Accessibility

נובמבר 2018
דבר הדיקן
שלום לכולן ולכולם,
שנת הלימודים נפתחה השנה בסימנן של שתי שביתות לא קצרות – שביתת הסגל הזוטר באוניברסיטאות שארכה כשבועיים ושביתת הסגל ב-9 מכללות ציבוריות שארכה כחמישה שבועות. לעתים דווקא רגעי משבר מזכירים לנו שכולנו קהילה אחת גדולה שצריך שתשרור סולידריות בין חבריה. העיסוק במחקר ובהנחלת ידע איננו עיסוק פופולארי בעיני השלטון, כל שלטון. הוא מערער את היסודות עליהם בנויים מבני הכח בחברה ומציב סימני שאלה על הסטטוס קוו. החלשת האוכלוסיות המוחלשות ממילא בקרב הסגל היא דרך טובה לפגוע בקהילה האקדמית כולה. עכשיו, מששככו הדי השביתות והלימודים נכנסו למסלולם, נוצרה ההזדמנות לפיתוח שיח בין כל הקהילות באוניברסיטה ובפקולטה, סגל אקדמי ומינהלי, סטודנטים, סטודנטיות, מרצות ומרצים, סגל בכיר וסגל זוטר על האינטרסים המשותפים לכולנו. אני מקווה שתיווצרנה לכך ההזדמנויות הנכונות.
 
تحية طيبة وبعد,
ابتدأت السنة الدراسية بانتهاء الإضرابين الطويلين، الأول إضراب الطاقم المصغر في الجامعات والذي استمر أسبوعين، والثاني إضراب الطواقم في تسع كليات عامة والذي استمر بدوره خمسة أسابيع. في بعض الأحيان، الأزمات بالذات هي التي تذكرنا بأننا مجتمع واحد كبير، والذي يجب أن يسوده التضامن والتآخي بين أفراده. العمل في البحث وتلقين المعلومات ليس بالعمل الشعبي المرغوب في عين النظام، ايا كان نوع هذا النظام، فهو يشكل خطر على مصادر القوة ويثير بعض التساؤلات حول وضعها. كما وأن تضعيف وتصغير المجتمعات الصغيرة أصلا داخل الطاقم الأكاديمي هي طريقة جيدة للتأثير على المجتمع الأكاديمي ككل. بعد انتهاء الإضرابات ظهرت فرصة لتطوير الحوار بين كل المجتمعات في الجامعات والكليات، بين الطاقم الأكاديمي، الإداري، الطلاب، الطالبات، المحاضرين، المحاضرات، الطاقم العالي والطاقم المصغر! ذلك الحوار الذي يتمحور حول المصالح المشتركة للجميع، والذي نرجو أن تكون هناك فرصا متاحة لمثل هذا الحوار. 

  מיומנה של חוקרת    
  

ד"ר אילת הראל שלו

אם היו אומרים לי, כשהייתי בתיכון, שאהיה מרצה באוניברסיטה "כשאהיה גדולה", הייתי ככל הנראה פורצת בצחוק גדול... בתיכון "אשל הנשיא" למדתי בעיקר את מדעי הדשא, עם התמחות בחברויות ובתנועת הצופים. סיימתי את התיכון ללא תעודת בגרות מלאה, ונאלצתי להשלים את יתרת בחינות הבגרות בשלב מאוחר יותר. במהלך "טיול אחרי צבא" בדרום-אמריקה, בשיחה עם הוריי מטלפון ציבורי אי שם, נשאלתי האם ניתן לרשום אותי לשנה"ל הבאה, על מנת שלא אפספס שנה אקדמית נוספת. עם מוצ'ילה על הגב שאלתי "אילו מקצועות יש?" הוריי החלו להקריא מהידיעון והתור בטלפון הציבורי הלך והתארך, ואז הגיעה ההארה: מדע המדינה. "כן, כן, זה נשמע מעניין", עניתי. פוליטיקה - תחום הדעת העוסק חקר העוצמה וחלוקתה ובענייני הציבור – זהו תחום הידע המעניין ביותר עבורי. זו אולי לא הדרך המועדפת לקבלת החלטות משמעותיות בחיים, אבל זו בהחלט אחת ההחלטות הטובות שקיבלתי. 

