מאת: ישי עפרוני קב"ט מועצה אזורית מטה אשר וחבר הנהלת האיגוד
העברת מידע בשגרה ובחירום הינה אחת הדרישות הבסיסיות בכל ארגון למען שרידותו ויכולתו להיות אפקטיבי. בתכנון רשתות תקשורת נדרשת הרשות לראות את הצורך להיות זמין סביב השעון בכל עת ובכל מקום בו תופעל או עליה הינה אחראית.
עם התפתחות הטכנולוגיה, גברה גם התלות. אם בעבר היה מספיק מכשיר קשר פשוט היום כבר ישנה אפליקציה ייעודית, תקשורת דור 4, לוויינית, מירס, מירס דור 4 ועוד חלופות רבות אחרות. התלות בטכנולוגיה מתקדמת חושף אותנו לסיכונים, האזנות, נפילת רשת, תקלות ועוד. לדוגמה ניתן לראות את נפילת הרשתות הסלולאריות בדרום לאחרונה, כפי שמתאר זאת ראש מועצה אזורית אשכול "כמסכנת את חיי התושבים". דוגמה נוספת לתלות בטכנולוגיה היה באירוע נפילת המטוס בו קרסו חלק מאפליקציות דיווח ומתן ההנחיות לתושב.
לקבלת מידע מהיר מדרג השטח – רבש"צ, סייר, מנהל רובע, צח"י חשיבות מכרעת על בניית תמונת המצב, קבלת ההחלטות של הדרג המנהל או המפקד והפצה של ההנחיות. ללא יכולת של העברת מידע הופכת הרשות ללא רלוונטית, ובמקרה חירום אף לחסר יכולת לתת מענה של הצלת חיים. המועצה האזורית מטה אשר פרוסה מגבול הלבנון בצפון ועד קיבוץ אפק בדרום. אורכה כ 31 ק"מ. במועצה 32 ישובים, מחציתם מוגדרים יישובי קו עימות, והיתר ישובים עורפיים. בכל ישוב קיים חמ"ל יישובי ממנו ינהל הצח"י את הישוב בזמן חירום. למועצה מוקד הפועל 24/7 ומרכז הפעלה ממנו מנהלים את האירועים.
בחלקה הדרומי של המועצה הקמנו מערכת קשר "אזרחית" המבוססת על שני ממסרים. המערכת מכסה את יישובי הדרום. על פי צורך יכולה לכסות גם את יישובי הצפון. בכל חמ"ל יישובי מכשיר קשר קבוע, ועוד 8 מכשירים נישאים שעובדים בתוך הישוב. ביישובי קו עימות הקים פקע"ר את מערכת הקשר "ברק כתום". הרשת אינה פעילה ואינה משמשת את הפעילות הבט"ש הצבאית או את תקשורת הרבש"צים והמועצה למול הצבא. בלית ברירה כל התנהלות הבט"ש כולל בארועים!! נעשית כיום בטלפון סלולרי, ווטסאפ, מירס, מירס דור 4 וכו'. אבל בעיקר ברשת "האזרחית" של המועצה.
בתרגילים צבאיים נעשה שימוש רק במערכות הקשר "האזרחיות" של המועצה והישוב. ללא כן, לא היינו מצליחים לבצע את הנדרש. מערכת ברק כתום מיועדת לשמש את כוחות הצבא, כיתת הכוננות וכוחות חבירים. המערכת אינה שלנו כגורם אזרחי, לנו אין שליטה על מתי המערכת תעבוד, כמות המכשירים שיצרבו בה, מי יקבל מכשיר וכו'. ולכן לא תהיה זמינה לתת מענה לשליטה בישובים ובמועצה.
כך החלטנו לפרוס מערכת קשר "אזרחית", נוספת, גם ביישובי קו עימות, כפי שפרסנו ביישובי העורף. בסופו של תהליך תהיה למועצה יכולת עבודה ברשתות עצמאיות של קשר רדיו למול כלל חמ"לי הישובים, כולל גיבוי בין הרשתות הנפרדות – צפונית ודרומית. יכולת עבודה של הישוב פנימה עם 8 מכשירי קשר. יכולת קשר לאוטובוסים, רכבי הרבש"צים, סיירים, פקחים ויתר גורמי המועצה.
יתרון נוסף לרשת "האזרחית". הרשת הינה שלך. עובדת בשגרה וכך תעבוד בחירום, אתה קובע מי יעבוד בו, יכול להוסיף מכשירים נוספים בשונה מרשתות ברק כתום, ניצן, מציל או דומות.
|