Accessibility

מאי 2019

 

עלון הפקולטה
 
מיומנה של חוקרת
בעודי כותבת מילים אלו, ברדיו מדווחים על עוד ועוד אזעקות "צבע אדום" בעוטף עזה. הבוקר (שבת 4.5.19) נורו מאות מטחים לאזור עוטף עזה. אני מתארת לעצמי את ההורים שיצאו עם ילדיהם לגן השעשועים בבוקר שבת שמשית, ולפתע מצאו עצמם נסים בבהלה למרחב המוגן. האם הספיקו לאסוף את כל ילדיהם ב15 השניות שיש להם ולהגיע למרחב המוגן? מה הרגישו? מה חשבו? מה הסבירו לילדים? אני גם חושבת על האמא שבהיריון, שמצפה לילדה השני, שחרדה כעת עם האזעקות המרובות ונכנסת עם בתה הפעוטה בריצה למרחב המוגן. אייך תגיב? כיצד זה ישפיע על הרך הנולד? כיצד זה ישפיע על בתה הבכורה? אלו שאלות אותן אני חוקרת בימים אלו, במחקר, הנתמך ע"י הBSF, העוסק בהולדת ילד שני במשפחה. במחקר זה, אני בוחנת את התהליכים המתרחשים כתולדה של הרחבת המשפחה, באופן כללי, ובפרט כאשר מתרחש בסביבת עימות בטחוני, המאופיינת בלחץ מתמשך.

 

 

מחקר
הפקולטה שמחה להזמין את חברי הסגל האקדמי לכנס בנושא: "תוכניות לקידום מחקר רב תחומי – 2019" שיתקיים ביום שלישי 28.5.19 בין השעות 10:00-14:00 בבניין הסנאט, חדר 136-.
לידיעתכם, הכנס יפתח לכלל סגל הפקולטה למדעי הרוח והחברה. באם הנכם רואים לנכון להזמין עמיתים ושותפים מטעמכם, ניתן להעביר אליהם את פרטי הכנס, יש לאשר הגעה במייל אלי [email protected] עד ליום 12.5.19 כדי להיערך בהתאם. תודה מראש על שיתוף הפעולה ובהצלחה.

 

הפקולטה ממשיכה גם בשנת תשע"ט לעודד הגשת מאמרים של סטודנטים לתארים מתקדמים, במסגרת פרויקט מח"ר (סטודנטים מפרסמים חברה ורוח) מועד ההגשה הקרוב הינו 3.5.19.
למידע והגשה קישורית: http://in.bgu.ac.il/humsos/Pages/mahar.aspx

 

אירועי החודש
רטריט - המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה
כמו בכל שנה, המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, לוקחים את הדוקטורנטיות והדוקטורנטים שלהם לרטריט של יומיים בו הם עוסקים ודנים בהבטים שונים של העבודה והחיים האקדמיים. השנה, בתאריכים 3-4/04/19 יצאו שלושה עשר סטודנטים ושני מארגנים – ג'קי פלדמן וניצה ברקוביץ, למנזר האחיות ציון בעין כרם, וחמישה חברי סגל מהמחלקה וממחלקות אחרות באו כדי לשוחח עם הסטודנטים ולשתף אותם בסוגיות המלוות את החיים האקדמיים. ד"ר רון דודאי, דיבר על הגשת מאמר לכתב עת מנקודת הראות של העורך (רון הוא עורך שותף של Human Rights Practice) שרית הלמן וניר אביאלי דיברו על פרסום משותף עם מנחים ויוליה לרנר דיברה על רגשות במרחב האקדמי. היו גם שתי אורחות,  מישל ריבקין-פיש מאוניברסיטת צפון קרוליינה שדיברה על איך להגדיר את המחקר כך שיהיה רלבנטי למוסד אליו אנו פונים לקבלת עבודה או מלגה וקרול קידרון מאוניברסיטת חיפה שיתפה את הנוכחים בסיטואציה לא פשוטה בה מצאה את עצמה לאחר חמש שנים של מחקר שדה בקמבודיה כחוקרת צעירה שבידיה ממצאים העומדים בניגוד לתיזות של המומחים הגדולים ולאמיתות המקובלות בתחום. כמו כן, ביקרו בתערוכה Manifesto של האמן יוליאן רוזנפלט המוצגת במוזיאון ישראל ולאחר מכן, במסגרת תרגיל כתיבה, הסטודנטים התבקשו להתחלק לזוגות ולכתוב מניפסטו בעצמם. התוצאות היו מרתקות.