 

 

 

 

מחקר
 
הפקולטה ממשיכה גם בשנת תשע"ט לעודד הגשת מאמרים של סטודנטים לתארים מתקדמים, במסגרת פרויקט מח"ר (סטודנטים מפרסמים חברה ורוח) מועד ההגשה הקרוב הינו 7.12.18.
למידע והגשה קישורית: http://in.bgu.ac.il/humsos/Pages/mahar.aspx

 

זכיות בתוכנית "מענק לפרסום ספרים" ISF 2019
הפקולטה שמחה לברך את חוקרי מדעי הרוח על זכייתם במענק לפרסום ספרים – 2019 מטעם הקרן הלאומית למדע. 60% מהמגישים לתוכנית זכו במענק, הזוכים הינם:
ד"ר זהבה כספי – מהמח' לספרות עברית
ד"ר חמוטל צמיר – מהמח' לספרות עברית
ד"ר איריס פרוש – מהמח' לספרות עברית
ד"ר רלי שכטר – מהמח' למזרח תיכון
פרופ' דרור זאבי וד"ר בני מוריס – מהמח' למזרח תיכון
ד"ר דניאל אונגר – מהמח' לאמנויות

 

מפגש Horizon 2020
מפגש חשיפה לתוכנית Horizon2020, קולות קוראים,2019-2020, עבור חוקרי הפקולטה למדעי הרוח וחברה, התקיים ביום 14.11.2018, על ידי גב' אפרת בן מיור מסינג, מהרשות למחקר ופיתוח. 
המפגש התקיים כסדנא מלאה במידע ואפקטיביות. 
לאור ההצלחה נארגן מפגשים נוספים – פרטים ומועדים יפורסמו בהמשך.
לתשומת ליבכם, יש לא מעט קולות קוראים במסגרת 2019 (דד ליין ההגשה 14.3.19) בתחומי מדעי הרוח והחברה. 
למתעניינים מומלץ לפנות ישירות למייל של אפרת, להכוון וייעץ במייל: [email protected]

 

הגשות לקרן הלאומית למדע ISF לשנת תש"פ
הפקולטה שמחה לבשר שבמחזור ההגשות לקרן הלאומית למדע ISF לשנת 2019 (שהסתיים ב 6.11.2018) הגישו מהפקולטה 72 הצעות מחקר במסלול מענק אישי שכללו 78 חוקרים, מתוכם 21 הצעות למענק אישי מחוקרים חדשים (עד 3 שנים). שתהיה שנת מחקר ופיתוח מוצלחים.

 

מעבר חוקרי "אדם במדבר" לפקולטה למדעי הרוח והחברה
מחלקה קולטת: גאוגרפיה
 
 לדף האקדמי 

 

מחלקה קולטת: סוציולוגיה ואנתרופולוגיה
 
 לדף האקדמי 
 
פרופ' דוד פרלמוטר
מחלקה קולטת: גאוגרפיה

 

מחלקה קולטת: סוציולוגיה ואנתרופולוגיה
 
 לדף האקדמי 
 
מחלקה קולטת: גאוגרפיה
 
 לדף האקדמי 

 

מחלקה קולטת: חינוך
 
 
 לדף האקדמי 

 

אירועי החודש
הקליניקה הקהילתית של המחלקה לפסיכולוגיה פועלת בשיתוף עם המרכז לבריאות הנפש בבאר-שבע. הקליניקה מספקת שירותי טיפול נפשי בשיטות עדכניות מבוססות-מדע ובמחירים מוזלים, וללא מטרות רווח, לתושבי באר-שבע והסביבה. בשלב זה, שירותים אלו מיועדים למבוגרים בני 18 ומעלה בלבד, וכוללים פסיכותרפיה פרטנית, זוגית, ומשפחתית וכן אבחונים פסיכולוגיים. הקליניקה מאפשרת הכשרה למתמחים בפסיכולוגיה קלינית. ההכשרה וההדרכה למתמחים נעשית על-ידי צוות של פסיכולוגים בכירים, מרביתם מומחים בקנה מידה לאומי ובינלאומי לגישות טיפוליות אשר זכו לתמיכה מחקרית מבוססת. 

 

ביום שלישי ה-6 בנובמבר, 'יימה המחלקה לאמנויות אירוע פתיחת שנה בהשתתפות הסגל והסטודנטים, יחד עם תערוכה בנושא ציורי קפה בסניף ארומה בקמפוס. באירוע התקיים גם יריד של המיזם החברתי "נשים רוקמות חלום". http://www.nashimrokmot.org

 

ספרים
ספר חדש לפרופ' אורן יפתחאל (מהמחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי). הספר 'אדמה מרוקנת' מסכם למעלה מעשור של מחקרי עומק בנושא הגיאוגרפיה המשפטית של הבדווים שבאופן מפתיע נחקר מעט למדי עד היום באופן שיטתי. הספר מסתמך על חומרים חדשים שנאספו בארכיונים בינלאומיים וישראלים, ראיונות, צילומי אוויר ומסמכים בדווים פנימיים. הספר מציג, לראשונה מחקר עומק בנוגע למרכיבי הדוקטרינה המשפטית, ומביא שפע עדויות ארכיוניות וגאוגרפיות לראשונה לעיוותים בפרשנות המשפטית ובפסיקה הישראלית בנוגע לזכויות הבדואים לקרקע. הספר מדגים שבנגב חיה במשך מאות שנים חברה ילידית מלאה ורב-גוונית, שפיתחה מערכת חקלאית, קרקעית ויישובית המתפקדת עד ימינו על בסיס המסורת הבדווית. מבחינה גיאוגרפית המחקר מוצא לראשונה ראיות עות'מניות מוצקות לעיבוד משמעותי של הנגב לפחות מהמאה ה-16, ועל עיבוד של מיליוני דונמים שהוכרו על-ידי שלטונות המנדט. על יסוד תפיסות עכשוויות של כבוד האדם, צדק מעברי וזכויות ילידים, מציע הספר נתיבים משפטיים ותכנוניים לעתיד הכוללים הכרה בקניין, ביישובים ובאורח החיים הבדואי, לצד פיתוח של נגב רב-תרבותי ומשגשג עבור כל תושביו.

 

זהות מעמדית בהתהוות - פרוֹפסיוֹנליוֹת פלסטיניוֹת בנגב
ספר חדש לד"ר סראב אבורביעה-קווידר (מהמחלקה לחינוך). הספר, זהות מעמדית בהתהוות, בוחן את צמיחתו של מעמד ביניים בקרב פלסטיניות פרופסיונליות בנגב באמצעות ניתוח מוצלב של ניסיון חייהן המקצועיים בזירות הפרטיות והציבוריות. המחקרה של ד"ר סראב אבורביעה-קווידר, המבוסס על ראיונות עם עשרות נשים פלסטיניות-בדוויות, המחברת מאירה את הקטגוריה המעמדית כציר ניתוח החושף פרקטיקות קולוניאליות ופטריארכליות אשר אינן מכירות בזהותן הפרופסיונלית, ומפעילות מסמנים תרבותיים, דתיים וקולקטיביים המייצרים פרדוקס של שוליות מעמדית. למרות שנשים אלה רכשו הון כלכלי ואנושי המקנה להן מעמד גבוה בחברתן, הון זה אינו מוכר בשוק העבודה. הפרדוקס מתחדד כאשר זהותן המעמדית הפרופסיונלית מצטלבת עם גזענות, פטריארכליות ושבטיות, בעוד שבתחום הציבורי נשים אלה אינן זוכות להכרה, כמתבקש מזהותן החדשה, העלייה בכוחן המעמדי ניכרת בספרות הביתיות - בחיי הזוגיות והמשפחה, ובקהילה שבהן זוכות הנשים להכרה ויוקרה.

 

רגעים של נחת
פרישה לגמלאות - לאה פוגל
ביום שני, 12.11.18, התקיימה מסיבת פרישה לכבוד לאה פוגל, הרכזת המנהלית של המחלקה להיסטוריה כללית. לאה סיימה 46 שנות עבודה באוניברסיטה, מתוכן עשתה את שבע השנים האחרונות במחלקה להיסטוריה כללית. כפי שציינו כל הדוברים באירוע, עבודתה של לאה, בכל התחנות שלה באוניברסיטה, התאפיינה באחריות, בחריצות ובתבונה, וביכולת שלה לפשט תהליכי עבודה ולספק ביטחון מוחלט שהכל יתבצע בצורה אופטימלית. מעבר לכל אלה, לאה יצרה במחלקה אווירה מיוחדת של אכפתיות, מעורבות, ודאגה אישית לסטודנטים. המחלקה להיסטוריה כללית מודה ללאה על העבודה הנהדרת שעשתה ומאחלת לה שנים ארוכות של נחת ובריאות.

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus