזה עוד לפני שאפקט טראמפ הוברר במלואו.
 
מספר המובטלים בקוריאה עבר את רף המיליון לראשונה מזה 17 שנה, שיעור האבטלה הממוצע עמד על 3.7 אחוז ובקרב הצעירים על 9.8 אחוז.
 
היצוא הקוריאני הסתכם בכ-495 מליארד דולר לאחר ירידה של שנתיים ברציפות. זקני קוריאה זוכרים ירידה דו-שנתית ביצוא רק לפני 58 שנה. גם היבוא הצטמצם (ב-7%) והסתכם בכ-405 מליארד, מה שהשאיר עדיין לקוריאנים מאזן מסחרי מכובד ביותר של כ-90 מליארד דולר.

 

בקצרה
 
אלימות בשחקים - קוריאן אייר מורידה כפפות ומקשיחה את מדיניות הטיפול בנוסעים אלימים. הטיפול החדש יכלול שימוש באקדח טייזר, לאחר התראה. כמו כן תהיה הקפדה על הימצאות דיילים גברים בטיסות. נוסעים בעלי עבר אלים בטיסות - לא יעלו לטיסות החברה. היזהרו שם למעלה.
 
אאוץ' - קוולקום האמריקאית תשלם קנס של 850 מליון דולר על שימוש לרעה בכוחה המונופוליסטי בעת מכירת זכויות שימוש ושבבים ליצרניות קוריאניות. זה הקנס הגבוה אי פעם בקוריאה בתחום ההגבלים העסקיים.
 
אפצ'י - התפרצות שפעת העופות בקוריאה הביאה למחסור חמור בביצים ואספקה יומית של 13 מליון ביצים לעומת 43 מליון לפני ההתפרצות. לראשונה בתולדותיה מייבאת קוריאה ביצים מארצות הברית. מתקני הבדיקה והאבחון לביצים הזרות הוקמו בהתאם לחשדנות הקוריאנית הטיפוסית.

יונדאי שולטת - 22 מליון מכוניות נוסעים רשומות בקוריאה. 92.5 אחוז מהרכבים הם קוריאנים (יונדאי-קיה, סמסונג, SsangYong ו- GM-Daewoo) והשאר מיבוא. מותגי היבוא המובילים הם מרצדס, BMV ו-אאודי. כיום נעים על הכבישים 230 אלף רכבים היברידיים ו-10 אלפים רכבים חשמליים. פקידי הממשל מכוונים למצב ש- 30 אחוז מהרכבים החדשים (כחצי מליון בשנה) יהיו ידידותיים לסביבה.

עבודה זרה - מספר העובדים הזרים בקוריאה מתקרב למליון לעומת כ-750 אלף לפני שלש שנים. מחצית העובדים הזרים מועסקים במכרות ובייצור.

"מבשלים ספרים" - בעקבות שערוריות חשבונאיות ענקיות הוחלט בקוריאה כי החל משנת 2019 יוחלפו בהדרגה רואי החשבון המבקרים של מחצית מהחברות הבורסאיות בקוריאה ברואי חשבון שימונו על ידי הרגולטור ולא על ידי החברות עצמן. יוגדלו גם הפרסים למדווחים על הונאות חשבונאיות ויוגדלו הקנסות ותקופות המאסר לעברייני הדיווח הכספי. 

 

מקבץ קוריאה - ישראל
 
רואים כפול - חברת השקעות מקבוצת סמסונג במשותף עם Foxconn ו Mediatek הטייווניות השקיעו 15 מליון דולר ב- Corephotonics הישראלית, המפתחת טכנולוגיות למצלמה כפולת עדשה. המכשירים המתקדמים של אפל כבר מצוידים במצלמה כזאת המאפשרת תמונה איכותית יותר וצילום של עצמים בתנועה. סמסונג מן הסתם תכלול טכנולוגיה דומה במכשירים הבאים אחרי S8. נזכיר רק שההשקעה הגדולה ביותר של סמסונג בישראל עד כה הייתה רכישה של מפתחת השבבים למצלמות טרנסצ'יפ, תמורת כ-60 מליון דולר.

 

מקבץ תוצאות עסקיות 
 
מכה קלה בנייד - מליארדי דולרים של הפסדים מהשקת הפיצוץ של נוט 7 לא מדגדגים לסמסונג. תוצאות חזקות של מגזר השבבים וביקושים בריאים למסכים הביאו את הקונגלומרט לתוצאות השניות בתולדותיו. הרווח הנקי של הקבוצה עמד בשנת 2016 כ-20 מליארד דולר - כ-19 אחוז יותר מבשנה שקדמה. מכירות הקבוצה עלו בחצי אחוז והסתכמו בכ- 183 מליארדי דולר.
 