 

 

אירועים בחודש הקרוב
סדנה בינלאומית
פרופ' ניר אביאלי ופרופ' פרן מרקוביץ יארחו באב"ג סדנה בינלאומית בת שלושה ימים במימון ה ISF שתעסוק ב “Eating Religiously: Food and Faith in the 21st Century”.בסדנה נבחן מפרספקטיבה אתנוגרפית את המשמעויות המגוונות של האוכל והאכילה כפרקטיקות דתיות ואידאולוגיות בהקשרן הרחב. נעסוק במנהגי אכילה וכן באיסורים ובהיתרים בקרב קהילות דתיות ממוסדות יותר ופחות, וגם במשטרי אכילה אשר נתפסים ע"י הסועדים כבעלי מעמד דתי/טרנסנדנטי. הסדנה תאפשר דיון תיאורטי בממשק שבין התחום הקולינרי לבין מוסר, זהות, והנשגב. משתתפי הסדנה הם מן האנתרופולוגים המובילים בעולם בתחום, לצד כוחות צעירים ורעננים, מארצות הברית, בריטניה, צרפת, אוסטרליה, וישראל. "Eating Religiously" תתקיים ב 22-24 במאי בחדר הסמינרים של המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה (חדר 348, בניין 72). כולם מוזמנים להגיע (בתיאום מראש [email protected])

 

 
 
 
יום ראשון | כ"ח באייר תשע"ט
2 ביוני 2019 | 16:00-18:00
אולם כנסים ע"ש ג'ויה קלייר זוננפלד 

 

ספר
ספר חדש פרי מחקרם של פרופ' דרור זאבי ופרופ' בני מוריס מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון. בין 1894 ל-1924 היכו באנטוליה שלושה גלי ענק של אלימות, שכוונו בעיקר לאוכלוסייה הנוצרית. עד המאה התשע-עשרה היו הנוצרים כעשרים אחוז מתושבי האזור, אולם ב-1924 ירד מספרם של הארמנים, היוונים והאשורים, לכשני אחוזים בלבד. רוב ההיסטוריונים התייחסו אל גלי האלימות הללו כסדרות נפרדות של אירועים המנותקות זו מזו, וממשלות טורקיות בזו אחר זו הציגו אותם כתאונות מצערות שנבעו ממצבי מלחמה או מסכסוכים מקומיים. ספר זה הוא הראשון המתייחס לכל שלושת גלי האלימות כחלק ממהל ך מתמשך ומכוון, שנועד לחסל ולהעלים את אוכלוסייתה הנוצרית של אנטוליה. השנים בהן מדובר, האלימותביותר בהיסטוריה הקרובה של האזור, החלו תחת שליטתו של הסולטאן העות'מאני עבדולחמיד השני, נמשכו תחת שלטונם של הטורקים הצעירים, והסתיימו בשנתה הראשונה של הרפובליקה הטורקית שייסד אתאטורק. אולם על אף התנודות הדרמטיות משלטונו הדתי-אוטוקרטי של הסולטאן אל הרפובליקה החילונית בשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה, מדיניותה האלימה של המדינה הייתה יציבה ורציפה. היא כללה אירועים חוזרים ונשנים של טבח רחב-היקף, מסעות מוות ארוכים, המרת דת בכפייה, אונס המוני, וחטיפה אלימה של ילדים ונשים. על אף שתורת האסלאם אינה מצדיקה מעשים מעין אלה, מה שרתם חלקים נרחבים בציבור לרציחתם של שני מיליוני נוצרים היה הקריאה לג'יהאד שמטרתו יצירת אומה מוסלמית טהורה. הספר, המבוסס על מגוון מקורות טורקיים, אמריקאים, בריטים, צרפתים ,וגרמנים, תכתובות ממשלתיות ודיפלומטיות, עדויות של קצינים ומושלי מחוזות, ומכתבי מיסיונרים, סוקר את האירועים לאורך כל שלושת העשורים ומשלב אותה למסכת רציפה אחת.

 

רגעים של נחת
התכנית לניהול וישוב סכסוכים נמצאת בשנה העשירית להיווסדה. לכבוד המאורע, הוחלט להעלות על הכתב חלק מהעשייה שלה בהוראה ובמחקר וחברי התכנית יצרו עלון צנוע המתעד את הפעילות בתכנית, במטרה לשתף את חברי וחברות הפקולטה בעשייה בשלל התארים והזירות. כל מי שמעוניין בעותק קשיח מהעלון, יכול ליצור קשר במייל עם רכזת התכנית - יפעת אברהם.

 

נשלח באמצעות smoove פלטפורמת שיווק מבית V.I.Plus