סמסונג ביטוח חיים - חברת הביטוח הגדולה בקוריאה, דיווחה על רווח נקי של 802 מליון דולר ב 2016, ללא פריטים חד פעמיים. הקף הפרמיות שנגבו עמד על כ-19 מליארד דולר, כמעט כמו בשנה שקדמה.
 
יונדאי רכב - הקונגלומרט השני בגודלו בקוריאה, מכרה בשנת 2016 כ-4.9 מליון כלי רכב ודווחה על הכנסות של 80 מליארד דולר (ירידה של 2%) ורווח תפעולי של 4.4 מליארד דולר - המייצג ירידה של 18 אחוז שהשנה שקדמה.

Naver - מלכת האינטרנט של קוריאה ממשיכה לצמוח ודווחה על הכנסות של כ-3.6 מליארד דולר ב 2016 ורווח של כמיליארד דולר. כרבע מההכנסות מגיעות מתוכנת המסרים המידיים Line הפופולרית בעיקר ביפן, והשאר מגיע מפרסום. הכנסות החברה מפרסום גדולות מאלה של כל העיתונים ורשתות הטלביזיה הקוריאניות גם יחד. החברה מפעילה את מנוע החיפוש הפופולרי בקוריאה.
 
Netmarble - מפתחת משחקי הטלפון הגדולה בקוריאה דיווחה על גידול של 40 אחוז בהכנסותיה לכ-1.3 מליארד דולר ב-2016. החברה, שהפסידה השנה בקרב על רכישת פלייטיקה, הישראלית לשעבר, רעבה לעסקאות ענק לקראת הנפקתה המתקרבת. השקת המשחק החדש Lineage 2: Revolution הכניסה לחברה בחודש הראשון 176 מליון דולר - הרבה מעבר לציפיות. החברה מוערכת בשווי של כ-12 מליארד דולר.

 

עסקאות והשקעות
 
שמעו נא המורים - קרן החסכונות של המורים בקוריאה הקימה קרן של מליארד דולר בשותפות עם קרן מורים אמריקאית לחסכון לפרישה (TIAA). הקוריאנים יחזיקו ב 51% מן הקרן שתשקיע בהלוואות לרכישת נכסי נדל"ן מסחריים בארצות הברית.

מיזוג אנכי - קבוצת SK תרכוש את אחזקותיה של LG בחברה המשותפת Siltron , בתמורה לכחצי מליארד דולר. החברה מייצרת פרוסות סיליקון ומספקת בין השאר לענקית השבבים SK Hynix . במקביל מתרבות ההערכות כי SK תרכוש מפעלי זכרונות מ טושיבה - ענקית הזכרונות היפנית.

מתגלגלים לסין - Double Star - יצרנית הצמיגים הסינית המדורגת 30 בעולם, תרכוש 42% ואת השליטה ב- Kumho Tire - יצרנית הצמיגים השנייה בקוריאה, מידי הנושים של קונצרן Kumho-Asiana . התמורה מוערכת בכ- 900 מליון דולר. לבעלים של הקונצרן הקוריאני ישנה זכות סירוב ראשונה והוא יוכל להחזיר את החברה לידיו באותו מחיר.

גשר צר מאוד? זרוע הבניה של SK ותאגיד Daelim זכו במכרז לבניית גשר בטורקיה, שנטען שהוא הארוך בעולם, בתמורה ל-3 מליארד דולר.
 
לוקיישן - לוקיישן - משקיעים מוסדיים קוריאנים המשיכו ב- 2016 ברכישה מואצת של נדלן בחו"ל בהשקעה כוללת של כ-7 מליארד דולר. לאחרונה ההשקעות משנות כיוון מבריטניה וארצות הברית לארצות מערב אירופה. החודש דווחה קרן ההשקעות הקוריאנית Vestas כי תרכוש את את בניין המשרדים של L'oreal ליד פאריס בתמורה לחצי מליארד דולר.

 

תמונת החודש

בר קוריאני מודרני - יעיל כמו המדינה. לוקחים בירה או אלכוהול אחר מתוך הויטרינה האינסופית ויושבים לשתות. הבירות מסודרות לפי מחיר. כשבא לכם לעבור למקום הבא המלצרית תעשה לכם חשבון לפי הבקבוקים הריקים. בקרוב אצלינו?
 

 

 
 

 

קבוצת Yonaco
קבוצת Yonaco הוקמה בשנת 2003 ומתמחה בסגירת עסקאות ובבניית עסקים עם קוריאנים, באמצעות משרדינו בסיאול ובתל-אביב.

 

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus